לקראת נסיגת צבא ארה"ב: אפגניסטן בדרך ליפול בחזרה לידי ארגון הטליבאן. שלשום (שישי) הודיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי כוחות צבא ארה"ב צפויים להשלים את נסיגתם מהמדינה עד 31 באוגוסט לכל המאוחר, למעט כמה מאות לוחמים שיישארו לאבטח את מתחם השגרירות האמריקנית בבירה קאבול. עוד אתמול, הכריזו חברי משלחת הטליבאן למוסקווה כי כ-85% משטח המדינה כבר נמצא בשליטתם.

ארגון הטליבאן מנצל בשבועות האחרונים את מגמת הנסיגה של כוחות נאט"ו וצבא ארה"ב מאפגניסטן, במסגרת הבטחת הבחירות של הנשיא ביידן, ומצליח להחזיר את שליטתו במדינה כולה. לוחמי הארגון כובשים אזורים נרחבים במדינה ההררית, בזמן שהצבא האמריקני מתרכז בעיקר בארגון נסיגתו – תוך כוונה לצמצם את כמות הנפגעים בשורותיו למינימום האפשרי.

לצד שורת הכיבושים באפגניסטן, הודיעו אתמול לוחמי הטליבאן שהם השתלטו על מעבר הגבול עם המדינה השכנה טורקמניסטן. זו המדינה השלישית שלוחמי הארגון משתלטים על מעבר הגבול של אפגניסטן עימה בתקופה האחרונה, לאחר שכבשו גם את מעברי הגבול עם אירן וטג'יקיסטן. נוסף על כך, לוחמי הארגון השתלטו על שטחים הסמוכים למעברי הגבול של אפגניסטן עם פקיסטן וסין.

בכירי הטליבאן בשיחות השלום במוסקווה (צילום: reuters)
בכירי הטליבאן בשיחות השלום במוסקווה|צילום: reuters

אחת המגמות בשבועות האחרונים, בצל התעצמות הטליבאן והשתלטותו על שטחים נרחבים בחסות נסיגת כוחות המערב, היא מנוסת רבים מחיילי וקציני צבא אפגניסטן למדינות שכנות. בתוך כך, הודיעו אתמול גורמים בטהרן כי הם נעתרים לבקשת הטליבאן להסגיר את כל גורמי הצבא האפגני שנסו לשטחם בבקשת מקלט באירן. החיילים והקצינים שנמלטו על חייהם יושבו לקאבול בטיסה מיוחדת, וככל הנראה צפויים לקבל שם "טיפול מיוחד".

נסיגת נאט"ו וצבא ארה"ב מאפגניסטן הייתה לאחת מהבטחות הבחירות הגדולות של הנשיא ביידן. בתחילה הציב את 11 בספטמבר כתאריך היעד ליציאת החייל האמריקני האחרון, אולם ניכר שהמהלך יושלם עוד הרבה לפני כן. "העם האפגני חייב להחליט על עתידו", אמר ביידן ביום חמישי האחרון. עוד הבהיר שהוא נחוש בנוגע לכוונתו שלא לערב דור נוסף של צעירים אמריקנים בלחימה הקשה בת שני העשורים. בהכרזתו על הסגת הכוחות מהמדינה אמר ביידן כי המטרה העיקרית שלשמה פלשה ארה"ב לאפגניסטן בשנת 2001 הושלמה: עקירתו של ארגון אל-קאעידה מהשורש בצורה שתמנע ממנו לבצע שוב פעולת טרור נרחבת בארה"ב, כמו זו שביצע ב-11 בספטמבר 2001.

נסיגת הכוחות האמריקנים מאפגניסטן (צילום: reuters)
נסיגת הכוחות האמריקנים מאפגניסטן, מסוק|צילום: reuters
נסיגת הכוחות האמריקנים מאפגניסטן (צילום: reuters)
נסיגת הכוחות האמריקנים מאפגניסטן, מסוק|צילום: reuters

בכירי הטליבאן קיבלו בברכה את דבריו של הנשיא ביידן, ודובר הארגון סוהיל שאהין השיב: "כל יום ושעה שבהם יקדימו הכוחות האמריקניים לצאת מאפגניסטן מבורכים". שאהין הוא גם נציג הארגון לשיחות השלום עם ממשלת אפגניסטן, המתקיימות בין היתר בדוחה, בירת קטר. בעוד השיחות נמשכות לאיטן, כלל לא בטוח שיושגו בהן הבנות והסכמות.

לפני מספר שבועות הודיע הנשיא ביידן כי אין בכוונת ארה"ב להפקיר לגורלם את עשרות אלפי האזרחים והחיילים האפגנים שסייעו לכוחות האמריקניים במדינה. לדבריו, ארה"ב מתכוונת להעניק מקלט ומחסה ליותר מ-50 אלף משתפי פעולה אפגנים ובני משפחותיהם, שהעניקו את שירותיהם וסיפקו מידע לכוחות הזרים במדינה במשך 20 השנים האחרונות. עדיין לא ברור כיצד צפוי להתבצע תהליך העברתם מאפגניסטן לארה"ב, או אולי למדינות אחרות במערב, אך ההתקדמות המהירה של נסיגת האמריקנים מהמדינה מחייבת לעשות זאת בזריזות.

טליבאן באפגניסטן (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
צילום: AP, חדשות

שיחות השלום בין הצדדים החלו כבר בחודש ספטמבר, לפני כמעט שנה שלמה. מאז שהחלו השיחות התגבר באופן ניכר מספר תקיפות הטרור של ארגון הטליבאן במדינה, לצד ביצוע מספר לא מבוטל של פיגועי התאבדות רצחניים. על אף ההתגברות במספר הפיגועים, עיקר המטרות שאליהן כיוונו המחבלים היו ביטחוניות וממשלתיות, ולאו דווקא אזרחיות – מתוך רצון דווקא להרוויח את אמון הציבור ולהימנע מהתקוממות אזרחית נגדם. בנוסף, בטליבאן ביקשו להעביר מסר לממשלה המרכזית - שכדאי לה להגיע להבנות מהירות עם הארגון, ולא לעכב את המגעים ביניהם.

גורם נוסף שהחל לתווך בתקופה האחרונה בין ארגון הטליבאן וממשלת אפגניסטן הוא ממשלת אירן. בימים רביעי וחמישי נערכה בטהרן פסגה בין הגורמים, בתיווכו ובניהולו של שר החוץ היוצא של אירן, מוחמד ג'וואד זריף. גם הפעם לא הושגו כל הבנות בין הצדדים, למעט הצהרה משותפת שיש צורך להביא בהקדם לסיום מלחמת האזרחים במדינה. ניכר כי בטהרן נערכים לעובדת שלטון הטליבאן באפגניסטן, ומבינים שיש צורך ביחסים טובים בין המדינות. מבחינתה של אירן חשובה הצהרת בכירי הארגון בימים האחרונים, כי הם נערכים להתמודד עם ארגון דאעש באפגניסטן, ולמנוע ממנו להתחזק ולהרים את ראשו.

אזרחים אפגנים נגד הטליבאן (צילום: reuters)
אזרחים אפגנים נגד הטליבאן|צילום: reuters
אזרחים אפגנים נגד הטליבאן (צילום: reuters)
אזרחים אפגנים נגד הטליבאן|צילום: reuters

רבים מאזרחי אפגניסטן חוששים מחזרתו של הארגון האלים לשלטון, שבמשך שנים לא מעטות הטיל את אימתו על רבים מהם. בתקופת שלטונו, לפני הכיבוש האמריקני, הטיל הארגון שורת גזרות קשות על האוכלוסייה - שתכליתן החלת חוק אסלאמי-שריעי נוקשה. כך, בין היתר, נקבע שנשים יהיו חייבות ללבוש בורקה, כיסוי ראש המכסה גם את הפנים ומאפשר לראות את העיניים בלבד. בשבועות האחרונים נרשמו מספר ניסיונות של כמה אלפי אזרחים באזורים במדינה להתארגן צבאית נגד השתלטות הטליבאן, אך ספק רב אם הוא יוכל להימשך לאורך זמן. "אם הם יפתחו נגדנו שוב במלחמה ושוב ינסו לדכא אותנו ולפגוע בנשים וברכוש שלנו - אפילו ילדינו בני ה-7 ייקחו נשק ויצאו להילחם נגדם", אמר אחד האזרחים.

הצלחתו המסחררת של ארגון הטליבאן להתקומם מחדש ולהשתלט על שטחים כה גדולים מהמדינה בתוך זמן כה קצר מעידה בעיקר על גדולתו של הארגון. גם לאחר שני עשורים של נוכחות צבאית אמריקנית ואירופאית מסיבית באפגניסטן הוא ממשיך לשמור על כוחו הרב, ואולי גם יוכל בתוך זמן קצר לשוב ולהוות איום גדול על המדינה ואף על האזור כולו. מעבר לסכנות הכרוכות בכך, הדבר מעלה את סימן השאלה בנוגע ליכולתה של מעצמה מערבית, גדולה ככל שתהיה, להיכנס למדינה מרוחקת ולחולל בה שינויים מן הקצה אל הקצה.