שופטת העליון היהודייה רות ביידר גינזבורג הלכה לעולמה הלילה (בין שישי לשבת) בגיל 87 כתוצאה מסיבוכים בסרטן הלבלב שבו חלתה. היא הייתה השופטת האישה השנייה שמונתה אי פעם לבית המשפט העליון האמריקני וכעת הותירה חלל על כס השיפוט רגע לפני הבחירות בארה"ב, ובסנאט נוצר מאבק לגבי האם נכון למנות עכשיו שופט חדש או להמתין לנשיא שייבחר בנובמבר. על עף המאבק, הנשיא טראמפ הופתע ממותה ואמר: "היא הייתה אישה מדהימה - אני עצוב לשמוע את זה". רבים הגיעו מחוץ לבית המשפט העליון בווישנגטון לחלוק כבוד אחרון לשופטת. מאות האנשים שהיו שם השתתפו בתפילת קדיש לכבודה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הנשיא טראמפ התבשר על מותה של ביידר במהלך עצרת והגיב בתדהמה: "היא נפטרה עכשיו? וואו. לא ידעתי את זה, אני שומע את בפעם הראשונה". עוד אמר הנשיא: "היא חיה חיים מדהימים מה עוד אפשר לעשות? היא הייתה אישה מדהימה בין אם הסכמת איתה ובין אם לאו. היא הייתה אישה מדהימה שחיה חיים מדהימים. האמת שאני עצוב לשמוע את זה".
A recitation of the Kaddish, the Jewish mourners prayer, outside the Supreme Court building. pic.twitter.com/OcNWQCQaHj
— Gabe Fleisher (@WakeUp2Politics) September 19, 2020
גם המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארה"ב, ג'ו ביידן ספד לה: "היא הייתה גיבורה אמריקנית ענקית ומשפטנית אדירה. היא שימשה קול בלתי פוסק במרדף אחר האידיאל האמריקני החשוב ביותר: שוויון צודק וחוקי. יהיה זכרה ברוך ולכל האנשים שפועלים לשימור החוקה שלנו".
Ruth Bader Ginsburg stood for all of us. She was an American hero, a giant of legal doctrine, and a relentless voice in the pursuit of that highest American ideal: Equal Justice Under Law. May her memory be a blessing to all people who cherish our Constitution and its promise.
— Joe Biden (@JoeBiden) September 19, 2020
גינזבורג, שצמחה ממשפחה ממעמד הביניים בברוקלין שבניו יורק, התגברה על עוינות כלפי נשים בעולם המשפט, והפכה לאישה השנייה אי פעם שכיהנה בבית המשפט העליון של ארה"ב - שם דגלה בשוויון בין המינים ובשלל מטרות ליברליות נוספות במהלך 27 שנותיה על כס השיפוט. כך הפכה לאחת מגיבורות השמאל האמריקני.
היא סיימה את לימודיה במשפטים באוניברסיטה היוקרתית קולומביה ב-1959 אך התקשתה למצוא עבודה. "היו לי 3 בעיות - הייתי יהודייה, אישה ואמא", הסבירה על כך גינזבורג.
קומתה הקטנה - כמטר וחצי, 155 ס"מ ליתר דיוק - וגם השברירית יותר בשנותיה המאוחרות הסתירו את גדולתה ואישיותה. "אני לא מבקשת שום חסד למין שלי. כל מה שאני מבקשת מאחינו הגברים הוא שיורידו את רגליהם מהצוואר שלנו", אמרה גינזבורג בסרט התיעודי שנעשה על חייה, וסיכמה את מפעל חייה למען שוויון מגדרי.
הנשיא ג'ימי קרטר הפך את גינזבורג לשופטת פדרלית בבית המשפט לערעורים ב-1980 וקלינטון העלה אותה לבית המשפט העליון 13 שנים לאחר מכן. היא הצטרפה לשופטת סנדרה דיי אוקונור, שהפכה לשופטת האישה הראשונה בשנת 1981. במהלך כהונתה מונו שתי נשים נוספות לבית המשפט הגבוה: סוניה סוטומאיור ואלנה קגן.
כשנשאלה כמה נשים צריכות להיות על ספסל שופטי העליון, גינזבורג עם חיוכה האמיץ, תמיד ענתה את אותה התשובה: "תשע". היא חוותה שורה של בעיות בריאותיות. בחודש יולי היא גילתה שהיא סובלת מהישנות של מחלת הסרטן לאחר שסבלה מסרטן הלבלב בשנים 2019 ו-2009. כמו כן, היא שרדה את סרטן הריאות ב-2018 ואת סרטן המעי הגס ב-1999.
היא השפיעה רבות באופן ליברלי במהלך כהונתה בבית המשפט עם פסקי דין שדחו את טענותיו של טראמפ בדבר חסינות נשיאותית גורפת בזמן חקירה פלילית, הכרה בזכויות להט"ב במקום העבודה, הגנה על זכויות הפלות וחסימת ניסיונות טראמפ לביטול תוכנית הגירה שיצר אובמה.
המינוי הבא בידי טראמפ
לגינזבורג ולשופטים הליברליים האחרים היו כמה נצחונות משפטיים משמעותיים לקראת סוף כהונתה, כולל ציון דרך משמעותי ב-2015, כשהתירו נישואים חד מיניים בכל ארה"ב, החלטה ב-2016 המייחסת חשיבות לגזע כגורם קבלה באוניברסיטאות, ופסיקות ב-2016 וב-2020 שהתגברו על מגבלות ההפלה בלואיזיאנה ובטקסס.
שופטי העליון בארה"ב בדרך כלל מכהנים עד מותם או עד שיחליטו לפרוש וממונים על ידי הנשיא ובאישור הסנאט. בעוד אובמה כיהן כנשיא ארה"ב, דחתה גינצבורג את הצעות עמיתיה הליברלים לפרוש ולתת לאובמה את האפשרות להחליף אותה כדי להבטיח שלא יופר האיזון האידיאולוגי בבית המשפט אך היא סירבה.
כעת, מותה העניק לנשיא הרפובליקני טראמפ את האפשרות לקבוע את מינויו השלישי לבית המשפט ולהרחיב את הרוב השמרני ל-6-3. מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנאט, צ'אק שומר, קרא לא למנות שופט חדש למילוי מקומה עד לאחרי הבחירות. לדבריו: "לעם האמריקני צריכה להיות השפעה על המינוי הבא לבית המשפט העליון. לכן, יש לחכות עד לבחירת הנשיא הבא". גם המועמד הדמוקרטי לנשיאות ביידן בגישה הזו: "שיהיה ברור - אין ספק שהבוחרים צריכים לבחור את הנשיא, והוא צריך לבחור את השופט לאישור הסנאט".
בניגוד לכך, על פי דיווחים בארה"ב, לטראמפ כבר יש רשימת מועמדים די קצרה למילוי מקומה של שופטת העליון גינזבורג והוא יודיע על המחליף בימים הקרובים. טראמפ מצידו ספד לה: "האומה שלנו מתאבלת על אובדן של 'ענקית' החוק", ולא הגיב בהקשר למינוי מחליף. מנהיג הרוב הרפובליקני מיץ' מקונל אמר כי אם טראמפ יציע מועמד אז הוא יגיע לאישור הסנאט.