התפתחות מדאיגה: חוקרים במכון "סריפס" בפלורידה טוענים כי הבחינו במוטציה חדשה שעבר נגיף הקורונה, אשר מאפשרת לו להדביק מספר רב יותר של אנשים תוך זמן קצר. לדבריהם, השינוי במבנהו של הנגיף מאפשר לו לחדור לתאים בגוף בקלות יתרה, ובכך עשויה להתרחב עוד יותר התפשטות המגפה ברחבי העולם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מאיץ את התאים החולים בגוף, מייצא במהירות את הנגיף החוצה

המוטציה המדוברת עוררה חששות רבים כבר שבועות. מדובר בשינוי מבנהו החיצוני של הנגיף – זה שבאמצעותו הוא נכנס לתאים. הוא מכיל חלבונים רבים יותר, מה שהופך אותו ליציב, משמעותי וקטלני יותר. מחקר שבחן את ההתפתחות הזו הראה כי ייתכן וההדבקה הרחבה בארצות הברית ובדרום אמריקה נובעת מהשינוי במבנה הנגיף.

לפי החוקרים האמריקנים שבחנו את התופעה, המגמה הזו נצפתה ב-3 ניסויים נפרדים שערכו. לטענתם, מדובר בהאצה משמעותית של התפתחות התאים החולים בגוף, שמייצאים בכמות גדולה את הנגיף החוצה. אם יאושרו הממצאים, זו תהיה הפעם הראשונה שבה יוכח ששינויים בנגיף עצמו משפיעים על התפשטות המגפה העולמית.

מעבדת קופת חולים לאומית (צילום: פלאש/90 )
אילוסטרציה|צילום: פלאש/90

ההערכה היא שהמוטציה המדוברת החלה את התפשטותה בתחילת פברואר באירופה. משם, עשתה את דרכה לארצות הברית. החוקרים מסבירים כי זן זה הפך להיות הזן הנפוץ ביותר של הנגיף בחוף המזרחי עד חודש מרץ, וטוענים שהיום הוא כבר הזן השולט והמשמעותי ביותר בעולם כולו. 

ארגון הבריאות העולמי: המוטציות לא משפיעות על פוטנציאל ההידבקות

תהיות רבות הועלו באשר לסוגיית הקטלניות של הנגיף. ביבשות ובמדינות מסוימות המגפה הכתה בעוצמה רבה, דוגמת איטליה וארצות הברית. לעומת זאת - במקומות אחרים, השפעת הקורונה הייתה מתונה יותר. מחקרים קודמים הציעו את התאוריה לפיה זן אגרסיבי יותר של הנגיף הוא זה שגרם לתחלואה ולתמותה הגבוהה. כעת, המדענים ממכון "סקריפט" מאמינים שיצליחו להוכיח את הטענה כי המוטציה היא שיצרה את גרסת הקורונה התוקפנית יותר. 

"וירוסים עם מוטציה זו היו זיהומיים הרבה יותר לעומת אלו ללא המוטציה", אמר הווירולוג ד"ר היארון צ'ו, חבר בכיר בצוות המחקר האמריקני. עמית אחר, ד"ר מיכאל פארזן, הוסיף: "היו לפחות תריסר מאמרים מדעיים שעסקו בדומיננטיות של המוטציה הזו". 

ארגון הבריאות העולמי (צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images)
מעריכים כי המוטציות לא משפיעות על ההדבקה ועל הקטלניות. ראשי ארגון הבריאות העולמי|צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images

רק השבוע אמרו בארגון הבריאות העולמי כי המוטציות שנמצאו של נגיף הקורונה לא ישפיעו על יעילות החיסונים הנמצאים בשלבי פיתוח. עוד טענו כי ההתפתחויות והשינויים לא השפיעו על יכולת המעבר וההדבקה של הנגיף, וגם לא על האפשרות שתיווצרנה מחלות קשות בגינו.