בנאום מאחד, מתון וממלכתי פרסם הלילה (שישי) הנשיא דונלד טראמפ את תכנית אסטרטגיית היציאה שמוביל הבית הלבן במטרה לחלץ ארה"ב מהמשבר הכלכלי שנגרם כתוצאה מהתפשטות הקורונה בשטחה ושיגר מסר מפויס למושלים ולאזרחים: "כולם עובדים על מציאת פתרונות יחד - רפובליקנים ודמוקרטיים כאחד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסיבת עיתונאים שנערכה בבית הלבן, חשף טראמפ את המלצותיו לפתיחה הדרגתית של המשק וחזרה מתונה לשגרה במדינות מסוימות, תוך המלצה למושלי המדינות לוודא כי במדינתם אכן קיימת מגמת ירידה והשטחה בעקומת החולים החדשים. שם התוכנית של ממשל טראמפ הוא "פותחים שוב את אמריקה", בדומה לסיסמת הבחירות שלו.

ניו יורק נטושה במשבר הקורונה (צילום: reuters)
רחובות ניו יורק ריקים בגלל הקורונה (ארכיון)|צילום: reuters

"אמריקה מתמודדת טוב עם המשבר וכמות ההדבקות ברוב המדינות ירדה משמעותית השבוע", הצהיר טראמפ. "ייצרנו אלפי מכונות הנשמה בפרויקט לאומי וכעת מבוצעות כ-120 אלף בדיקות ביום. עלינו לחזור לחוסן הכלכלי שלנו במהירות כדי שאם תהיה התפרצות נוספת בסתיו, כמו שכמה מומחים צופים, נוכל להיערך אליה ולהתמודד איתה ממקום של עוצמה".

ד"ר דבי בירקס מצוות הקורונה בבית הלבן הציגה תוכנית בת שלושה שלבים לחזרה לשגרה, כשבכל פעם ענף אלר במשק יוכל לחדש את פעילותו. בשלב זה לא הוצגו תאריכי היעד לתוכנית אלא רק התנאי לעבור כל שלב - ירידה רצופה של 14 ימים במספר החולים המאומתים החדשים. מדובר במתווה כללי וכל מושל יקבע את הביצוע לפני הנתונים במדינתו.

‏בשלב הראשון ייפתחו מסעדות, בתי קולנוע וחדרי כושר שביכולתם לקיים את הנחיות הריחוק החברתי. חלק מהניתוחים האלקטיביים ומקומות עבודה משרדיים ישובו גם הם לפעילות בהדרגה תוך שמירה על ריחוק וללא מבוגרים ואוכלוסיות שסובלות ממחלות רקע.

קורונה בניו יורק, ארה
משבר הקורונה בניו יורק|צילום: John Minchillo, ap

בנוסף, תחול החמרה בנהלי הבדיקות לצוותים הרפואיים בבתי החולים ותימשך ההמלצה למניעת התקהלות של מעל ל-10 בני אדם. בבית הלבן מעודדים את מי שיכול לשמר עד כמה שניתן עבודה מהבית ומבהירים כי בשלב זה בתי ספר יישארו סגורים.

‏בשלב השני בתוכנית צפויה חזרה נרחבת יותר לשגרה, בתי הספר ייפתחו וניתן יהיה לבצע גם ניתוחים שאינם דחופים. כמו כן, מותר יהיה לקיים התכנסויות של עד חמישים אנשים והטיסות הלא הכרחיות יחזרו גם הן.

בשלב השלישי יוכלו אנשים המוגדרים כחלק מקבוצות סיכון לצאת מן ההסגר תוך הקפדה על מרחק סביר מהציבור הכללי. במקביל, הביקורים בבתי החולים יתחדשו תוך הקפדה על היגיינה ושמירה על מרחק. משרדים ומקומות עבודה אחרים יוכלו גם הם לשוב לפעול ללא הגבלות. זה יהיה תהליך גמיש שייתכן שיכלול גם צעדים לאחור והצוות בבית הלבן ילווה אותו מקרוב.

מתחם בדיקות קורונה ביוסטון, טקסס (צילום: AP)
צילום: AP

הנשיא, וכך גם יתר אנשי ממשל, לא הציגו ציר זמן או תאריכים למעבר בין השלבים, אך הדגישו כי כדי לעבור בין השלבים צריכים להיות 14 ימים רצופים בהם ההדבקה נמצאת במגמת ירידה. טראמפ הדגיש: "המושלים של המדינות יקבעו מתי להכיל כל שלב על מדינתם. אם מושל רואה לנכון להמשיך עם ההסגר הוא יוכל לעשות זאת במידת הצורך". גורם בבית הלבן הבהיר כי הרופאים הבכירים בצוות האמריקני למאבק בנגיף אישרו את שלבי התוכנית.

"אנחנו לא פותחים הכל בבת אחת, אלא בצעד זהיר בכל פעם", הסביר טראמפ. "הסגר ארוך יחד עם פגיעה אנושה בכלכלה שלנו יגבו מאיתנו מחיר כבד ויפגעו בבריאות הציבור". הנשיא הזהיר כי הסגר עלול להוביל לזינוק בהתמכרויות לאלכוהול סמים, ולריבוי מקרים של מחלות לב ומקרי התאבדות.