שעות לאחר שנודע כי שני ישראלים בספינת הקורונה נבדקו בנגיף וישראלי נוסף חשוד כחולה - מומחה מעריך כי דווקא הסגר העלה את הסיכוי שלהם ושל יתר הנוסעים ואנשי הצוות להידבק. במקביל, על רקע מקרי ההידבקות הראשונים בקרב ישראלים, במשרד הבריאות מעדכנים כי פרופסור רן ניר-פז, רופא בכיר ומומחה במחלות זיהומיות מהדסה, ייצא ליפן ככל הנראה מחר. ראש ממשלת יפן שינזו אבה הכריז אחר הצהריים: הסגר על הספינה יסתיים ביום רביעי הקרוב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

דובר משרד החוץ מסר כי כי לאחר שיסתיים הסגר, נוסעי הספינה יהיו חופשיים לדרכם: "אחת האפשרויות שנשקלות היא להביא אותם לארץ במטוס מיוחד לאחר השחרור מהבידוד, ותוך לקיחה בחשבון שאנחנו לא נביא לארץ אדם שחולה בקורונה".

פרופסור אייל לשם, מומחה לנגיפים, המרכז הרפואי שיבא בתל השומר, הבהיר זמן קצר לפי הודעת ראש ממשלת יפן כי החולים בספינה עוברים מהסגר לבידוד, שהם שלבים שונים ונפרדים בטיפול: "צריך להבדיל בין הסגר לבידוד – הישראלים היו בהסגר בספינה כי היה חשד שהם נמצאו ליד אנשים שיש להם קורונה. במידה וחלו הם צריכים לעבור לבידוד. האם ההסגר בספינה הגדיל את הסיכון שלהם לחלות? אז התשובה היא חד-משמעית כן. יש שם מעל ל-218 חולים, זה אומר ש-1 מתוך 20 נוסעים נדבקו".

יום בחייהם של הלכודים בספינת הקורונה (צילום: החדשות12)
בלי דרך החוצה: הישראלים מנסים לשמור על שגרת חיים על הספינה|צילום: החדשות12

"אחרי שהבנו ששני ישראלים הודבקו צריך להשגיח על הישראלים האחרים, כי ישנה היתכנות כי הם נדבקו גם הם מהישראלים שגילינו שהם חולים - ועליהם גם צריך להשגיח שבועיים", הוסיף פרופסור לשם שהדגיש כי לישראל אין באמת יכולת לדאוג לאזרחיה שנמצאים על הספינה. 

"מצב קשה מבחינה אנושית, אבל חייבים לסמוך על משרד הבריאות בארץ"

"הישראלים על הספינה לא הופקרו, למדינת ישראל אין שום סמכות חוקית ביפן להוציא אנשים שמסכנים את האזרחים שלהם", הדגיש פרופסור לשם. "כמו כן, אין לה את האמצעים להטיס אנשים שחשודים כי נדבקו במחלה – זו הטסה בלתי אפשרית בגלל מערכת האוויר במטוסים הם יכולים להדביק את כל הנוסעים ואת אנשי הצוות. לכן הם חייבים להחלים לחלוטין לפני שמטיסים אותם. וגם בארץ, הנוסעים הישראלים לא היו רוצים להדביק את בני המשפחה שלהם".

לדברי פרופסור לשם, לאחר שנודע בוודאות על דבר הידבקותם של שניים מתוך 15 הישראלים על הסיפון, "צריך להשגיח על האחרים כי ישנה היתכנות כי הם נדבקו גם הם מהישראלים שגילינו שהם חולים, ועליהם גם צריך להשגיח שבועיים. זה מצב קשה מבחינה אנושית, אבל חייבים לסמוך על משרד הבריאות בארץ ועל היפנים שמערכת הבריאות שלהם היא מהמובילות בעולם. ויכול להיות שההחלטה תהיה באמת לא להחזיר אותם עד שנוודא שהם לא ידבקו".

צילום: רויטרס_

"מה שישפיע על סיכויי ההחלמה של הישראלים שנדבקו זה הגיל ומחלות הרקע שלו. ממה שאנחנו לומדים מסין, אנשים שהם יותר מבוגרים - הם בסיכון גבוה יותר. אנחנו יודעים כרגע שרוב החולים מחלימים ושהמחלה הקשה מתפתחת הרבה פעמים בשלב מאוחר יותר יחסית, שבוע או 10 ימים, אחרי המחלה", סיכם פרופסור לשם.

הבוקר, קצת לאחר שנודע כי שניים מהנוסעים הישראלים על הספינה נבדקו באופן וודאי וכי ישראלי אחד ככל הנראה נדבק גם כן, עדנה בן שבת‎ שנמצאת על הספינה אמרה: "אנחנו מתפללים ומקווים שיבריאו מהר. אנחנו מבקשים מכל ממשלת ישראל - בבקשה, תעזרו לנו לצאת מכאן במהרה. מצב הרוח שלנו ירוד, היות ושמענו את המקרים מה שקורה כל יום. תודה רבה לתקשורת ותודה רבה לממשלת ישראל‎".

ישראל כץ ויעקב ליצמן בהערכת מצבעל הקורונה (צילום: החדשות12)
הערכת מצב במשרדי הבריאות והחוץ בחמישי האחרון|צילום: החדשות12

על רקע קריאה זו בין היתר, הודיע משרד הבריאות על יציאתו ליפן של פרופסור רן ניר-פז, רופא בכיר ומומחה במחלות זיהומיות מהדסה. הוא מסר כי "מחר בבוקר אצא מהדסה ליפן על מנת ללוות את החולים הישראלים שנמצאים ביפן וירדו מהספינה ונמצאו חיוביים לקורונה. המטרה היא לוודא שמצד אחד הטיפול שהם יקבלו יהיה המיטבי, וכשהם חוזרים לארץ לא יהוו שום סכנה לבריאות הציבור".