צום ט' באב נחשב לאחד הצומות הקשים בשל מזג האוויר המאפיין ימים אלו. השנה הצום חל במוצאי שבת, כך שבפועל חל איסור לאכול ולשתות החל מהשקיעה, כאשר הצום יסתיים ביום ראשון עם צאת הכוכבים. הטמפרטורות צפויות לקפוץ, ואיתן גם הסיכון של הצמים להתייבשות וחולשה. מה מומלץ לאכול ולשתות לפני הצום כדי לצלוח את הצום בצורה נכונה?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

שתיה. למניעת כאבי ראש ותסמיני התייבשות, שלושה ימים לפני הצום נתחיל בשתיית מים, כ-10-12 כוסות ביום, לא בבת אחת, מומלץ כוס מדי שעה. כמו כן חשוב להימנע ככל האפשר משתייה מתוקה (אשר מגבירה תחושת צמא).

גמילה מקפאין. במקביל, מומלץ להפחית בהדרגה משקאות המכילים קפאין (תה, קפה, קולה, משקאות אנרגיה). משקאות אלו מצמיאים ומעודדים איבוד נוזלים.

ערב הצום. עוד לפני הסעודה המפסקת, במהלך היום מומלץ לצרוך ארוחות קטנות ליצירת מאגר פחמימות לשעת הצום. השנה הסעודה המפסקת תהיה בשבת אחר צהריים (לפני מוצ"ש) כך שהסעודה יכולה לכלול מגוון  מזונות. ליצירת תחושת שובע לאורך זמן מומלץ לדאוג לארוחה מאוזנת שתכלול:  

  • פחמימות. פחמימות מורכבות בעלות אינדקס גליקמי נמוך מתפרקות לאט, מספקות אנרגיה ומעלות את הסוכר בצורה מתונה כמו אורז מלא, בורגול, קינואה, קטניות (עדשים, שעועית, חומוס, אפונה) ולחם מדגנים מלאים.
  • ירקות. מומלץ לצרוך סלט ירקות ו/או ירקות מבושלים או אפויים, על מנת להגביר צריכת סיבים שתורמים לתחושת שובע לאורך זמן.
  • חלבונים. מנה חלבונית (עוף/דג/ביצים/גבינות) תורמת להגברת תחושת שובע לאורך זמן.
  • קינוח. עדיפות לפרי וסוגי אגוזים (לא קלויים) על פני קינוחים מתוקים שיגרמו לנפילת סוכר ותחושת עייפות. על אף שלאחר הסעודה לא אוכלים במשך 25 שעות, לא מומלץ לאכול כמויות גדולות בארוחה למניעת תחושת כבדות ויצירת צורך רב יותר בנוזלים.

למניעת צימאון מומלץ להימנע ממזון מתובל, חריף, מטוגן, שומני או מלוח. יש למעט ככל האפשר בתיבול במלח, אבקות מרק, רטבים בתבשילים ובסלטים ולהימנע מהגשת חמוצים, פיצוחים ורטבים עתירי נתרן בסעודה. בנוסף, רצוי לסיים לאכול כ-20 דקות לפני תחילת הצום ולהשאיר זמן לשתייה (מים או תה צמחים) .

בזמן הצום. יש להשתדל להימצא במקומות מוצלים או ממוזגים ולשמור על מנוחה.

בסיום הצום. מומלץ לפתוח בשתיית מים או תה מחליטות צמחיות ללא קפאין. ליד השתייה ניתן לאכול מאכל קל כמו פרי או פרוסת עוגה/ עוגייה או קרקר עם גבינה 5%. יש להמתין כחצי שעה לפני אכילת ארוחה קלה שתכיל סלט ירקות ו/או ירק מבושל ,פחמימה (לחם מדגנים מלאים/פסטה מלאה/אורז/קינואה) ותוספת חלבון- דג או גבינות עד 5% שומן.

עבור חולי לב, סוכרת, כליות או מחלה כרונית אחרת – מומלץ להיוועץ ברופא ורב לפני תחילת הצום.

רעות לוי, דיאטנית קלינית, מכבי שירותי בריאות-מחוז צפון.