לפעמים נראה שהיכרות בדיגיטל היא הדרך היחידה הקיימת היום ושאף אחד כבר לא נפגש בחיים האמיתיים. האם זו אכן הדרך היחידה להכיר? ואם כן, מהן הבעיות שהיא מציבה בפנינו ואיך מתגברים עליהן?

"חשוב להבין שגם כאשר אומרים דיגיטל, הכוונה היא לא רק לאפליקציות היכרויות", מסבירה ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי, "אחת הדרכים הנפוצות להכיר היא בפייסבוק או באינסטגרם. אפשר ללמוד הרבה מתוך הפרופיל על האדם ואחד הדברים הראשונים שאנשים מסתכלים עליהם זה כמה חברים משותפים יש, אילו תמונות הוא בוחר לשתף ובעיקר מה הוא בוחר שלא לשתף (למשל שנת לידה), וכן כיצד הוא ממוקם על הציר שבין משתמש פסיבי (שלא מפרסם פוסטים או מגיב) לאקטיבי (משתף, משנה תמונה בתדירות גבוהה, מגיב לפוסטים). מתוך הרמזים הדיגיטליים הללו אנחנו מחליטים אם ליצור קשר.

"כיום יש יותר ויותר ערבי פנויים פנויות. תפקיד השדכנים החל לתפוס תאוצה גם במגזר החילוני ויש יותר אירועים שמתויגים לרווקים ורווקות", היא אומרת, "אבל עדיין התלונות העיקריות בראיונות עם נשים הן שגברים כבר לא מתחילים איתן, ואילו הגברים מצדם טוענים שהם מעדיפים לפנות בדיגיטל כיוון ששם הדחייה הרבה פחות כואבת".

נישואים הם רק אפשרות אחת

"בשנים האחרונות נמצא המבנה המשפחתי במגמת שינוי. עברנו מתפיסה שלפיה משהו לא בסדר איתנו אם אנחנו לא מתחתנים למצב שבו נישואים הם אפשרות אחת ובהחלט לא היחידה", טוענת מרגלית, "לא רק שגיל החתונה עלה משמעותית, ההחלטה להתמסד לוקחת זמן רב יותר. במקביל, גם ההחלטה על פירוק היחסים כיום תופסת פחות משקל. השאלה הנשאלת כיום היא לא מתי נתחתן, אלא האם אנחנו בכלל בנויים לחיי משפחה. היום להתגרש נהפך לגיטימי. כשמישהו לא מתאים – מפרקים את החבילה. ואם נישואים היו פעם ההתחלה של הקשר, הרי שהיום הם הפינאלה.

"אנשים לוקחים את הזמן לפני שהם מחליטים להתחייב. יותר מ-50 אחוז מהמשיבים לסקר שנעשה בארה"ב סיפרו כי חיו עם בן זוג תקופה ארוכה לפני החתונה. שינוי מגמה זה מגיע ממודעות ומהפחד לעשות טעות, ולכן קיים הצורך לדעת כל דבר אפשרי על בן הזוג לפני שמחליטים להתחייב".

ד״ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי (צילום: ניב קנטור)
ד״ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי|צילום: ניב קנטור

יותר מדי אופציות

לטענת מרגלית, עולם הזוגיות כיום שואב מוטיבים מעולם השופינג, שהמוטיב המרכזי בו הוא הבחירה המרובה. "בעולם זה לא נדרש יותר מהינף יד, פשוטו כמשמעו, כדי למצוא מגוון אינסופי של מוצרים ושירותים", היא אומרת, "ריבוי החלופות עשוי להפוך לחוויה שמציפה את החושים ומנטרלת את היכולת לבחור. הידיעה שיכולה להיות אי שם אפשרות טובה יותר, מוצר טוב יותר או, רחמנא ליצלן, בחור טוב יותר, מניעה אותנו למצוא אותו".

וכך, אנחנו מעדיפים תמיד את השפע: "קיימת אצלנו העדפה אינהרנטית לשפע אפשרויות, גם אם השפע קיים רק בתיאוריה", מסבירה מרגלית, "הקונה הממוצע יעדיף לבחור מרשימה של חמישה פריטים על פני שניים בלבד. אנו נוטים לחשוב שככל שמספר האפשרויות גדול יותר, כך גדלה הסבירות למצוא את החלופה שתענה באופן המיטבי על צרכינו, אך שוב ושוב מתברר שככל שיש יותר אפשרויות, הסבירות שנקבל החלטה יורדת. מיליוני שנות אבולוציה בחברת ציידים-לקטים לא הכשירו אותנו לבחירה מתפריט המציע שלושים סוגי מנות או בן זוג מבין אלף אפשרויות בטינדר. אחרי מיליון שנות הישרדות המבוססת על דילמות פשוטות, כמו האם לאכול דבש או עלים לארוחת הערב, איננו מתוכנתים ביולוגית למספר הבחירות שניצבות בפנינו היום".

 

 

 

הריגוש שבחיפוש

אז למה כל כך קשה למצוא את בן או בת הזוג כשהם מעברה השני של המקלדת? התשובה של מרגלית היא כי אחד הגורמים המרכזיים לקושי למצוא בן זוג בימינו הוא הריגוש שבחיפוש. "אנו מתמכרים למשחק, לתשוקה, לתחושה שכל האפשרויות פתוחות בפנינו", היא אומרת, "כדי להמשיך לחוות את הריגוש שמעניקים הדייטים, אנו מכשילים את עצמנו באופן לא מודע מלמצוא בן זוג".

עכשיו זה הזמן: 4 טיפים לעדכון הפרופיל

אבל אל ייאוש, זה עדיין מצליח פעמים רבות מספור. ויש דרכים כדי לגרום לפרטנר הפוטנציאלי לא לפספס אתכם. דרך טובה היא למשל לעדכן את הפרופיל שלנו באפליקציות ובאתרי ההיכרויות.

נעמי ווקלנד, סמנכ"לית bumble אירופה, המזרח התיכון ואפריקה, אפליקציית ההיכרויות המקדמת מערכות יחסים שוויוניות ומכבדות, מ'צפרת בכמה טיפים כאלה. אז קחו לתשומת לבכן (ולבכם).

 



>> את קודם: מה קורה כשהאישה עושה את הצעד הראשון

  1. עדכנו את התמונות בפרופיל

    התמונות הן הדבר הראשון שרואים כשנכנסים לפרופיל שלנו, והזדמנות לשקף את מי שאנחנו, אם זה באורח החיים או בתחומי עניין. ודאו שהתמונות צולמו בשנה האחרונה, שאתם נמצאים במרכז התמונה, והכי חשוב – שאתם מחייכים בהן. מצאו איזון בין צילומים סטטיים לבין כאלה המאפשרות מבט על חיי היומיום שלכן, שבהם אתם נראים עושים דבר שאתם אוהבים. משתמשים שהעלו יותר משלוש תמונות לפרופיל שלהם חוו עלייה של 52 אחוז בהתאמות.
  2. הגדירו כוונות

    האם את מחפשת קשר רציני או מזדמן? חשוב שתהיו ברורות וברורים לגבי סוג מערכת יחסים שאתם מחפשים. הגדרת הכוונות מראש תעזור לוודא שתפגשו אנשים שמחפשים את אותו הדבר, וכך לא תבזבזו את הזמן שלכן ושל אחרים. 

     

     

  3. שתפו בתחומי העניין

    ספרו על דברים שמעוררים בכם ובכן תשוקה ואושר, כמו ריצה, יוגה, הופעות חיות, אמנות וצילום. שיתוף המידע בפרופיל יסייע להתחבר בקלות לאנשים בעלי תחומי עניין זהים ויהפוך את השיחה להרבה יותר קלילה וזורמת. נסו לרענן את הביוגרפיה ולהפוך אותה לאקטואלית יותר, אם בהתייחסות רצינית על נושא שחשוב לכם או בהתייחסות משעשעת לתופעה חברתית תרבותית.
  4. התרכזו במה כן, ולא במה לא

    ציינו רק את מה שאתם ואת מה שאתם מחפשים, והימנעו מלציין את מה שאתם לא ואת מה שאתם לא מחפשים. למשל, אל תכתבו "לא מחפש קשר רציני", במקום כתבו "מחפש קשר מזדמן".