כבר 13 שנה שמוחמד אבו יונס נמצא בראש הנהלת בני סכנין, קבוצה שיודעת דבר או שניים על שערוריות, אבל נדמה שהשנה הנוכחית שברה כל שיא – דווקא כשמבחינה מקצועית מדובר באחת השנים הטובות של המועדון בעשור האחרון. היא חזרה לפלייאוף העליון, במאזנה הכי מעט הפסדים חוץ ממכבי חיפה ומכבי ת"א על הקווים ניצב אדם סמכותי כסלובודאן דראפיץ'. אלא שכמו כל המדינה, גם בקבוצה מהמגזר לא בדיוק ידעו איך להתמודד עם אירועי ה-7 באוקטובר, כשהשיא הגיע לאחרונה בסערת ביזוי ההמנון והקללות לעבר מנשה זלקה במשחק מול הפועל חדרה.

"קודם כל אני חייב להבהיר - אני לא מחפש תירוצים", אומר אבו יונס בראיון מיוחד ל-N12. "אבל גם אני, שישבתי מאחורי הספסל של הקבוצה, בהתחלה לא שמעתי את ההמנון בכלל. הייתי מרוכז במשחק, בלראות את ההרכב. פתאום אנשים לידי אמרו לי שיש המנון אז קמתי וכיבדתי. אם המצלמה הייתה מצלמת אותי בהתחלה עוד היו אומרים שגם אני לא כיבדתי והייתה קמה סערה סביב זה. אני יכול להגיד שההמנון היה בווליום נמוך והקהלים לא שמעו אותו".

אבו יונס. לא נשאר חייב (צילום: מאור אלקסלסי) (צילום: ספורט 5)
אבו יונס|צילום: ספורט 5

אחרי שהקהל שלכם שמע את ההמנון הוא בכל זאת המשיך לתופף ולעודד.

"כקבוצה אנחנו רגילים לשמוע את ההמנון רק בטדי, אז לא היינו רגילים לזה שגם במשחק מול חדרה בנתניה ינוגן ההמנון. אני לא חושב שהפועלות של הקהל היו במתכוון או שמישהו רצה לבזות. האוהדים המשיכו לעודד, לא רצו לבזות. באופן אישי אני חושב שצריך לעמוד בהמנון, גם אם אני לא מסכים עם התוכן שלו. בדיון בבית הדין הבאתי סרטון ממשחק אחר באותו אצטדיון בו קרה אותו דבר, ההמנון היה בווליום נמוך ואוהדי הפועל ירושלים המשיכו לעודד – אבל להם לא עשו כלום. בגלל שזה בני סכנין נוצרה סערה".

מעבר להמנון, הקהל שלכם גם קילל את מנשה זלקה בהיותו חייל מילואים פעיל.

"אני חייב להבהיר - לא קיללו אותו בגלל הצבא. הוא העלה פוסט לפני שנתיים ממנו נבע שהוא יוצא נגד ערבים וקילל את הקהל שלנו. זו הסיבה שקיללו אותו. הוא לא היחיד בכדורגל הישראלי ששירת בצבא. יותר משליש מהקבוצה שלנו יהודים ששירתו בצבא ואנחנו מכבדים אותם. אנחנו רוצים לשמור על הרגשות שלהם. כבר יותר מ-20 שנה שיש אצלנו גם יהודים וגם ערבים, זה במכוון. אנחנו מאמינים מאוד בדו-קיום".

(חשבון האינסטגרם של מנשה זלקה) (צילום: ספורט 5)
מנשה זלקה|צילום: ספורט 5

זלקה סיפר שאתה דווקא ניסית דווקא להרגיע את הקהל, אבל הם דווקא לא הקשיבו לך.

"אני ועוד אדם מאוד מכובד בסכנין ניסינו להרגיע, והצלחנו להרגיע 85% מהקהל, אבל תמיד יש חוליגנים שלא מקשיבים לך. בכל קהל יש גרעין קשה. בסכנין, בבית"ר במכבי – בכל מקום. לא ההנהלה ולא שחקנים ולא קפטן משפיעים עליהם. בכל מקום שאני יכול אני אומר ומחדד בצורה ברורה שצריך לכבד. אני לא יכול להגיד שכולם מסכימים איתי, אבל פה מנהיגות נמדדת, להגיד דברים גם כשהדברים לא מוצאים חן בעיני כולם".

ספגתם על האירועים האלה קנס של 15 אלף שקלים, העונש מוצדק?

"נגינת ההמנון היא לא חובה במשחקים אז אני לא בטוח כמה העונש מוצדק. הסכמתי עם העונש כי רציתי שהדברים ישקעו ושנעבור אותם כבר ובגלל זה הגענו לעסקת טיעון וקיבלנו את העונש. רצינו שהתקשורת תפסיק לדבר על זה. העונש לדעתי מוגזם. אני חושב שההמנון לא מחייב אותנו והוא לא חובה במשחקים".

מה אתה חושב על שחקני נבחרת ערבים שלא שרים את ההמנון?

"אני מסכים עם זה ששחקנים ערבים לא שרים את ההמנון. יש לי הרבה מה להגיד על התוכן של ההמנון. יש בו הרבה מילים שלא שייכות לי כערבי. אבל הדבר הכי חשוב הוא שיהיו בנבחרת שחקנים שיעזרו לנבחרת להעפיל לטורניר גדול, ולא משנה אם הם ערבים, יהודים, צ'רקסים, או דרוזים. כל הצלחה ישראלית באירופה מביאה לנו כבוד כמדינה. רק לפני שבועיים ראינו יחד את המשחק בו מכבי ת"א ניצחה 1:4 את אולימפיאקוס והיינו מאוד גאים".

עטאא ג'אבר (צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27 א')
מייצג את פלסטין. עטאא ג'אבר|צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27 א'

מה דעתך על אנשים, כמו למשל אייל ברקוביץ', שאומרים שמי שלא שר את ההמנון לא יכול להיות בנבחרת?

"אני לא רוצה להתווכח עם אנשים כאלה. אני מכיר את אייל ואת הדעות שלו, אני לא רוצה להתייחס אליהן. כל אחד יכול לחשוב מה שהוא רוצה. אני מחזיק אצבעות לנבחרת שתנצח ותעפיל ליורו. אני לא יודע אם יהיו בהרכב שחקנים מהמגזר, אבל גם אם לא נחזיק אצבעות שיעשו את המקסימום. אני מבקש מהפרשנים פחות להתמסכן ופחות לשים את המצלמה על השפתיים של השחקן כדי לראות אם הוא שר או לא, שחקן כדורגל הוא לא זמר. מספיק לייחס לזה כל כך הרבה חשיבות. מספיק ששחקן שהמילים של ההמנון לא נוגעות לו עומד ומכבד אותו בזמן שהוא מנוגן".

עד לא מזמן היה לנבחרת קפטן לא יהודי כמו ביברס נאתכו, אתה חושב שיש סיכוי שיהיה קפטן ערבי?

"כל שחקן שיש בו תכונות מנהיגות ומתאים להיות קפטן – לא משנה מה תעודת הזהות שלו, אם הוא מתאים להיות קפטן, שיהיה קפטן. אנחנו לא יכולים לחשוב אם לתת למישהו להיות קפטן או לא לפי השאלה אם הוא ערבי או לא".

קפטן נבחרת ישראל לשעבר, ביבראס נאתכו|צילום: ספורט 5

מה אתה חושב על השחקנים שגדלו ושיחקו בישראל וכיום מייצגים את נבחרת פלסטין?

"שחקן כדורגל שהולך לשחק בנבחרת פלסטין זה לא שהוא הולך להילחם עם חמאס נגד ישראל. נכון שאנחנו בתקופה רגישה, אבל אחרי שהמלחמה תיגמר הכדורגל יישאר כגשר בין שני העמים. זה לא דבר פסול. אני לא חושב שצריך להיפגע מזה. לפני המונדיאל בקטאר, מישהו בכלל שמע עליה? למה המדינה הזאת השקיע כל כך הרבה כסף בזה? כי המדינות מבינות ומאמינות שהכדורגל והספורט יכול לשים את המדינה על המפה. וזו הסיבה שאני חושב שזה בסדר ששחקנים צריכים ללכת לייצג את פלסטין".

איך מרגיש להיות קבוצה ערבית בליגת העל אחרי ה-7 באוקטובר?

"זה לא קל. במגרשים במשחקי חוץ יש הרבה קללות. אבל התרגלנו  לזה. קיללו אותנו ב-6 באוקטובר ומקללים אותנו עכשיו הרבה יותר. יש המון דברים ומילים שאני לא רוצה לחזור עליהם. אבל אנחנו משתדלים להתרכז בכדורגל ולהתעלם מהדברים הרעים".

האם משהו השתנה במגזר הערבי בעקבות 7 באוקטובר?

"החיים של כולנו השתנו. אנחנו קמים בבוקר ואומרים תודה שאנחנו חיים במדינה הזאת. גם לפני ה-7 באוקטובר הרגשנו שיש לנו חובות כלפי המדינה, למרות שהמדינה לא תמיד ממלאת את החובות שלה כלפינו".

איך הרגשת בתור מוסלמי לראות את התיעודים ולשמוע את תיאורי הזוועות של מה שעשו מחבלי חמאס?

"זה לא שייך מוסלמי או יהודי. כבנאדם זה היה בלתי אפשרי. אני בעד שלום, החזרת החטופים ונגד מלחמות. שום מלחמה לא פתרה בעיה. הפתרון הוא רק הידברות ושלום. שום דבר אחר לא פתר את הבעיה עם הפלסטינים, שהם העם שלי, מעולם. אף מלחמה לא הובילה אותנו למקום טוב יותר. צריך לשבת, לדבר על הדברים ולהגיע להסכמות. מספיק עם המלחמה".

איתמר בן גביר (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בן גביר|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

עוד לפני המלחמה כל המדינה עסקה באלימות המשתוללת בחברה הערבית ובמעשי הרצח, מה אתה חושב על זה?

"אני חושב שהמשטרה לא עושה שום דבר נגד האלימות ומשפחות הפשע במגזר. פעם היו עושים חיסולים באמצע הלילה. היום לאור היום מורידים אנשים בלי פחד ואין ענישה מספיקה. אם פושע יודע שהוא יכול להרוג מישהו ולא לקבל על זה עונש, לא לקבל על זה 20 שנות מאסר – למה שהוא לא ימשיך ויעשה את זה? 95% מהמקרים לא מפוענחים, אז למה שלא יהיה פשע?".

אתה מרגיש שהמדינה באמת רוצה או מנסה לטפל בזה?

"ממש לא מנסה לטפל, להיפך. שנים אני אומר שצריך להפחית את הנשק ברחובות, החוקי והלא חוקי, להפסיק לחלק לנשק לכל אחד. בא השר לביטחון פנים הזה ואומר 'בוא נחלק נשק לכולם'. זה מסוכן. ככה אפשר להבין מה המדיניות של השר הזה, אם בכלל אפשר לקרוא לו שר לביטחון פנים. כל עוד בן גביר שם לא יהיה פתרון לבעיית האלימות במגזר, להיפך, הבעיה רק תתעצם".

מה אתה חושב שהיהודים לא מבינים לגבי המגזר הערבי?

"הרבה דברים. כל הזמן מנסים לגרור את המגזר לצד השלילי. פתאום, אחרי מה שקרה עם ההמנון והקללות לזלקה, הפוליטיקאים באים ונכנסים לנושא, כדי להציג את המגזר בשליליות. אסור שהפוליטיקה תיכנס לכדורגל כי זה ייקח את הספורט 10 שנים אחורה. זה ישפיע על השחקנים, על השופטים ועל הקהל. התוצאות יהיו לא ספורטיביות. אסור שהדעות של הפוליטיקאים ייכנסו לאנשים לראש".

ואם נחזור לצד הספורטיבי, לראשונה אי פעם העפילו שתי קבוצות לפלייאוף העליון, כשבני ריינה הצטרפה אליכם. איך זה מרגיש?  

"הרגשה מצוינת, אני מאוד שמח מזה. אני גם אוסיף ואומר משהו שהרבה אנשים לא שמו לב אליו - יש 4 קבוצות צפוניות בפלייאוף מתוך 6. רק מכבי ת"א והפועל ב"ש לא מהצפון. זה מביא את הפריפריה למרכז. אני בעד שיהיו כמה שיותר קבוצות כדורגל בצפון. היה לי חשוב שקבוצות כמו עכו וקריית שמונה יהיו בליגת העל. זה החלום שלי, שהצפון יהיה על המפה".

סלובודן דראפיץ'. רוצה להמשיך ולסיים את הקדנציה בצפון עם חיוך (אודי (צילום: ספורט 5)
מאמן הקבוצה סלובודאן דראפיץ'|צילום: ספורט 5

זה מראה על התקדמות כללית של הכדורגל במגזר או שזה במקרה?

"אני לא חושב שזה במקרה. יש התקדמות של הכדורגל במגזר. נכנסים משקיעים. אני 13 שנה בכדורגל ולמדתי מטעויות העבר שלי. פעם שלחתי הביתה מאמן אחרי כל שני הפסדים. האוהדים השפיעו עלינו. היינו אוהדים בהתחלה. קריאות הקהל היו משמעותיות. זה גרם לתוצאה הפוכה בטבלה. למדנו מהטעויות. השנה יש לנו 3 אנליסטים, לא הכרנו את זה בהתחלה. היינו סומכים רק על העין של המאמן, אבל הוא לא יכול לעשות הכל. סכנין הפכה לקבוצה יותר מקצוענית. התקדמנו מאוד והתוצאות מגיעות על המגרש. אני יכול להגיד שכבר עכשיו אנחנו במו"מ להארכת החוזה של המאמן, זה גם מראה על התבגרות".

מה המטרות עכשיו בתוך הפלייאוף? נראה את סכנין שוב באירופה?

"זה לא רחוק. לחלום מותר לכל בנאדם. אני אומר למאמן ולשחקנים שאנחנו לא העפלנו לפלייאוף העליון כדי ללכת לים. אנחנו רוצים להראות כדורגל טוב. לא לעבור השפלות. לא נהיה בשר תותחים. והשמיים הם הגבול".