אסון התאומים הוא פיגוע הטרור הגדול ביותר בשנים האחרונות וכנראה בהיסטוריה כולה. ב-11 בספטמבר שנת 2001 העולם עדיין לא הכיר את פייסבוק, טוויטר, לא קנה אייפון, אייפד או העלה סרטונים ליוטיוב, אבל מאז עברו עשר שנים והרשת התמלאה בתכנים שונים הקשורים לאסון: החל מאתרים עם תאוריות קונספרציה, חשבונות פייסבוק וטוויטר קשורים, אפליקציות לסמארטפונים ומחשב לוח ועוד.

רגע הפגיעה במגדל הדרומי (צילום: חדשות 2)
אסון|צילום: חדשות 2

The Falling Man (האיש הנופל)

אחד האייקונים בה' הידיעה של אסון התאומים הוא תמונת 'האדם הנופל' שצילם ריצ'רד דרו מסוכנות הידיעות AP. למי שלא מכיר, מדובר על אדם אלמוני שהחליט לקפוץ מהמגדל הצפוני של מרכז הסחר העולמי דקות לאחר שהתנגש בו המטוס. הוא כנראה העדיף לקפוץ אל מותו מאשר להישרף חי או להיחנק מעשן.  באותו יום תועדו עוד 200 מקרים של קפיצות מהמגדלים.

אין תמונה
The Falling Man (האיש הנופל)

יוטיוב מתעד 

אתר הסרטונים יוטיוב אמנם לא היה קיים בשעת האסון, אבל אנשים שנכחו באירוע צילמו ומאז היווסדו בשנת 2005 הועלו לשרתים של גוגל מספר רב של סרטונים המתעדים רגעים שונים של האסון ממבט ראשון. אחד הסרטונים המפורסמים בהקשר זה מתעד את התנגשות המטוס הראשון במגדלים.

נזכיר כי באותה עת לא כלל התרעות על פיגוע וזו הייתה הפתעה גמורה. עוד סרטונים, חלקם נדירים, חושפים את התנגשויות המטוסים מזוויות שונות וממחישים לכולנו את מה שיודעים בהוליווד כבר שנים: וידאו אחד, שווה אלף מילים.

מספרים לג'ורג' בוש

ומה עשה מנהיג העולם החופשי בשעת הפיגוע? זכרתם נכון. הוא היה בביקור בגן ילדים ולא כל כך התרגש כאשר אחד היועצים שלו לחש לו באוזן "התאומים נפלו". רק כדי ליישר קו, נשיא ארה"ב באותה השעה היה ג'ורג' בוש הבן ויש האומרים שהאסון הזה קנה לו את הקדנציה השנייה. נכון או לא, תצפו בווידאו ותשפטו אתם איך הציבור הישראלי היה מגיב אם ראש הממשלה שלו היה מגיב כך לנפילת מגדלי עזריאלי.

הסרט של מייקל מור

מיד לאחר האסון התחיל הבמאי אוהב הסקנדלים, מייקל מור, לאסוף חומרים לסרט שיקרא בהמשך 'פרנהייט 9/11'. הסרט מביא עובדות ממקורות שונים המעידים הן על התפקוד הלקוי של ממשל בוש בטיפול באסון והן היבטים קונספירטיביים המעידים (כביכול) על בוש קשר של שתיקה בין בוש למלך סעודיה ועל כך שמטרת האסון הייתה לצאת למלחמה על הנפט של עיראק. ואם טרם צפיתם בו, זה הזמן.  

הקונספירציות

הרשת הפכה לאחד המקורות הפופולריים ביותר לחפש ולפרסם בהן תאוריות קונספרציה שונות ומשונות. כמובן בזכות האנונימיות והכלי הפשוט החינמי שמאפשר לא לקחת אחריות על הנכתב. 

ובהמשך למייקל מור, נאמר רק שהוא לא היחיד שחושב כי האסון היה מהלך מתוכנן של מישהו ומאז האסון ועד היום מסתובבות להן תאוריות קשר (קונספירציות) המטילות את האחריות על מגוון גורמים החל מהמוסד הישראלי, ממשל בוש, סוחרים בבורסת וול סטריט ועד חוצנים מכוכב אחר.

אין תמונה
אסון התאומים, 11 בספטמבר, תנועה בפייסבוק

יש כאלו הגורסות כי בין לאדן ואל קאעידה לא קיימים ומדובר בהמצאה אמריקאית, ויש כאלו המביאות הוכחות לכך כי המגדלים נפלו בגלל פצצות שהוטמנו בהם מבעוד מועד ולא בגלל המטוסים. המלצה שלנו, אם יש לכם כמה שעות פנויות לחפש קונספירציות ברשת עשו זאת. גם אם זה לא ישנה את דעתכם על האירועים, זה עדיין מעניין.

גם פייסבוק מאכלסת לא מעט קבוצות כאלה, אחת מהן למשל תחת השם "התנועה לאמת מאחורי ה-11 בספטמבר" שכשמה היא קוראת לחשוף את האמת מאחורי האסון הגדול.

אל קאעידה

המלך של ארגוני הטרור, הארגון שהפך את מלאכת הרג חפי הפשע לגלובלית ושלידו נסראללה נראה כמו ילד בכיתה א' שמשחק בלגו, הלו הוא 'אל קאיעדה' (הבסיס). ובכן, קונספירציות או לא, עד ימינו הזוכה על פי הגרסה הרשמית באחריות על אירועי ה-11 בספטמבר הוא הארגון הזה ובראשו (עמד, לשון עבר) בין לאדן הסופר מחבל של כל הזמנים.

בין לאדן (צילום: AP)
בן לאדן|צילום: AP

על פי הנרטיב האמריקאי, היו אלו האנשים שלו שלמדו להטיס מטוסים, השתלטו עליהם באוויר ונכנסו בתאומים, בפנטגון ובכל מה שאפשר ובדרך הרגו אלפי אמריקאים חפים מפשע. נאמר רק שמאז ועד היום, כבר 10 שנים, הארגון ממשיך להתקיים במציאות וגם בטוויטר, למרות שכל כוחות הביטחון של ארה"ב בעקבותיו.

נימוקים - חלק 1: המלחמה באפגניסטן

באוקטובר 2001, כחודש לאחר האסון, יצאה ארה"ב למבצע "חירות מתמשכת" או אם תרצו, מלחמת אפגניסטן הנמשכת עד ימינו. המטרה הרשמית של המלחמה הייתה חיסול מחנות אימונים של אל קאעידה, חיסול משטר הטאליבן וחיסול בן לאדן (היחידה שהושלמה). לאורך השנים מאז נחתו חיילי ארה"ב על אדמת אפגניסטן התמלאה רשת האינטרנט בתוכן רב אודות המלחמה והחיים במדינה. בנוסף, קמו אתרים מגוונים (בלשון המעטה) סביב הנושא כמו Icasualties שסופר את מספר המתים מצד בעלות הברית  או Costofwar המזכיר לאזרחי אמריקה כמה עולה להילחם.  

בדרכם לירדן? חיילי צבא ארה
אפגניסטן|צילום: דיילי מייל

נימוקים - חלק 2: המלחמה בעיראק

במרץ 2003 , הורה בוש על "מבצע חופש לעיראק" שמטרתו כיבוש המדינה. זאת לאחר שנמצאו (לכאורה) הוכחות להימצאות נשק להשמדה המונית במדינה. יש לציין כי למרות שבאופן רשמי אין קשר בינה ובין אסון התאומים, גרסאות לא רשמיות טוענות כי מדובר בנקמה אמריקאית בנוסף על זו המתרחשת באפגניסטן. למי שרוצה להיזכר ולהתעדכן בנעשה יש את האתר הייעודי של CNN, את thinkprogress ואת iraq-war. כמו כן, אם אתם משתמשים בטוויטר תוכלו לעקוב אחר @eIraq או @TheIraqWar. נזכיר רק כי המלחמה עדיין נמשכת למרות שיש בעיראק ממשלה מכהנת, נשק להשמדה המונית טרם מצאו והמלחמה הזו העלתה לתודעה את אתר ההדלפות ויקיליקס.

 ויקיליקס

אפריל 2010, אתר אנונימי מפרסם קטע וידאו סודי מתוך ארכיון מלחמת עירק של הצבא האמריקאי ובו רואים מסוקי קרב יורים על אזרחים עיראקיים החשודים כנושאי נשק למרות שבפועל לא נורתה לעבר המסוקים יריה אחת. הסרטון הזה, לצד העובדה שהוא חושף את המוסר הכפול של האמריקאים, מסמל יותר מכל את תחילת עידן ההדלפות ברשת האינטרנט ואת עלייתו של אתר ויקיליקס וג'וליאן אסאנג' בראשו. מאז הודלפו מאות אלפי מסמכים, אסאנג' הפך למבוקש בשוודיה וארה"ב וחברות אשראי חסמו את האפשרות לתרום לו כסף. אבל האתר חי, קיים ובועט ומי שמעוניין יכול לעקוב אחריו גם בטוויטר @wikileaks. וזיכרו, הכל התחיל בגלל אסון התאומים.

החיסול של בן לאדן

זוכרים את בין לאדן, הסופר מחבל מקודם? הוא חוסל לא מזמן (2.5.2011) על ידי כוחות אמריקאים מיוחדים שתפסו אותו לא מוכן בווילה שלו באפגניסטן.

ולעומת אסון התאומים, כאן כבר היו שירותים חברתיים שדיווחו בזמן אמת מהשטח. הטוויטר היה הבולט מביניהם. 

אחד האירועים הזכורים ביותר היה כשבלוגר דיווח לייב בטוויטר על החיסול, עוד לפני שידע על מה מדובר.

בנוסף, חושף אתר journalism.org כי השימוש הנרחב ביותר (19%) שעשו הגולשים בטוויטר ופייסבוק היה להעביר בדיחות על הנרצח.

Too soon

לפני לסיום נזכיר כי הרבה מאד משפחות איבדו את יקיריהם באותו היום ולמרות שעברו 10 שנים, רשת האינטרנט היא לא מקום להפוך את הזכרון לבדיחה מכל שהוא כמו שעשתה המשתמשת juicystar007@ בטוויטר כאשר הפכה את האסון לסיבה למסיבה.

אין תמונה
חג שמח! צילום מסך מתוך הטוויטר של juicystar007

לזכור את האסון ברשת האינטרנט, בסמארטפונים ובאייפד

גם בשוק הסמארטפונים ומחשבי הלוח זוכרים את האסון, לא מעט אפליקציות ייעדיות של 9/11 נוצרו במהלך השנים, הבולטות ביניהן Explore 9/11  לאייפון של המוזיאון הלאומי להנצחת נפגעי האסון, שם ניתן למצוא את כל המידע על הפיגוע והנפגעים מנקודת מבטם של עדי הראיה שנכחו במקום. עם אזהרה שמדובר בתמונות וסיפורים קשים. 

ואם אין לכם אייפון, תוכלו להוריד אפליקציית 9/11  לאנדרואיד

אין תמונה
אסון התאומים, 11 בספטמבר, אפליקציה לאייפון