יותר מ-100 עיירות בצרפת נותרו מחוסרות מי שתייה. גלי החום הכבדים והבצורת הקשה איתה מתמודדת המדינה ייבשו מאגרי מים, ואילצו את הרשויות לשנע משלוחי מים באמצעות משאיות ענק ברחבי המדינה. "זוהי הבצורת הגרועה ביותר שתועדה אי פעם. היא מונעת מים מערים ומהווה טרגדיה לחקלאים ולמערכות האקולוגיות שלנו", אמרה ראש ממשלת צרפת, אליזבת בורן, כשהשר למעבר אקולוגי, כריסטוף בצ'ו, ביקר בעיירה רומולס וסיפר: "לא נותרו מים בצנרת".

מדינות רבות באירופה חוות כעת תנאי בצורת היסטוריים, בשל כמות משקעים נמוכה וטמפרטורות גבוהות, המונעות על ידי שינויי אקלים קיצוניים. בצרפת ירדו בחודש יולי רק 9.7 מ"מ של גשם, והוא הפך לחודש היבש ביותר שנרשם במדינה מאז מרץ 1961. בשני שליש מצרפת הוכרז מצב של משבר, עם ירידת כמות המשקעים בכ-85%. תנאי היובש, שצפויים להימשך בתקופה הקרובה, הובילו לכך שב-62 אזורים ברחבי המדינה הוטלו הגבלות על שימוש במים. "אי אפשר להשתמש במים כמעט לשום דבר מלבד שתיה ורחצה", מספר לגלובס תושב ליון. "אפשר להשקות גינות ירק, אבל רק בלילה, ולא בכל האזורים".

שריפה, צרפת (צילום: רויטרס)
שריפות בצרפת|צילום: רויטרס
גל חום בצרפת באמצע חודש יוני (צילום: Bob Edme, AP)
גל חום בצרפת באמצע חודש יוני|צילום: Bob Edme, AP

בעוד שבעיירות שנפגעו בצורה הקשה ביותר תושבים אינם יכולים להשקות את הגנים שלהם או לשטוף את מכוניותיהם, יש מי שהצליח דווקא לחמוק מעמידה בתנאים הנוקשים המגבילים שימוש במים לצרכים שאינם חיוניים: מגרשי הגולף, המשמשים כמקור פנאי, בעיקר לאוכלוסייה האמידה ביותר במדינה. מגרשי הגולף פטורים ממגבלות המים הארציות של צרפת, עקב הסכם לאומי שנחתם עמם ב-2019. אריק פיול, ראש העיר גרנובל הממוקמת בדרום-מזרח צרפת, מתח ביקורת על הפטור באומרו: "אנחנו ממשיכים להגן על העשירים והחזקים. זה שערורייתי ומזעזע את כולם. גם לפליטות גזי חממה הגורמות לשינויי האקלים יש פריזמה חברתית חזקה: ככל שאתה עשיר יותר, אתה פולט יותר".

בתקופה שבה נהרות אירופה מתייבשים והתושבים נאלצים למצוא פתרונות אגרסיביים לשימוש במים, לא כולם יישרו קו עם הפטור הנדיב שהוענק למגרשי הגולף, ולא בוטל למרות המצב הקשה. פעילי אקלים מתנועת "המרד בהכחדה" החליטו להביע את מורת רוחם, על ידי מילוי בורות הכדורים במגרשי גולף באזור טולוז במלט, וקריעת פיסות דשא. בחשבון הטוויטר המקומי שלה, הסבירה התנועה כי כוונת המחאה שלה היא "למנוע באופן ישיר את השימוש במגרשי הגולף הללו, ולפיכך, את השקייתם". הם הוסיפו כי הם רוצים "להוקיע את המונופוליזציה של המים על ידי תעשיית הפנאי הזו, שנועדה עבור הפריבילגים והמיוחסים ביותר".

Durant la nuit du 10 août toujours plus caniculaire et aride, l'ACTION KIRIKOU (réalisée entre autres par #ExtinctionRebellion #Toulouse) a ciblé les GOLFS ️ du midi toulousain.#Canicule#Secheresse2022 #Golf pic.twitter.com/Q0beOHQ0Nm

לפי חברות המחזיקות במגרשי גולף, ללא השקייה, המדשאות "ימותו בתוך כשלושה ימים". כדי להצדיק את ההחרגה, אמר ז'רארד רוג'יר מפדרציית הגולף הצרפתית, כי "מגרש גולף ללא ירוק הוא כמו משטח החלקה על הקרח ללא קרח". בממוצע, נדרשים 25,000 קוב מים בשנה כדי לטפל במדשאות של יותר מ-700 המסלולים בצרפת.

לפי דוח ההערכה השישי והאחרון של מדעני הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים של האו"ם (ipcc), שינויי אקלים הנגרמים על ידי אדם יתרמו ל"סבירות ולחומרה מוגברת בצורות והשפעתן". בקיץ הנוכחי, השפעת שינויי האקלים על המערכות הטבעיות המאפשרות את הפעילות הכלכלית האנושית, ברורה. בדוח האחרון של הנציבות האירופית נאמר שכמעט מחצית מהאיחוד האירופי חשוף לרמות מסוכנות של בצורת, מצב המאיים על הייצור החקלאי ועל התשואות בכמה מדינות. כך, בצרפת, קציר התירס, המשמש בעיקר להזנה לבעלי חיים, צפוי להיות נמוך ב-18.5% השנה בהשוואה ל-2021. יצוא התירס מצרפת, הונגריה, רומניה ובולגריה צפוי להיות נמוך יותר השנה בגלל גל החום, וכמויות נמוכות אלה ידחפו את מחירי התבואה כלפי מעלה.

הכתבה המקורית פורסמה בגלובס