השבוע נפרדו ברשות הטבע והגנים מ-500 עובדים שגויסו בגל הראשון של הקורונה לניקיון ושימור הטבע בישראל, לאחר שרבים מהם איבדו את פרנסתם. למרות הנכונות להמשיך במיזם, המימון הסתיים והוא עומד בפני סגירה. בין מאות העובדים היו גם נורית ועוז – שהכירו והתאהבו במסגרת הפרויקט ומתכננים להתחתן בקרוב.
הפרויקט המשותף לרשות הטבע והגנים, משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה לקח אנשים שאיבדו את עבודתם, חלקם לא היו זכאים לדמי אבטלה והכשיר אותם לעבודות שימור, טיפוח, תחזוק נקיון וביעור מינים פולשים בטבע.
מי שהיו מאוד מרוצים מהפרויקט הם נורית יהלום ועוז אייזנטל. שניהם עברו להתגורר בדימונה בתקופת הקורונה והצטרפו לצוות ה-500 בדרום - בגן הלאומי בממשית, הערבה וים המלח. תוך כדי הטיפוס על ההרים ושימור שמורות טבע הם הכירו והתאהבו, ולאחרונה עוז הציע נישואין לנורית ליד מעלה שחק, היכן שהכירו לראשונה.
בשנה האחרונה העובדים אספו כמויות זבל אדירות: כ-100 אלף שקיות ניילון, 30 אלף טון של פסולת מטיילים, חמשת אלפים טון פסולת דיג (בעיקר רשתות עזובות), שני טון גרוטאות ובנוסף ניקו כ-19 אלף דונם ממינים פולשים ו-15 אלף ימי עבודה הושקעו בשימור אתרי מורשת ומבנים הסטורים.
1,310 איש עברו דרך הפרויקט, 207 מהם עבדו לאורך כל התקופה, כלומר למשך שנה. 457 התמידו חצי שנה או יותר, חלקם נקלטו לעבודה קבועה ברשות הטבע והגנים. למרות הרצון להמשיך במיזם, המימון הסתיים והוא עומד בפני סגירה. כעת ישנו ניסיון להשגת תקציב ממשרד האוצר להמשך העסקת 150 איש מהם שמעל גיל 45 ואינם זכאים לדמי אבטלה.
שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "מדובר ביוזמה לאומית וערכית, שילוב מנצח של פרויקטים יזומים לעידוד התעסוקה בקרב הבלתי מועסקים מחד ושמירת טבע ומורשת מאידך. שתי מטרות ומשימות לאומיות מדרגה ראשונה, במיוחד בימים אלו בצל הקורונה.
ביעור ושיקום הנזקים של המינים הפולשים, המסבים נזק של מאות מיליונים למדינה, לתשתיות כבישים וחשמל, לשרידים ארכיאולוגיים ולצומח מקומי אחר הם גם משימות לאומיות שיש בהן תרומה אדירה למדינה בצמצום הנזקים. זאת בנוסף כמובן גם לעשייה מבורכת בטיפוח, תחזוקה וניקיון של השטחים הפתוחים לרווחת כולנו ולמען חיות הבר והצומח".
הפרויקט המבורך יוארך?
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, שיגרה מכתב לשר האוצר, אביגדור ליברמן, בבקשה להאריך את "פרויקט 500" של רשות הטבע והגנים לעידוד תעסוקה ושמירת הטבע בישראל. זאת, לאור סיום התקציב שניתן עבור הפרויקט וסכנת סגירתו.
במכתבה ציינה השרה תמר זנדברג כי "תמיכתו של משרד האוצר הבטיחה את קיומו של פרוייקט 500 ואף הביאה להארכתו. על אף הצלחתו, עם סוף החודש יסתיים התקצוב והפרויקט עומד בסכנת סגירה. מדובר ביוזמה לאומית וערכית המשלבת בין עידוד תעסוקה ושמירת הטבע, ולה חשיבות גדולה במיוחד לאור מגיפת הקורונה. התועלת הסביבתית עצומה, כמו גם התועלת הכלכלית למשק ומתן המענה למובטלים רבים".
השרה תמר זנדברג הוסיפה במכתבה כי "מגפת הקורונה ממשיכה לתת את אותותיה, והכלכלה הישראלית רחוקה משיקום מלא. אזרחים רבים בישראל מוצאים מפלט בשטחי הטבע, אתרי המורשת והגנים הלאומיים, הדורשים טיפול שוטף, לו נותנים מענה עובדי הפרויקט. מדובר במענה כפול המספק תמיכה כלכלית למאות משפחות שיכנסו למעגל האבטלה אם לא יתקיים. על כן, אני פונה אליך בבקשה להאריך את הפרויקט".