הצעת החוק וניסיון סיכול המינוי: שר המשפטים יריב לוין הודיע אתמול (שלישי) כי בניגוד לרצונו הוא יפעל בהתאם לפסיקת בג"ץ ויכנס את הוועדה לבחירת שופטים במטרה להצביע על בחירתו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון. אלא שבקואליציה כבר מצאו את הנוסחה החדשה לנסות ולסכל את המינוי והוא חוק לשינוי שיטת הבחירה לנשיא עליון. חברת הוועדה לבחירת שופטים, חה״כ קארין אלהרר: "לוין מוביל בזדון שוב ושוב למשברים חוקתיים. לא נרפה ידינו עד שיחדל מניסיונותיו להחריב את הדמוקרטיה ואת המדינה".

חבר הכנסת יצחק קרויזר מעוצמה יהודית, חבר בוועדה לבחירת שופטים, הניח הצעת חוק פרטית שמטרתה לקבוע כי בניגוד לנעשה היום, כשמספיק רוב רגיל, מינוי של נשיא לעליון יצריך רוב מיוחד של 7 מתוך 9 חברי הוועדה. אם אכן החוק יעבור הוא יקנה לממשלה את האפשרות להטיל וטו ולמעשה למנוע את ההחלטה למנות את השופט עמית לנשיא העליון.

יו
השופט יצחק עמית|צילום: Flash90

הצעת החוק של קרויזר מונחת על שולחן הכנסת והיא תקבל פטור מחובת הנחה. שהיא בעצם משך הזמן בין הרגע שבו הונחה הצעת החוק הפרטית ועד לרגע שבו אפשר להצביע עליה במליאת הכנסת. משך הזמן עומד על 45 ימים. לשם קבלת פטור צריכה הממשלה להסכים לקיצור התקופה ולהעביר את ההחלטה לוועדת הכנסת שתבחן את דחיפות החוק. כדי לאשר את הפטור נדרשים לפחות שני שלישים מחבריה של הוועדה להיות נוכחים בהצבעה.

אחרי שתקבל את הפטור מחובת הנחה, יוכלו להעלות את ההצעה לוועדת השרים כבר ביום ראשון הקרוב, וביום רביעי להעבירה בקריאה טרומית. אז הטיפול יעבור לוועדת החוקה של הכנסת בראשות ח"כ רוטמן שיערוך דיונים מרתונים מהבוקר עד הערב. בסופו של דבר בתוך כשבוע עד שבועיים יכול החוק לסיכול מינוי השופט עמית לנשיא העליון לעבור ולהיכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.

קארין אלהרר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
קארין אלהרר|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במקביל, הוועדה לבחירת שופטים צריכה להתכנס ב-28 בנובמבר, עוד שלושה שבועות מהיום. יו"ר הוועדה לוין יכול למרוח את הזמן ולהציג שורה ארוכה של הסתייגויות נגד השופט עמית ובכך לאפשר לחוק של קרויזר לעבור ולהשאיר את מערכת המשפט של ישראל בלי נשיא לבית המשפט העליון.

חברת הוועדה לבחירת שופטים, חה״כ קארין אלהרר: "לוין נמנע מלעשות את הדבר המתבקש והמתחייב - למנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון. יחד עם הקואליציה הוא מוביל בזדון שוב ושוב למשברים חוקתיים ולהתנגשות בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת כדי להוריד את האמון במערכת המשפט לתהום ולזכות ללגיטימיות להשתלטות עליה. לא נרפה ידינו עד שיחדל מניסיונותיו להחריב את הדמוקרטיה ואת המדינה".