ביום ה-43 למלחמה וכשסופה לא נראה באופק לפי שעה, סקר חדש של מכון "מדגם" שפורסם הערב (שבת) ב"פגוש את העיתונות" מגלה ש-44% מהציבור הישראלי בעד חידוש ההתיישבות היהודית בעזה אחרי הלחימה, ו-39% מתנגדים. בין היתר, שאלנו גם האם צריכות להתקיים בישראל בחירות חדשות עם תום המלחמה – 58% מכלל הנדגמים ענו שכן, אל מול 19% שסברו שהממשלה הנוכחית צריכה להמשיך לכהן – למרות מתקפת הפתע הרצחנית.
באופן כללי, הסקר מתחלק בין מצביעי גוש נתניהו אל מול מתנגדיו, מי שמגדיר עצמו כימין – ומי שמגדירים עצמם כשייכים למרכז שמאל.
תחילה, שאלנו בסקר מה צריך לקרות עם עזה בתום המלחמה. 32% מכלל המדגם ענו שיש לשהות באופן קבוע בשטחי הרצועה – ולחדש בה את ההתיישבות היהודית. בקרב מצביעי גוש נתניהו, 53% ענו גם כן כך, ובקרב מתנגדיו – הנתון הוא 13% בלבד. 45% מאלה שמגדירים את עצמם ימנים מבחינה פוליטית תומכים במהלך, אל מול 8% ממצביעי המרכז שמאל.
האפשרות השנייה שעליה נשאלו הנדגמים היא העברת הרצועה לנאמנות בין לאומית ביום שאחרי. 30% מכלל המדגם תומך בהעברתה לכוחות הללו, ובקרב מצביעי גוש נתניהו – רק 19%. לעומתם, 49% ממצביעי הגוש שמתנגד לרה"מ תומכים במהלך. בקרב מי שמגדיר עצמו בימין הפוליטי – 26% תומכים, ו-38% מצביעי המרכז שמאל.
14% מכלל המדגם סבורים כי אחרי המלחמה צה"ל צריך לשלוט ברצועה באופן קבוע. 18% ממצביעי גוש נתניהו תומכים במתכונת כזו גם כן, אל מול 10% ממצביעי הגוש הנגדי. 17% מאלה שמגדירים עצמם ימנים חושבים שיש לשלוט צבאית בעזה. בקרב מי שמגדיר עצמו במרכז שמאל הישראלי, רק 8% תומכים במהלך שכזה.
אפשרות שלישית, שרה"מ עצמו כבר הביע את התנגדותו אליה במספר הזדמנויות, היא שהשליטה על רצועת עזה תעבור לרשות הפלסטינית. על פי הסקר, 10% מכלל המדגם תומך, 4% בלבד ממצביעי גוש נתניהו, ו-13% ממצביעי הגוש הנגדי. בקרב מי שמגדיר את עצמו בימין – 3% בלבד תומכים, ו-23% ממצביעי המרכז שמאל.
השאלה הבאה בסקר היא בעד או נגד חידוש ההתיישבות בעזה. 44% מכלל המדגם, כאמור, בעד. בקרב מצביעי גוש נתניהו – 38%, בקרב מתנגדיו 22% בלבד. 60% מהישראלים המגדירים את עצמם בימין תומכים בחידוש ההתיישבות בשטח עזה, אל מול 16% מאלה המשתייכים למרכז שמאל.
לעומת זאת, 36% מכלל הנדגמים מתנגדים למהלך כזה. בקרב מצביעי גוש נתניהו נתון המתנגדים הוא 13%, ו-64% ממצביעי הגוש הנגדי. 22% מהישראלים המגדירים עצמם ימנים מתנגדים גם הם, ו-69% ממצביעי גוש המרכז שמאל.
בעקבות המלחמה: מה השתנה בעמדה הפוליטית של הציבור?
שאלנו גם האם בעקבות המלחמה, אנשים הפכו ימנים יותר, שמאלנים יותר, או שהיא כלל לא שינתה את עמדתם הפוליטית. 36% מכלל המדגם העידו שהפכו יותר ימנים, 6% העידו את ההפך, ו-53% ענו שלא חל שינוי בעמדתם בעקבות המערכה בעזה.
בקרב מצביעי גוש נתניהו – 55% הפכו ימנים יותר, אל מול 22% ממתנגדיו. בקרב אלה המגדירים עצמם ימנים – 52% הקצינו את עמדתם, ורק 10% ממצביעי המרכז שמאל הפכו ימנים יותר.
43% ממצביעי גוש נתניהו מעידים שהמלחמה הותירה את עמדתם ללא שינוי, אל מול 66% ממצביעי הגוש הנגדי, 47% מהימנים ו-64% ממצביעי המרכז שמאל.
אף אחד ממצביעי הגוש שמוביל רה"מ לא הפך שמאלני יותר, וגם לא אלה המגדירים עצמם ימנים. זאת, אל מול 8% ממצביעי הגוש שמתנגד לנתניהו. 18% ממצביעי המרכז שמאל הפכו שמאלנים יותר, על פי הסקר.
השאלה הבאה בסקר הייתה מה צריך לקרות בישראל אחרי המלחמה. 19% מכלל הנשאלים ענו שהממשלה הנוכחית צריכה להמשיך לכהן למרות מחדל ה-7.10, ובקרב מצביעי גוש נתניהו הנתון הזה עומד על 38%. 3% ממתנגדי נתניהו תומכים בהמשך כינון הממשלה, אל מול 27% ימנים ו-4% בלבד ממצביעי המרכז שמאל.
13% מכלל הנשאלים תומכים בהקמתה של ממשלה חלופית בראשות איש ליכוד אחר. 18% ממצביעי גוש נתניהו תומכים גם כן, ורק 10% ממתנגדי גוש נתניהו. בקרב הימנים, אחוז התמיכה עומד על 27, אל מול 4% בלבד ממצביעי המרכז שמאל.
שאלת הסקר האחרונה הייתה האם צריכות להתקיים בישראל בחירות חדשות אחרי המלחמה: 58% מכלל הנשאלים ענו שכן. בקרב מצביעי גוש נתניהו – 31% תמכו בבחירות חדשות, אל מול 83% ממצביעי הגוש הנגדי. בקרב אלה המגדירים עצמם ימנים – 48% תומכים, ו-78% ממצביעי המרכז שמאל.
עורך הסקר: מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע
מועד איסוף הנתונים: 16/11/2023
אוכלוסיית המחקר: מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה
מספר המשיבים בפועל: 502
טעות הדגימה המירבית: 4.4%+
שיטה סטטיסטית: הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות.
שיטת הדגימה: דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית
אופן ביצוע הסקר: אינטרנטי + טלפוני