ראשי מפלגות הקואליציה תקפו היום (חמישי) את היועמ"שית גלי בהרב מיארה בהצהרה שפרסמו: "אנחנו דוחים על הסף את מכתבה של היועצת המשפטית לממשלה. פנייתה היא ניסיון השתקה בניגוד מוחלט למנדט החד-משמעי שקיבלנו מאזרחי ישראל בבחירות".
"אין שום קשר בין הרפורמה המשפטית של יריב לוין, שתכליתה החזרת הדמוקרטיה לישראל, לבין ענייניו של ראש הממשלה", מסרו. "אלה שפועלים בניגוד עניינים הם דווקא אנשי הייעוץ המשפטי. ביד אחת הם נלחמים בפומבי ובכנסת ברפורמה המשפטית שתשפיע על מעמדם, וביד השנייה הם מנצלים את תפקידם כדי לסכל אותה".
דבריהם של ראשי הקואליציה מגיעים בניגוד גמור לדברים שאמר שר המשפטים יריב לוין בכנסת לפני כשבועיים, ולפיהם: "שלושה כתבי אישום בהחלט תרמו להבנה הציבורית של הצורך ברפורמה". במענה לקריאות ביניים של ח"כים מהאופוזיציה שתהו למה נתניהו השתכנע שדרושה כעת רפורמה במערכת המשפט, אמר לוין: "שלושה כתבי אישום מהסוג הזה באמת תרמו להבנה ציבורית רחבה מאוד שיש כשלים במערכת שצריך לתקן אותם, אבל אין שום קשר אליהם".
הדברים של חברי הקואליציה היום מגיעים בין השאר בעקבות מכתבה של היועמ"שית בהרב מיארה לנתניהו, שבו כתבה: "עליך להימנע ממעורבות בקידום המהפכה המשפטית". אמש הגישה את מכתבה הרשמי לראש הממשלה, והדגישה כי עליו להימנע מהתערבות ביוזמות לשינוי מערכת המשפט בשל "חשש סביר לניגוד עניינים".
לקריאת המכתב המלא של היועמ"שית לנתניהו
היועמ"שית הבהירה כי על נתניהו להימנע מהתערבות בקידום המהפכה המשפטית בשל "חשש סביר לניגוד עניינים על רקע ענייניו האישיים הנוגעים למשפט שבו הוא נאשם", כאמור, והיא הדגישה: "חובת ההימנעות חלה על פעולה או הנחיה במישרין או בעקיפין, באמצעות אחרים - ובכלל זאת גם על מעורבות גורמים המכהנים במשרות אמון בלשכת ראש הממשלה".
בהודעתה הבהירה היועמ"שית: "יישום המגבלות שנקבעו בפסק הדין של בג"ץ מוביל לכלל מסקנה כי עליך להימנע במסגרת תפקידך כראש הממשלה ביוזמות הנוגעות למערכת המשפט, במסגרת המהלך המכונה 'הרפורמה המשפטית'".
גורמים בליכוד הגיבו על הדברים, וכינו את מכתב היועמ"שית "החלטה חצופה". השר לוין תקף את היועמ"שית ישירות: "עסוקה בכתיבת עוד חוות דעת שתכליתה למנוע מראש הממשלה להביע את עמדותיו. מסתבר שניגוד עניינים הוא דבר מוזר. לנבחר ציבור אסור לדבר על רפורמה בייעוץ המשפטי, אבל ליועצת המשפטית ולצוותה מותר לפעול לסכל את הרפורמה שנוגעת ישירות לסמכויותיהם".
"המכתב של היועמ"שית הוא אבסורד מוחלט וניסיון לסתימת פיות", אמר יו"ר הקואליציה אופיר כץ. "ראש הממשלה נתניהו הלך לבחירות גם על הנושא המשפטי, קיבלנו מנדט ברור מהציבור לבצע את הרפורמה. אם נלך לפי רוח דבריה, אז כל היועמ"שים והשופטים בניגוד עניינים. זאת עוד הוכחה לנחיצות הרפורמה שתחזיר את הדמוקרטיה לישראל אל מול העריצות המשפטית".
שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וסמכויותיה
"השינוי המתואר בהרכב הוועדה לבחירת שופטים עתיד להביא להפרת האיזון הקיים בוועדה בין נציגי שלוש הרשויות", הבהירה היועמ"שית. "בכך הדבר עשוי להוביל לשליטה מכרעת של הממשלה ושל נציגי הקואליציה בוועדה על זהות השופטים שייבחרו לכהונה ועל מהלך כהונתם". עוד היא מציינת כי כי "מעורבותו של ראש הממשלה ביוזמה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וסמכויותיה עומד בסתירה למגבלות שאושרו בפסק הדיון בעתירות ניגוד העניינים. שינוי שכזה נוגע לאינטרסים אישיים של ראש הממשלה".
צמצום הביקורת השיפוטית וחקיקת פסקת ההתגברות
"צמצום הביקורת השיפוטית וחקיקת פסקת ההתגברות מאפשרים חופש פעולה רחב ביותר לחקיקת חוקים המשפיעים על עצם ההליך הפלילי, על אופן ניהולו ועל תוצאותיו", כתבה בהרב-מיארה. "מכאן, שמעורבותו של ראש הממשלה בתפקידו או תוך שימוש במעמד המוקנה לו מכוח תפקיד זה, ביוזמה להגבלת הביקורת השיפוטית על חוקים וחוקי יסוד עומדת בסתירה למגבלות שאושרו בפסק הדין בעתירת ניגוד העניינים".
ביטול עילת הסבירות
היועמ"שית ציינה כי "בדומה לניתוח שנערך בקשר ליוזמה להגבלת הביקורת השיפוטית על חוקים וחוקי יסוד, גם בשינוי הנוכחי של ביטול עילת הסבירות יכול להסיר מגבלות חוקיות שקיימות במצב המשפטי הקיים ביחס להחלטות, שראש הממשלה מנוע ממעורבות בהן".