הטיפול אצל הגינקולוג לרוב מתנהל בשקט, בחדרי חדרים, ותחת מעטה של פרטיות - או כך לפחות נדמה. בשבועות האחרונים התפוצצו פרשיות שמסעירות את התחום וחושפות את מה שקרה לכאורה מאחורי כמה דלתות סגורות. ד"ר גיא רופא ופרופ' מנחם אלקלעי חשודים בסעיפים קשים של התנהלות מינית פוגענית ובלתי הולמת כלפי מטופלות. מטבע הדברים, הסיפורים תפסו את הגינקולוגים הגברים בישראל במצב מאוד לא נעים, כאשר הם נאלצים להתמודד עם חשדנות, הכללות וחשש למשבר אמון. בשיחה כנה וחשופה עם N12 גינקולוגים בכירים מספרים לראשונה על התחושות, הרגשות והרצון להגן על שמם הטוב בצל המקרים הקשים.

ד
מעצר מתוקשר וחשדות קשים. ד"ר גיא רופא|צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"אסור שדברים כאלה יתרחשו, ואם זה נכון, מדובר בפרשיות שהן אירועים פליליים", ממהר להצהיר פרופ' רוני מימון, מנהל מחלקת נשים ויולדות ויו"ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה מהמרכז הרפואי שמיר אסף הרופא. "מן הראוי שרשויות החוק ורשויות המשפט ידונו וימצו את הדין עם מי שצריך - כמובן שאני מגנה כל פגיעה במטופלת וכל הפרה של כללי האתיקה הרפואית".

מה הוא חושב על המגמה כיום ללכת לרופאות נשים ולהימנע מרופאים גברים? מימון מבהיר: "מבחינתי רופא הוא רופא וחולה היא חולה, והנושא של המגדר הוא לא רלוונטי מבחינת אופי הטיפול ומהות הטיפול". לדבריו, "הרופא צריך להיבדק לפי טיב השירות ואיכות השירות וכל הפרמטרים והקריטריונים הרפואיים שהוא נותן. זה מה שצריך להיות גם לנגד עיניהם של אלה שבאים לקבל טיפול מידיהם. וכל שאר הדברים צריכים להיות במקומות אחרים ולא בשדה הרפואה".

אישה נבדקת אצל גינקולוג (צילום: Keith Brofsky, getty images)
"גינקולוגים הם לא טורפים"|צילום: Keith Brofsky, getty images

סיקור נרחב:

לא רק בגלל הטרדות מיניות: יותר ויותר נשים בוחרות בגינקולוגיות

הגינקולוג גיא רופא כבר לא חשוד באונס, מעצרו הוארך

בעקבות הצטברות התלונות נגדו: ד"ר גיא רופא הודיע על הפסקת עבודתו

עימות בין הגינקולוג לאחת המתלוננות נגדו: "פגע בי מינית בקליניקה שלו"

"אל תספרי לאף אחד שאת מגיעה, תבואי לטיפול בראש פתוח": עדות חדשה נגד ד"ר גיא רופא

תלונות על הטרדות מיניות נגד גינקולוג ותיק: "שאל אותי על גודל האיבר של בעלי"

חשיפה: חיילות התלוננו על הגינקולוג הבכיר כשסיפק שירותים לצה"ל - אך הן לא נבדקו

"מבחינתי רופא הוא רופא וחולה היא חולה, והנושא של המגדר הוא לא רלוונטי מבחינת אופי הטיפול ומהות הטיפול"

פרופ' רוני מימון, יו"ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה

 

״אישה לא צריכה להיזהר בפגישה״

"אני באופן אישי לא מרגיש נרדף כיוון שיש לי מספיק ותק וידע כדי להכיל את הדברים האלה", הוא מדגיש, "ואני חושב שבשיח בינינו בתוך הפורומים שלנו, הרופאות לא פחות נסערות מהגברים. הן חושבות שיש פה זילות של המקצוע על ידי עצם ההפללה של הגברים האלה, בראייה מאוד מאוד כללית ופשוטה של תהליכים".

פרופ' מימון מבית החולים אסף הרופא (צילום: עידן גרוס, noon)
"לא חושב שאישה צריכה להיזהר בביקור אצל גינקולוג". פרופ' מימון|צילום: עידן גרוס, noon

מה יהיה האימפקט של הפרשות הפליליות שמטלטלות את התחום? "למרות הכול, אני לא חושב שאישה צריכה להיזהר בפגישה עם גינקולוג", טוען פרופ' מימון. "אישה צריכה להרגיש שהיא באה לרופא כמו שהיא באה לאורתופד, קלינאי או קרדיולוג. היא באה לרופא לקבל סעד, אז היא לא צריכה להיזהר, היא לא באה לאויב. היא באה למישהו שהשקיע את כל חייו כדי ללמוד איך לעזור לזולת".   

גם פרופ' ערן ברזילי, מנהל יחידת אולטרסאונד נשים בבית החולים אסותא אשדוד, מגנה בתוקף את החשדות כלפי עמיתיו - ומברך על חשיפת הפרשות. "לפי מה שמתואר, המקרים שפורסמו מזעזעים, אלו סיפורים שאין לי דרך אחרת לתאר אותם. אין פה תחום אפור, זה נשמע דברים מאוד קשים שלא צריכים להיות בשום מצב, זו התנהגות שאי אפשר להסביר או לתרץ אותה, מעשים שפשוט לא צריכים להיות, חד משמעית זה נשמע רע מאוד".

ברזילי הוסיף וקרא לשים סוף למעגל השתיקה: "כל מה שמתואר בכתבות לכאורה זה איום ונורא וטוב שזה יוצא החוצה. כי דברים כאלה אסור שיישארו, אם הכפישו את שמם של גינקולוגים, אז כנראה קורה משהו באמת ואם קורה משהו באמת צריך לטפל בו, זה לא משהו שצריך לטאטא מתחת לשולחן. אבל כן נתקלתי בכתבות שכן מדברים בהן באופן יותר מדי כללי על גינקולוגים".

ד
"צריכים לדאוג שהגבולות יהיו מאוד ברורים". פרופ' ברזילי|צילום: noon

ואיך המשבר השפיע עליו אישית ומקצועית? "האמת היא שאני לא מרגיש הבדל בתקופה הזאת מבחינת התחושה שלי, שלפחות עם המטופלות שמגיעות אליי אין איזו שהיא בעיה", מודה פרופ' ברזילי. "יש שם שאתה בונה לעצמך, היומנים שלי מלאים. יכול להיות שיש נשים שבעקבות הפרשיות החליטו לפנות לגינקולוגיות ולא לפנות לגינקולוג גבר, אבל אני לא מרגיש איזושהי תחושה, תכונה או משהו שונה עם המטופלות שלי".

"המקרים שפורסמו מזעזעים. זו התנהגות שאי אפשר להסביר או לתרץ אותה - טוב שזה יוצא החוצה"

פרופ' ערן ברזילי, בית החולים אסותא באשדוד

 

"תמיד עדיף לבוא עם מלווה - אבל לא בתור מגן"

לדבריו, הטלטלה צריכה לחדד את הרגישות הנדרשת כאשר אישה מגיעה לטיפול אינטימי אצל גבר: "אנחנו צריכים לדאוג שהגבולות יהיו מאוד ברורים ומצד שני לטפל בצורה אמפתית וזה נכון לא רק בגינקולוגיה, אלא בכלל. כמובן שאצל הגינקולוג זה הרבה יותר רגיש ולכן הכול צריך להיעשות בצורה הרבה יותר עדינה. מבחינתי אין תחושת נרדפות".

בצל הקריאות להעדיף טיפול אצל נשים, פרופ' ברזילי מדגיש: "היום, ברפואה בכלל ובגינקולוגיה בפרט, אחוז הנשים הולך ועולה וזה בסדר גמור, לכל מטופלת יש את האפשרות לפנות לאישה אם היא מרגישה איתה יותר בנוח. אני ממליץ לנשים שאם אפשר, תמיד עדיף לבוא עם מלווה לגינקולוג, לא בתור מגן אלא כמלווה".

תופעה שהולכת ומתרחבת: צפו בכתבה המלאה (צילום: רויטרס)
"מדובר בבדיקה אינטימית, בלי אמון אישי אין היתכנות לטיפול"|צילום: רויטרס

"האמון עם המטופלת יכול להיות שברירי"

הפרשות האחרונות מטילות צל על הגברים שעוסקים במקצוע הזה בישראל, אך לפרופ' ברזילי חשוב להבהיר: "הגינקולוגים הם לא אוכלוסייה של טורפים, העובדה שיש כמה מקרים כאלה לא מעידה על הכלל. רוב הגינקולוגים הם אנשים הוגנים ואנשים שטובת המטופלת נמצאת בראש עיניהם. אני ממליץ למטופלות לא לפחד לשאול את הגינקולוג אילו פרוצדורות הוא הולך לעשות במהלך ביקור, לא להסס לשאול - וגם להגיד בצורה ברורה 'את זה אני לא רוצה לעשות'. צריך לזכור שרוב הרופאים הם באמת לטובת המטופלת וזה מה שעומד בראש מעייניהם".

גם פרופ' דוד שויקי, מנהל היחידה לכירורגיה של האגן ואורו-גינקולוגיה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, מברך על חשיפת החשדות הקשים. "הפרשיות האחרונות העלו חשדות חמורים להתנהגות פסולה של רופאי נשים, וזה יתברר במערכת אכיפת החוק. עצם ההעלאה של הדברים האלה היא הזדמנות לדון בצורה רצינית, מבלי להתייחס להיבט הפרסונלי של האנשים, במערכת היחסים שבין רופאות ורופאי נשים לבין המטופלות שלהם".

פרופ' שויקי (צילום: אבי חיון, noon)
"הכרחי שהאישה תרגיש שכבודה נשמר". פרופ' דוד שויקי|צילום: אבי חיון, noon

"בדיקה גינקולוגית היא בדיקה שיש בה פוטנציאל מאוד טעון לכשלים", מודה שויקי, "מדובר בבדיקה אינטימית. אני חושב שהנחת היסוד צריכה להיות עדיין, למרות כל הפרשות האחרונות, הנחת ניקיון כפיים ותום הלב של הרופאים וגם של המטופלות. רופאה או רופא שנמצאים מול מטופלת צריכים להבין שציפור הנפש של הטיפול הוא האמון ההדדי שנבנה בין המטפל והמטופלת. בלי זה אין היתכנות בכלל לטיפול כזה. השיח סביב הפרשיות האחרונות מדגים עד כמה שברירי יכול להיות האמון הזה".

"בדיקה גינקולוגית היא בדיקה שיש בה פוטנציאל מאוד טעון לכשלים. ציפור הנפש של הטיפול הוא האמון ההדדי שנבנה בין המטפל והמטופלת"

פרופ' דוד שויקי, בית החולים הדסה עין כרם

פרופ' שויקי מוסיף: "הכרחי שהאישה תרגיש שכבודה נשמר. המון נשים, סביב תלונות כאלה ואחרות, מציפות את תחושת ההשפלה הזאת ואת חוסר השליטה - איפה אני יכולה להביא לידי ביטוי את השליטה שלי בתוך מה שנקרא הבדיקה הגינקולוגית? זה מתחיל בתנאים הסביבתיים שעלינו להציע לנשים: חדר בדיקה נאות, אפשרות להתארגן בפרטיות, כיסוי הולם. עוד דבר חשוב זה לתת לאישה את ההסברים ואת המידע בגובה העיניים, ומתוך שוויון".

אחת המתלוננות נגד הגינקולוג, ד
אחת המתלוננות נגד גיא רופא

"עסק נפיץ, צריך להתייחס למבוכה"

האם המקצוע עומד בפני שינוי דרמטי בביקוש - נהירה לרופאות והימנעות מהרופאים? "אם יש אישה שבוחרת ללכת רק לגינקולוגית זאת זכותה וחובתנו כארגוני בריאות לדאוג לזה שתהיה גינקולוגית ולהכשיר אותה", אומר שויקי. "ללא קשר למגדר של הרופא המטפל, אני חושב שהחובה שלנו היא להגדיר כללים שיהיו שקופים וברורים לנשים. חשוב שגם הנשים יבינו שאנחנו נמצאים איתן בעניין הזה, ושהמבוכה הזאת היא סוג של מבוכה שאמנם היא לחם חוקנו ביומיום, אך אנחנו מתייחסים למבוכה הזאת שלה".

גם פרופ' שויקי מתייחס לתחושת הרדיפה שחווים גינקולוגים רבים: "אני באופן אישי לא מרגיש נרדף, אבל בוערת בי ההכרה של פוטנציאל הסיכון ששיח כזה יכול לגרום ליחסים של מטופלות ורופאים. אצל הרוב המוחץ של הגינקולוגים המסורים, הדברים נעשים באופן טבעי ורגיל, אבל אני חושב שכן הגיע הזמן לשים את הדברים על השולחן ולהגיד 'גבירותיי ורבותיי, העסק הזה הוא עסק נפיץ, טוב שיהיו כללים, טוב שנעמוד באור ולא בצל, שהדברים יהיו ברורים'. ועוד פעם, זה מתוך תחושת הנפיצות לא הרדיפות".

"כמי שאולי מייצג הרבה רופאים, אני יכול להגיד שיש תחושה מאוד לא נעימה מהשיח שנוצר", מסכם שויקי. "אני מניח שאנשים בתוך עצמם מרגישים את אי הנוחות הזאת, ובוא נגיד שאי הנוחות הזאת היא דבר נסבל אם אפשר לצמוח ממנו ולהוציא ממנו משהו יותר טוב, משהו שאפשר לצאת איתו אל מערכת יחסים מוסדרת וטובה יותר.  אם כתוצאה מכך יותר נשים תרגשנה ביטחון ותרגשנה שמקשיבים להן ונענים לציפיות שלהן, נוכל כולנו לצמוח מתוך המשבר הזה".