גיוסי ההון של חברות ההיי-טק ברבעון האחרון של השנה הסתכמו ב-1.45 מיליארד דולר - ירידה של 15% בהשוואה לרבעון הקודם. בראייה כלל שנתית, גיוסי ההיי-טק הישראלי הסתכמו בכ-7 מיליארד דולר, ירידה של 56% לעומת 2022. כך לפי נתונים ראשוניים שמפרסמים לאומי-טק וחברת המחקר IVC.
• המלחמה חשפה: ההיי-טק בכל זאת תלוי בשוק המקומי
• "לא נצליח לגייס עוד כסף": חברות היי-טק צעירות בלחץ
• "יש פה אזעקה, כמה דקות נמשיך": ההיי-טק משדר חוסן
• "יש חברות שתוך כמה חודשים עלולות להיסגר"
הדוח מראה כי המשקיעים הזרים לא נטשו בהמוניהם. למעשה, פעילותם ירדה בשיעור נמוך בהשוואה להיקפי הפעילות של המשקיעים הישראלים והמעורבות שלהם בעסקאות גדלה. היקפי הגיוסים המוקדמים (Seed Rounds) טיפסו ברבעון הרביעי ל-220 מיליון דולר ב-31 סבבים, וזאת לעומת 150 מיליון דולר ב-41 סבבים ברבעון השלישי - נתון מעניין על רקע החשש מהתייבשות ההשקעות בחברות צעירות.
על פניו מדובר בנתונים מעודדים עבור ההיי-טק הישראלי, שנכנס לתקופת המלחמה אחרי שני משברים גדולים, שכללו את המשבר הכלכלי העולמי והמשבר שהגיע בעקבות המהפכה המשפטית.
על רקע המלחמה, הרבעון הרביעי מספק טווחי מספרים הדומים להיקפים שראינו בשנים 2018-2019, לפני השיאים של תקופת הקורונב. לדברי מומחי לאומי-טק ו-IVC, היקפי ההשקעה משקפים המשך של מגמת הירידה שהחלה ברבעון הראשון של 2022. בנוסף הם מראים ירידה ממגמת ההתייצבות שניכרה בהיי-טק הישראלי ברבעון השני והשלישי של 2023. היקף הגיוסים ברבעון הרביעי ירד ב-15% לעומת הרבעון השלישי ומספר הגיוסים ירד בשיעור של 16%.
מנכ"לית לאומי-טק מיה אייזן-צפריר אמרה על הדוח כי "בהתאם למגמות העולמיות בשוק הטק, שנת 2023 משקפת התכנסות חזרה לרמות ההשקעה והיקפי הפעילות שראינו ב-2018 ו-2019 לפני שנות השיא החריגות יחסית של 2020-2022. לסביבת המאקרו העולמית המאתגרת התווספו האירועים הקשים והלחימה של החודשים האחרונים שמעלים את רף האתגר של ההייטק הישראלי בסביבתו הגלובלית".