משרוול חכם שעוזר לחיילים בניווט, דרך פיתוח מתוחכם שעוזר לחוקרים לפענח חקירות מסובכות ועד הטכנולוגיה הישראלית שיודעת לזהות עבריינים וטרוריסטים - ישראל מוכיחה שוב שהיא "סטארט-אפ ניישן" ועכשיו גם בפאן הביטחוני.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תחום הטכנולוגיות הביטחוניות נחשב לאחד התחומים המתפתחים בישראל, והחודש ערך משרד ההגנה האמריקני תחרות בשיתוף משרד הביטחון הישראלי במטרה למצוא סטארטאפים המפתחים טכנולוגיות בתחום זה. אחד הפיתוחים החדשים שעלו מהתחרות הוא של חברת "טרקאייס" שהחליטה לפתח דרך חדשה שתעזור ללוחמים להגיע אל היעד - שרוול חכם שמנחה את המשתמש ברטט בלבד.

מערכת נוספת שהוצגה בכנס פותחה בידי "איידיסיפר", והיא יודעת לנתח את תנועות העיניים החריגות שלנו. באמצעות גירויים ויזואליים שמוקרן לנחקרים, ניתן לחשוף מידע משמעותי לחקירה ללא כל תקשורת מילולית.

מונעים פשעים לפני שהם קורים - כבר לא מדע בדיוני

בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש במצלמות אבטחה בניסיון להרתיע ולתעד אירועי אלימות ופשיעה. אלא שלנתח את המידע מ-300 מיליון המצלמות ברחבי העולם, זה משימה כמעט בלתי אפשרית. חברה ישראלית "בוי סייטס" מצאה פיתרון לכמות המידע הזו. "אנחנו יודעים לקחת תוכן וידיאו שמשודר בזמן אמת ולהבין את הדברים החשובים שמתרחשים בתוכן", הסבירו בכנס.

הסדרה "מבוקש" ששודרה בתחילת העשור הציגה תוכנה חכמה במיוחד שיודעת לחזות פשעים ולמנוע אותם, אז זה היה נשמע מופרך. אבל כיום לפחות לטענתה של חברה ישראלית אחת - פייספשן מתל אביב - מתברר שזה אפשרי לחלוטין. "למשל במונדיאל יש בעיה מרכזית של מתפרעים. פיתחנו מסווג של "חוליגינים" כללי. שלא משנה מה המוצא של הגיל, המין שלו אנחנו מסוגלים לזהות בצורה די מדויקת פוטנציאל של בנאדם מסוים להיות "חוליגן". גם אם לא עשה כלום מעולם".

בטכנולוגיה של פייספשן עושים גורמי הביטחון בארצות הברית ובישראל, התוכנה שלהם יודעת לזהות את הפוטנציאל של אדם להיות פורץ, טרוריסט או פדופיל רק על פי תווי פניו. "לכל תוכנה יש מסווג שעל בסיס מבנה פנים קצת שונה. אנחנו בונים סל של מסווגים ואז בזמן אמיתי כשאתה מסתכל על פנים אתה יכול להריץ תוכנה, ואז אתה מקבל רמות של תכונה מסוימת. תקרא לזה רמות איום או רמות זיכוי", הסבירו.

ואם היום שבו יוקמו יחידות משטרתיות שמונעות פשעים עתידיים נראה לכם רחוק? סין שמה לעצמה למטרה להיות מובילה בעולם בתחום הבינה המלאכותית ולהקים מערכת סיכול פשיעה שכזאת. ברחובות המדינה יש היום 170 מיליון מצלמות אבטחה, מספר שיגיע ל-450 מיליון עד 2020. הסינים לא לבד במגרש הזה. בארצות הברית נערך ניסוי ברחובות ניו אורלינס שהפרטים לגביו מעטים אבל ידוע שהוא קשור לCIA. הסכנה, כרגיל - התראות שווא.

הטכנולוגיות האלו כמובן מעלות שאלות מהותיות לגבי האיזון בין הביטחון האישי שלנו לזכות שלנו לפרטיות. שוב ושוב אנחנו שומעים על דליפות מידע ופריצות למערכות גדולות, מה ייקרה אם הטכנולוגיות האלו יפלו לידיים הלא נכונות? מה ייעשו גופי הביטחון במידע של האנשים שנשמר במערכות, ובעיקר מה הן יטעו ופשוט יסמנו את האדם הלא נכון כפושע או כפושע פוטנציאלי?