בחודש יוני נמשכה מגמת הירידה בסך עסקאות הנדל"ן ואף העצימה - כך על פי סקירת הנדל"ן של הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שפורסמה הבוקר (שני). סך העסקאות עמד על 10.5 אלף (כולל מחיר למשתכן), ירידה חדה של 24% בהשוואה ליוני אשתקד. זהו שיעור הירידה החד ביותר מאז שיא התפרצות הקורונה במאי 2020. בהשוואה לחודש הקודם (מאי 2022) נותר מספר העסקאות ללא שינוי, על אף בדרך כלל בחודש יוני נרשמת עלייה משמעותית.

רכישות המשקיעים הובילו את ההאטה: המשקיעים רכשו ביוני 1.6 אלף דירות, ירידה בשיעור של 43% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. זהו שיעור הירידה החד ביותר מאז דצמבר האחרון, החודש הראשון שלאחר העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה. שיעור עסקאותיהם מסך עסקאות הנדל"ן נאמד ב-16%, נמוך מיוני אשתקד וממאי האחרון.

נמצא כי ממוצע רכישות המשקיעים בשבעת החודשים שחלפו מאז העלאת המס נמוך ב-5% בהשוואה לממוצע הרכישות לאחר העלאת המס הקודמת (ביוני 2015). עוצמת הירידה גבוהה אף היא ב-5% בהשוואה להעלאת המס הקודמת.מכירות המשקיעים בחודש יוני הסתכמו ב-2.4 אלף דירות, ירידה של 18% בהשוואה ליוני אשתקד. גם "מלאי הדירות" בידי משקיעים הוסיף לרדת בחודש זה, ונגרעו ממנו כ-750 דירות, בהמשך לירידת המלאי שהחלה בדצמבר האחרון.

מכירות הקבלנים ירדו ב-23% בהשוואה ליוני אשתקד, המשך מגמת הירידה שהחלה בחודש פברואר. בהשוואה לחודש הקודם ירדו מכירות הקבלנים בשיעור של 5%, ובניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי (מחיר למשתכן ודומיו) מגיע שיעור הירידה ל-11%.

רכישות הזוגות הצעירים בחודש יוני הסתכמו ב-5.2 אלף דירות, ירידה של 12% בהשוואה ליוני אשתקד. בהשוואה לחודש הקודם נרשמה עלייה של 5% ברכישות אלה. בניכוי הרכישות במסגרת מחיר למשתכן, הסתכמו רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי ב-4.2 אלף דירות, ירידה של 10% בהשוואה ליוני אשתקד ועליה של 4% בהשוואה לחודש הקודם.

המחירים עלו ושכר הרוכשים ירד

בפילוח רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי, בין אזורי הפריפרי למרכז, נמצא כי לאחר שבחודשים הקודמים הירידה ברכישות אלו התרכזה באזורי הביקוש במרכז הארץ, בעוד שבאזורי הפריפריה נרשם גידול ברכישות הזוגות הצעירים בחודש יוני נבלם הגידול ברכישות אלו בפריפריה. משקל רכישות דירה ראשונה בפריפריה הגיע ל-48% מכלל רכישות אלה בשוק החופשי, עליה של 5% מיוני אשתקד.

באזור מרכז הארץ יורדות הרכישות של הזוגות הצעירים כבר 4 חודשים ברציפות, וביוני נאמד שיעור הירידה ב-25%. מניתוח רמות השכר של הרוכשים בהשוואה לרוכשים טרום מגפת הקורונה, עולים ממצאים המרמזים על עליה משמעותית בשיעור המינוף. השכר הממוצע של למשק בית של רוכשי דירה ראשונה באזור המרכז הגיע ל-20.2 אלף שקלים, נמוך ב-12% מהשכר הממוצע של רוכשי דירה ראשונה באזור זה לפני 3 שנים. הפער בשכר החציוני מגיע ל-20%. זאת במקביל לעלייה של כ-36% במחיר הממוצע לדירה (ו-33% במחיר החציוני), בהשוואה לדירות שנרכשו באזור זה ביוני 2019.

מנגד באזור תל אביב נרשם גידול חד של 18% ברכישות דירה ראשונה בחודש יוני בהשוואה ליוני אשתקד וגידול של 11% בהשוואה לחודש הקודם. כמו כן בולטת שכיחות גבוהה יחסית של רוכשים המועסקים בענף ההייטק ששכרם הממוצע הוא 58.6 אלף שקלים, גבוה כמעט פי שניים מהשכר הממוצע של כלל רוכשי דירה ראשונה באזור זה ביוני.