לפני 9 שנים קיבל א' ליום חתונתו מחברו הטוב מסמך ממוסגר. "עץ לשיקום יערות הצפון ניטע לכבודך", נכתב עליו. ה"עץ" הזה הוא חלק ממפעל התרומה הגדול והמשומן היטב של קק"ל. אותו ארגון ותיק, שכפי שנחשף בתכנית חיסכון מוציא על חלק מעובדיו שכר חלומי של יותר מ-60 אלף שקלים בחודש, מלקט תרומות של עשרות מיליוני שקלים בשנה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

קק"ל, שאינה מתוקצבת על ידי המדינה, משתמשת בנטיעת עצים לכבודם של אזרחי ישראל ואזרחים מחו"ל ובכלי גיוס אחרים לאורך שנים. בשנת 2015 בלבד נאספו 215 אלף שקלים לנטיעות עצים ו-138 מיליון שקלים לפרויקטים סביבתיים ייעודיים.

מצד שני, אותו ארגון שמתרים כסף רב מהציבור, מוציא על עובדיו סכומים שרוב העובדים בישראל יכולים רק לחלום עליהם. עלות שכרו של יערן בכיר בצפון מגיעה לכמעט 800 אלף שקלים בשנה, כלומר 66 אלף שקלים בחודש. עלות שכרם של כמעט מחצית מהעובדים מגיע ליותר מ-60 אלף שקלים בשנה עבור שעות נוספות. אצל חלקם, הסכום מגיע גם ל-140 אלף שקלים ואפילו 180 אלף שקלים עבור שעות נוספות.

36 שקל לעץ

בקק"ל טוענים בתוקף באופן רשמי כי אין קשר בין מפעל התרומות לשכר העובדים. "הנכם מוזמנים לטעת עצים ביערות ישראל ולקבל בתמורה תעודה עם הקדשה אישית", נכתב באתר של קק"ל בעמוד "הקלק וטע" שבו ניתן לתרום ולהזמין תעודות ישירות ברשת. "כל נטיעה שמתבצעת דרך האתר מקבילה לנטיעה של עץ אמיתי על ידי יערני קק"ל". מחיר כל "עץ" – 36 שקלים. בקק"ל הסבירו לנו כי בפועל, מדובר במימון חלקי של עץ, שכן עלותו של עץ בודד גבוהה יותר.

מתרימים באינטרנט
מתרימים באינטרנט|צילום:
36 שקלים לעץ
36 שקלים לעץ|צילום:

9 שנים אחרי ביקש א' לראות מקרוב את העץ שניטע ליום חתונתו. בבירור קצר גילה שאת העץ הזה, אם הוא קיים בכלל, הוא לא יפגוש כנראה לעולם. א' התקשר למוקד התרומות כדי לשאול היכן יוכל לראות את העץ שניטע לכבוד יום חתונתו. "אין לי אפשרות להגיד לך על עץ בודד אחד 'פה נטעו אותו'", הסבירה המוקדנית. "אנחנו מסבירים לתורמים שהכסף הולך להנפקת התעודה, לשימור ותחזוקה של היערות ואתרי קק"ל, ואחת לתקופה, אני לא יכולה להגיד לך כמה, עושים נטיעות בפועל".

א' הקשה: "את אומרת שבעצם תרמו 36 שקלים לקק"ל ואתם עושים עם זה מה שצריך - זה יכול להיות המשכורת שלך". המוקדנית לא הכחישה. "אתה יכול לקחת את זה לאן שאתה רוצה ואני מבינה מה שאתה אומר", השיבה. "אתה לא היחיד שמתקשר ואומר 'אני רוצה לדעת איפה העץ שאני תרמתי או שתרמו עבורי'. זה נושא שהוא רגיש ובעייתי וזה מובן וזה הגיוני. אנחנו עכשיו עובדים על כל הנושא הזה של איך אנחנו הולכים לעשות את זה בפועל".

תעודת נטיעת עץ של קק
תעודת נטיעת עץ של קק"ל|צילום:

שורשים עמוקים

בקק"ל אומרים כי כספי התרומה לצורך נטיעת עצים מנותבים אך ורק למטרה זאת. "זו דרך נהדרת לחזק את הקשר בין מדינת ישראל לעולם היהודי ואנחנו גאים שיש לנו את הזכות לעשות זאת", הסבירו לחדשות 2 Online. "כספי התרומות כולם מגויסים אך ורק לטובת פרויקטים ייעודיים. פרויקטים אלו משקפים את ערכי קק"ל".

"למרות שאין כל קשר בין כספי התרומות לגובה השכר של עובדי קק"ל", אומרים בארגון, "סוגיית השכר נבחנת גם היא כחלק מתהליך עומק של התייעלות שעוברת קק"ל מאז כניסת היו"ר דני עטר וההנהלה החדשה לתפקידם, ועתידה לעבור רפורמה משמעותית. זהו תהליך קשה ומורכב, אך מחויב המציאות לאור התנהלות קק"ל בשנים האחרונות. בסיומו תהיה קק"ל דוגמה ומופת להתנהלות של גוף ציבורי במדינת ישראל".