אייל יצחקי, השמאי הממשלתי היוצא, מפרסם היום את נתוני מחירי הדירות לרבעון הראשון של 2011 ומאשרר את החששות של קברניטי המשק: מחירי הדיור במדינת ישראל ממשיכים לעלות, חרף הצעדים שנוקט משרד האוצר ובנק ישראל.
בניתוח ממוצע של עסקאות ב-15 ערים מובילות בארץ עולה כי מחירי הדירות רשמו עלייה נומינאלית-שקלית של 2.5% לעומת הרבעון הקודם (רבעון רביעי של 2010) ועלייה של 12.3% לעומת הרבעון המקביל (רבעון ראשון של 2010). בהסתכלות רחבה קצת יותר, מאז הרבעון הראשון של 2009, עלו המחירים (נומינאלית-שקלית) בשיעור ממוצע של 29.4%.
על פי ניתוח העסקאות באגף השמאי הממשלתי, דירות בנות ארבעה חדרים בבניה רוויה הן המוצר השכיח ביותר בשוק הדירות העירוני הכללי. לפיכך, דירות אלה נבחרו לשמש כאינדיקטור לרמת ההשתנות הכללית בשוק הדירות. כלכלני האגף מסבירים כי ברבעון הראשון העלה בנק ישראל את שער הריבית והטיל מגבלות על נטילת משכנתא. מנגד, נמשך השיפור במדדים הכלכליים ונמשכה הצמיחה אשר מביאים עימם גידול בביקוש לדירות.
מעיון מדוקדק בנתונים עולה כי בערים נתניה ופתח תקווה נרשמה ירידה במחירים של 2% ו-1%, בהתאמה. מנגד, בערים באר שבע וחדרה נרשמה העלייה הגדולה ביותר של 8% בחישוב ממוצע. כצפוי, מחירי הדירות בתל אביב ממשיכים להוביל עם מחיר דירת 4 חדרים ממוצעת של 2.261 מיליון שקל. מחיר דירת 4 חדרים בראשון לציון עמד ברבעון החולף על 1.251 מיליון שקל. בבאר שבע נרשם המחיר הנמוך ביותר לדירת 4 חדרים בערים שנסקרו - 606 אלף שקל בלבד.