עמית, בן 33 מאזור הדרום, נקרא למילואים כבר ביומה הראשון של המלחמה ומאז הוא משרת בדרום הארץ. בעקבות חודשי המילואים הארוכים, נאלץ עמית להיעדר מעבודתו כמתכנת בחברת הייטק. לאחר שלא קיבל משכורת של החודשיים האחרונים, בדק באתר הביטוח הלאומי וראה להפתעתו כי המעסיק כן תבע את הכסף של חודש אוקטובר. "שאלתי אותו למה הוא לא שילם לי משכורת אם הוא משך את כספי הביטוח, והוא ענה שיש לו בעיה תזרימית", אמר בשיחה ל-N12. לאחר הפרסום, יצר המעסיק קשר עם עמית והודיע לו כי יעביר לו את המשכורות של החודשיים האחרונים.
זה כמובן כסף שלך, מה שהוא עושה לא חוקי.
"הוא עוד לא תבע את הכסף של נובמבר בביטוח הלאומי, אבל נאמר לי מנציג בביטוח הלאומי שברגע שהוא יתבע הוא יקבל. זה הכי משגע אותי - לא קיבלתי משכורת כבר חודשיים למרות שהביטוח מעביר את מה שמגיע לי. ולא התפטרתי ולא פוטרתי. אני עובר סיוט".
"אני יודע שהוא פנה למשרד הביטחון בעבר וניסה לראות אם יש דרך חוקית שבה הוא יכול לפטר אותי, וביוני דחו את הבקשה שלו כי הוא לא יכול לפטר אותי בגין שירות מילואים", הוסיף.
בשיחה עם המנהל של עמית מהחברה שבה עובד נמסר לנו כי אין בכוונתם להגיב לדברים. "הוא יכול לטעון מה שהוא רוצה, אני לא מעוניין לדבר איתכם", אמר.
במקרה אחר, עומר (השם המלא שמור במערכת), צעיר בן 26 שביצע כמה חודשי מילואים, כן קיבל משכורת מהחברה שבה עבד - אולם לאחר זמן מה הבין כי נתח גדול מהתשלומים שהגיעו לו לא הועברו אליו. "הייתי בעזה ולא ממש בדקתי. ראיתי שקיבלתי משכורת של קצת פחות מ-3,000 שקלים ובגלל שהייתי עובד שעתי חשבתי שזה הגיוני".
אולם לאחר שחבריו הפנו את תשומת ליבו לעובדה שהסכום שקיבל עומר נשמע להם נמוך מידי, הוא נכנס לבדוק באתר הביטוח הלאומי וגילה שאכן המעסיק משך סכומים גבוהים יותר.
מה אתה עושה ברגע שאתה מגלה את זה?
"הייתי בהלם האמת. כמובן שפניתי למי שמטפלת בכספים והיא אמרה לי 'ככה זה, חלק מהכסף נשאר אצל המעסיק', היא גם נזפה בי שהיא 'יודעת לעשות את העבודה שלה', חשבתי אולי היא צודקת והתקשרתי לברר בביטוח לאומי. הנציגה שם פשוט צחקה ואמרה לי חד-משמעית - 'זה לא נכון, כל הכסף מגיע לך'. זה הוביל לכך שהתפטרתי".
בשיחה עם בכירה בביטוח הלאומי, היא מציינת כי המקרים של עמית ועומר רחוקים מלהיות הבודדים. "חשוב לציין שרוב המעסיקים בסדר, אבל לשאלה אם יש מסה קריטית של מעסיקים שעושים את זה - התשובה היא חד משמעית כן. בהחלט יש בעיה ואנחנו מודעים אליה".
מה יכולים לעשות מילואימניקים שנתקלים בבעיה?
"אנחנו מחויבים לשלם למעסיק - זה החוק. בגלל זה חייב רגולטור. מילואימניק שנתקל בזה מופנה על ידי הנציגים שלנו להגשת תלונה במשרד העבודה כי מבחינה חוקית אנחנו לא יכולים לצערי שלא לשלם למעסיק. מתוך רצון טוב לעזור למשרתי המילואים, אני יכולה לספר שהרמנו טלפונים למעסיקים בעצמנו וביקשנו להעביר את הכסף, או את ההפרשים עליהם דווחנו שלא הועברו".
עוד מדגישה אותה בכירה: "אנחנו משקיעים המון קודם כל בהנגשה של כל המידע על הזכויות שמגיעות למשרתי המילואים. הושק אתר ייעודי למלחמה, עולים סרטוני הסברה בכל הרשתות החברתיות וחשוב שחיילי המילואים יידעו קודם כל מה מגיע להם ומה הזכויות שלהם".