בחודש יוני נרשמה ירידה מתונה באחוזי האבטלה ל-6.6%, לעומת 6.8% בחודש מאי – כך פרסמה היום (שני) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המשמעות היא שכ-5,000 ישראלים הצטרפו לשוק התעסוקה במהלך החודש הקודם. ואולם, שיעור האבטלה עדיין יותר מכפול לעומת המצב לפני הקורונה, אז נע סביב 3% בלבד.
לפי הנתונים, ביוני היו יותר מ-274 אלף ישראלים בלתי מועסקים ובחל"ת, המשקפים כאמור נתון אבטלה של 6.6%. הלמ"ס מפרסם בנוסף נתון אבטלה מורחב, שכולל מובטלים ותיקים שכבר לא מחפשים עבודה באופן פעיל, והוא כבר מקיף 387 אלף איש ואישה – 9% מכוח העבודה בישראל.
יוני היה החודש האחרון למודל החל"ת הגורף של המדינה, במסגרתו הובטחו תשלומי דמי אבטלה לכל מי שאיבד את עבודתו בתקופת הקורונה. שר האוצר, אביגדור ליברמן, החליט להאריך את החל"ת לבני 45 ומעלה בלבד. יהיה מעניין לעקוב אחר הדיווח הבא של הלמ"ס אודות נתוני האבטלה ביולי, שיראה כיצד השפיע סיום מודל החל"ת על חזרת הישראלים לעבודה.
עם זאת, לא כדאי לפתח ציפיות: רק הבוקר פורסם דוח של שירות התעסוקה המסכם את שנת הקורונה וקורא לאוצר לשקול מחדש את מודל החל"ת המוגבל שבו בחר. על פי השירות אין צפי לחזרה מהירה לשגרה, ושיעור האבטלה צפוי לחזור לקדמותו, כלומר ל-4%, רק בתוך 3-4 שנים. על מנת להתמודד עם המצב הזה, קוראים בשירות התעסוקה לסייע למובטלים שאין ביכולתם למצוא עבודה שמתאימה להם, גם לצעירים עם ילדים (זאת בשונה מהמודל שמיושם בימים אלה).
על פי אותו דוח כל אחוז בודד בשיעורי האבטלה עולה למדינה כחצי מיליארד שקלים, רק בקצבאות ישירות של הביטוח הלאומי.