מתווה החל"ת שמציע משרד האוצר מעורר ביקורת מקיר לקיר: מעסיקים במשק זועמים על כוונת שר האוצר, ישראל כ"ץ, להאריך את תקופת דמי האבטלה גם לצעירים. גורם שנכח בדיון בין ראשי המגזר העסקי לאנשי האוצר סיפר ל-N12 כי האווירה בדיון הייתה קשה: "ראשי הארגונים הטיחו בגורמים המקצועיים שזוהי החלטה פוליטית, ללא שום היגיון כלכלי".

אותו גורם הוסיף כי בישיבה הוצגו נתוני הלמ"ס, שמראים כי יש במשק הישראלי ביקוש ל-130 אלף עובדים - "ושר האוצר עומד להאריך את תקופת שהייתם של צעירים בחופים, זוהי שערורייה", אמרו על כך אותם גורמים, "מדובר בכלכלת בחירות".

בענף ההסעדה קיים כיום מחסור בכוח אדם ויותר מ-20% מהמשרות אינן מאויישות. בתחום המסחר יש פער של כ-10%. מספר המשרות הפנויות בישראל הוא הגבוה ביותר מזה עשור, למרות אחוזי האבטלה הגבוהים. לצד ישראלים רבים שמחפשים עבודה ולא מוצאים, בענפים שמעסיקים בעיקר צעירים מדווחים על קושי לגייס עובדים.

ישראל כ
כ"ץ מציע להאריך את החל"ת לכולם|צילום: פלאש/90

"לדעתי המודל פגום ביסודו", אמר ל-N12 שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר, האופנה וההסעדה. "חייבים לעשות אבחנה בין הצעירים, שחייבים להאיץ בהם לחזור לעבודה ולבטל להם את החל"ת לחלוטין, לבין בעלי משפחות ומבוגרים".

מודל החל"ת הקיים הבטיח דמי אבטלה לשנה מראש, עד ה-1 ביולי. כפי שפורסם אתמול ב"מהדורה המרכזית", במשרד האוצר מקווים להעביר בשבוע הבא את מודל החל"ת החדש, והוא הוצג היום למעסיקים הגדולים במשק. גם אם יצליחו להתגבר על התנגדות המעסיקים - לא ברור אם ניתן יהיה להעביר את המתווה בזמן במצב הפוליטי הנוכחי.

שחר תורג'מן (צילום: חן גלילי)
"המודל פגום ביסודו". תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר|צילום: חן גלילי

בשבועות האחרונים קיים שר האוצר ישראל כ"ץ, יחד עם גורמי המקצוע באוצר, דיונים רבים למעקב אחר הנתונים ומגמת שוק התעסוקה בכדי שיהוו בסיס לגיבוש צעדי התעסוקה הנדרשים למועד סיום רשת הביטחון של החל"ת סוף יוני 21. במהלך הדיונים, הוצגה בפני השר תוכנית על ידי גורמי המקצוע באוצר לאחר היוועצות עם בנק ישראל, הביטוח הלאומי וגורמי ממשלה נוספים.

שר האוצר הנחה לקיים היוועצות עם נציגי המגזר העסקי וענפים שונים ובסיום הליך ההדברות ילקחו בחשבון מכלול ההערות, תגובש התוכנית המלאה ותובא לאישור הממשלה והכנסת.

מי המובטלים שייהנו מהמשך החל"ת? 

לפני כשבועיים פירסמו בשירות התעסוקה שאוכלוסיית הצעירים, עד גיל 34, היא הקבוצה הגדולה ביותר בקרב תובעי האבטלה בהתפלגות לפי גיל. כ-45% ממוחסרי העבודה כיום הם צעירים, מתוכם כמאה אלף שנותרו ללא מעסיק בכלל.

על פי העדכון האחרון של שירות התעסוקה, מחצית מהמובטלים שעוד נותרו בחל"ת הם כאלו שנותרו ללא מעסיק ועל כן יתקשו יותר לשוב למעגל התעסוקה גם אם ירצו בכך. 64% מתוכם, שהם כמעט 150 אלף מובטלים, שוהים באבטלה ממשוכת של מעל חצי שנה, ורובם המוחלט (82% מהמובטלים שנותרו ללא מעסיק) נמצאים מחוץ למעגל העבודה בגלל סיבות מאלצות כמו פיטורים. לקבוצה האחרונה, שמכילה כ-189 אלף מובטלים, יהיה הקושי הגדול ביותר לשוב לעבודה ועל כן הקיצוץ עלול לפגוע בהם יותר מכול.