מעבר לסכסוך הסוער בין שר האוצר ישראל כ"ץ לבין ראש אגף התקציבים הפורש שאול מרידור ובכירים אחרים באוצר, עומדת סכנה מוחשית לכלכלת ישראל. בתקופה רגישה זו, ללא תקציב מדינה מסודר ובעיצומו של מיתון במשק, תצטרך הממשלה להתנהל כלכלית עם שומרי סף מוחלשים ומושתקים במשרד האוצר. הסיבות המקצועיות שהובילו להתפטרותו הסוערת של מרידור מטרידות הרבה יותר מהריבים האישיים בצמרת המשרד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כשעה לפני שהניח את מכתב ההתפטרות הנוקב על שולחנו של השר, מרידור עוד ישב עם כ"ץ בדיון של האוצר. במהלך דיון זה שוב התגלע וויכוח קולני בין כ"ץ למרידור. לפי פרסום של ניתאי ענבי בגלי צה"ל, כ"ץ שמע על התפטרותו של מרידור ברדיו, בעודו יושב בדיון של קבינט הקורונה. על פי הדיווח, הטיוטה הראשונית למכתבו של מרידור הייתה חריפה במיוחד, כאשר מהנוסח הסופי הושמטו דוגמאות רבות להתנהלות הקלוקלת לכאורה של כ"ץ.
למרות העידון בנוסח, המכתב של מרידור רווי בביקורת קשה על השר: "אין עוררין כי תפקידך כשר האוצר הוא להוביל מדיניות, אך אינך יכול לעשות זאת תוך התעלמות מהצורך בעבודת מטה סדורה ובמומחים מקצועיים, וודאי שאינך יכול לעשות זאת תוך רמיסת כללים, התעלמות מנתוני מאקרו, ניסיונות לשנות אומדנים תקציביים על מנת לייצר מקורות פיקטיביים לצורך חלוקת תקציבים נוספים, והדרת אגף התקציבים וגורמים נוספים כגון היועץ המשפטי של המשרד מעבודת המטה הנדרשת כפי שאתה בוחר לעשות בעת הזו", כתב מרידור.
אמירה זו של מרידור, לפיה השר מנסה לשנות אומדנים תקציביים כדי לייצר מקורות פיקטיביים לחלוקת תקציבים, מתמצתת במשפט אחד את ההחלטות של כ"ץ שהובילו למשבר בינו לבין הפקידים המקצועיים באוצר. כבר לפני כמה חודשים סר חינו של מרידור בעיניי כ"ץ, לאחר שהראשון התנגד לרבות מהתוכניות הכלכליות של שר האוצר וראש הממשלה נתניהו לטיפול בקורונה לרבות תוכנית "מענק לכל אזרח". בדיונים פנימיים השמיע מרידור חשש כי הממשלה מפזרת כספים ללא בקרה וללא הצדקה. כ"ץ לא אהב את הביקורת של ראש אגף התקציבים ונזף בו.
תפקידו של ראש אגף התקציבים, תפקיד שמילא מרידור מאז שנת 2017, הוא תכנון נכון של תקציב המדינה ושמירה על הקופה הציבורית. לאור העובדה שתקציב המדינה האחרון הועבר בצורה מסודרת לפני שנתיים וחצי, ייתכן שבאגף תקציבים הרגישו שהפוליטיקאים שומטים להם את הקרקע מתחת לרגליים. בגלל שהמדינה עובדת כרגע על תקציב המשכי משנת 2019, מי שמנהל את הכספים בפועל כרגע הוא החשב הכללי, רוני חזקיהו. גם חזקיהו עצמו לא מרוצה מהמצב הלא תקין, והוא הגיש את התפטרותו לשר כ"ץ כבר לפני כחודש.
"תהליכי קבלת החלטות בימים אלה מתאפיינים בקבלת החלטות המושפעת אינטרסים צרים, לא עניינים, קצרי טווח, לצד השתקת הדרג המקצועי, זלזול בוטה בעבודת מטה מקצועית, שליפות מהמותן ורמיסת הכללים התקציביים שהיו נר לרגליהם של מנהלי הכלכלה הישראלית עשורים רבים", הוסיף מרידור במכתבו.
אם מרידור צודק, הרי שמדובר בלא פחות מאובדן עשתונות במשרד החשוב ביותר בישראל בתקופה זו של משבר כלכלי. בעת זו נדרש תכנון כלכלי מוקפד במיוחד. במקום זאת, אם כ"ץ באמת לא מוכן להקשיב לאנשי המקצוע, אנו עלולים להידרדר לתוך גירעון שנשלם עליו את הריבית במשך עשורים רבים וכן להגיע למצב של הורדת דירוג האשראי של ישראל.
ובמילותיו של מרידור: "היכולת לבצע את תפקידי כראש אגף התקציבים הפכה לבלתי אפשרית. לצערי, אתה לא מאפשר לי ולמשרתי ציבור רבים אחרים באגפים השונים במשרד האוצר ובמשרדי ממשלה אחרים, לעשות את מה שאנחנו יודעים לעשות – לגבש, להציע, לנתח ולבקר צעדי מדיניות אשר יאפשרו למשק הישראלי לצלוח את תקופת המשבר הכלכלי הקשה הפוקד אותו".