לפני שנה בדיוק הבאנו כאן באולפן שישי את סיפורם של האנשים האלה מנחם קורן ויורם שהרי, שניים מתוך קבוצה של עשרות לוחמים שצללו אלפי שעות בקישון, חלו, אבל לא הוכרו על ידי מערכת הביטחון. משתי סיבות עיקריות: האחת, הם צללו בזוהמה הקטלנית לפני שנת 1975, ובנוסף חלו במחלת הפרקינסון, ולא בסרטן.
בחודש יולי האחרון, בעקבות הפרסום והלחץ הציבורי שגבר בעקבותיו, הבטיח שר הביטחון אהוד ברק להכיר גם באלה שצללו בקישון לפני שנת 1975 כנכי צה"ל. האמנם? "קרה הרבה מאוד כלום בעיקר, ושום דבר לא נעשה", כך אומרים למצלמה בקושי מנחם קורן והרצל אלוני, כשהם רועדים בעקבות המחלה הנוראה.
"משרד הביטחון מתעלל בנו"
לפני מספר חודשים הקימה ועדת החוץ והביטחון של הכנסת צוות בדיקה לנושא בראשותו של ח"כ ישראל חסון. השבוע נראה היה שגם חסון מאבד כבר את סבלנותו לנוכח האטימות. "דרשתי לקבל בכתב את עמדת שר הביטחון בעניין הזה", אמר חסון, "ובמידה ומשרד הביטחון יעמוד בסירובו להכיר בהם, הצעת חוק תונח בעוד שבועיים על השולחן", הבטיח.
איילה אלוני, רעייתו של הרצל, דורשת לפגוש את שר הביטחון בארבע עיניים על מנת שיבין את המצב שהיא נמצאת בו. "אתה יודע שבכנסת אמרו השבוע 'ומה נעשה אם יבוא בן אדם בן שמונים, ויגיד שהוא חולה פרקינסון?'. אז קודם כל אני רוצה להרגיע אותם - אף אחד שצלל בקישון לא יגיע לגיל 80". אלוני מבקשת מברק "תסתכל לי בעיניים ותגיד לי למה אתה מתעלל בנו? זה גומר לנו את החיים, בנוסף למחלה הקשה הזו".
תגובת משרד הביטחון: ארבע תביעות כבר הוכרו
"שר הביטחון, אהוד ברק, הנחה בחודש יולי האחרון להכיר גם במי שצללו בקישון לפני שנת 1975. בעקבות ההנחיה כבר הוכרו ארבע תביעות נוספות, והמשרד פועל באינטנסיביות להשלים את כל ההליך בהקדם.
חלק אחר מהתביעות עוסק במחלות שאינן ממאירות, כמו סוכרת ופרקינסון, שמיטב המומחים קבעו שלא נמצא קשר בינן לבין חשיפה למזהמים. למרות זאת, משרד הביטחון החליט להקים פאנל מומחים רפואיים למחלות שאינן ממאירות, כדי לבחון שוב קשר אפשרי בין המחלות לבין הצלילה. הפאנל הנוירולוגי, שנוגע לחולי הפרקינסון כבר אויש, ואנו פועלים על מנת שהחלטותיו יתקבלו בהקדם.
יש להבהיר שגם הפונים שתביעותיהם עדיין בהליך בדיקה, מטופלים רפואית על ידי אגף השיקום עד לקבלת החלטה בעניינם, וחלקם אף מקבלים תשלום חודשי קבוע."