סרטונים רבים מהלחימה בעזה שהופצו על ידי דובר צה"ל מראים כיצד טילי התמוז המתוחכמים שברשות הצבא פגעו בדיוק רב במטרות - ובעיקר במחבלים שהתחבאו בבתים ברצועה. באזורים בהם מטוסי הקרב לא מפגיזים מחשש לפגיעה בחפים מפשע - נכנסים לתמונה טילי התמוז, המופעלים על ידי יחידת מיתר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בימי הלחימה פרשה היחידה מספר עמדות לאורך הרצועה על מנת לאפשר תקיפה ממספר זוויות, תוך מתן מענה למספר רב של חטיבות הלוחמות בשטח, זאת לצד צוותי סיור עם אמצעי תצפית. עד כה השתמשו חיילי היחידה ביותר מ-100 טילים נגד מטרות טרור.

"כל טיל שנורה הוא לרמת החלון, עד רמת הסנטימטר המדויק, כך שאפשר להכניס טיל כזה ולפגוע במחבלים ורק בהם. זה היתרון המשמעותי", סיפר סגן אלוף תומר, מפקד יחידת מיתר בריאיון לחדשות 2 Online - והבהיר: "הטילים שלנו חיסלו עשרות מחבלים".

פגיעת טיל תמוז בשטח הרצועה (צילום: דובר צה
פגיעת טיל תמוז בשטח הרצועה|צילום: דובר צה"ל

באמצעות מידע מודיעיני שמקבלת היחידה, חייליה יודעים לשגר את הטילים המדויקים בדיוק למטרות. לפעמים, כמו במערכים אחרים, מדיניות האש לא מאפשרת ירי - אם יש חשש לחפים מפשע. "היו מצבים שבהם הבנו שבתוך החדר יש אנשים נוספים חוץ מהמחבל ולא ירינו כדי לא לפגוע בהם".

היכולות של הטיל מאפשרות להסיט אותו ממסלולו בזמן השיגור ולכוונו לשטח פתוח, ואחד היתרונות המשמעותיים שלו הוא פגיעה מדויקת במטרה מבלי לייצר נזק סביבתי גבוה. מבצע "צוק איתן" תפס את היחידה בשיא של מוכנות וכוננות, זמן לא רב לאחר שביצעו ירי מבצעי באזור רמת הגולן.

סגן אלוף תומר, שיחידתו הוקפצה לאזור גבול הרצועה כבר ביום הראשון למבצע הקרקעי, היה עם הכוחות לכל אורך הדרך. "לא הופתעתי מחמאס, הכינו אותנו ליכולות האלה שלו, ואני לא חושב שנפגשנו עם אויב אימתני. בכל מפגש של הלוחמים שלנו מול האויב זה נגמר בצורה ברורה".

"יתרון משמעותי". מג"ד מיתר|צילום: דו"צ

איך פועלת היחידה?

"היעדים שלנו הם לא בהכרח רק אנשים אלא מקומות שלא ניתן היה לפגוע בהם במטוסי קרב. כך למשל, במקום להפיל מסגד שלם עם מנהרות ואמצעים פגענו רק במצלמת התצפית שחמאס הציב כדי שהכוחות יוכלו לעבור", סיפר מפקד יחידת מיתר.

 לדבריו, ניתן לכנות את המבצע הזה ניצחון לצה"ל - כי כל המטרות הושגו. "בלהט הקרב אתה לא חושב על זה שיהרגו לך חיילים, ולהגיד שאמצעי אש מדויקים כמו שלנו מצמצמים את החיכוך עד כמה שניתן", הוא מסכם ונושם לרווחה לאחר שאף לא אחד מחייליו לא נפגע בקרבות.

 כמה עזה היא באמת "עזה תחתית"?

"האיום של המנהרות היה מוכר, אף אחד לא הופתע מזה, ויש מנהרות תת קרקעיות שידעו עליהן מבעוד מועד", הסביר סגן אלוף תומר. "כשחמאס הבין שהוא לא יכול להתמודד עם הלוחמים מעל הקרקע הוא בחר לרדת מתחת לפני הקרקע, היום כך או כך אחרי כל ההשקעה שלו במנהרות האלה זה מאחורינו".

עד כמה החמאס משתמשים באזרחים?

"יש אזרחים שחמאס ממש מנע מהם לעזוב את הבתים, שימוש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי זה חלק מעקרונות חמאס. צריך להבין שגם כשאתה עושה כל מה שאתה יכול אז הצד השני עושה הכל כדי להשאיר את אוכלוסייה".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv