כך זה נראה: תמונות שצולמו מגבול דרום לבנון חושפות את העמדה ממנה נפתח הירי שהרג קצין צה"ל ופצע קשה קצין נוסף. בתקרית הירי הקשה שהתרחשה בשעות הצהריים נהרגו גם שלושה חיילים לבנונים ועיתונאי.

לאחר חילופי האש הכבדים הצליחו יוניפי"ל להשיג הסכם להפסקת אש בין ישראל ללבנון. על פי ההערכות המקרה החמור אינו אמור לגרור אחריו עימותים נוספים בין המדינות, וכי ישראל ולבנון לא מעוניינות לחמם את הגזרה הצפונית.

צבא לבנון עובר בשלושת השנים האחרונות תהליך בו מחנכים אותו לנהוג בחיזבאללה כשותף בהגנת המדינה. על פי תפיסת הצבא הלבנוני, ארגון חיזבאללה אחראי במשותף לשמור על גבולות לבנון והוא בן-ברית, מה שיכול להסביר את המתקפה החמורה היום.

ההרוג: מג"ד במילואים

העמדה ממנה בוצע הירי
לבנון|צילום:

ההרוג בתקרית הקשה הוא סגן אלוף דב הררי בן 45 מנתניה, מג"ד במילואים בחיל ההנדסה. שני הקצינים נפצעו בתחילה בראשם מירי נשק קל, ולאחר קבלת טיפול רפואי נקבע מותו של אחד מהם. הפצוע בתקרית גם הוא מפקד בחיל ההנדסה, פונה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים.

בשעות הצהריים התקיימו חילופי אש בגבול ישראל-לבנון, סמוך לקיבוץ משגב עם. בתקרית נהרגו ככל הנראה שלושה חיילים לבנוניים ועל פי מקורות בצבא לבנון, גם עיתונאי מקומי. סיור לבנוני פתח באש לעבר כוח צה"ל, שעבד סמוך לגדר - בשטח ישראל.

רשת "אלג׳זירה" מדווחת שההרוג הוא כתב העיתון אל-אח׳באר, שנפצע קשה בחילופי האש ומת מפצעיו. אל-אח'באר הוא עיתון המזוהה עם ארגון חיזבאללה. בנוסף, לפי הדיווח, כתב רשת "אלמנאר" נפצע קל ברגלו.

האירוע התרחש במובלעת ישראלית בתוך לבנון: שטח שמוגדר ישראלי וישראל פועלת בו מאז מלחמת לבנון השנייה, ועדיין מוגדר בגבול הקו הכחול. ככל הנראה, חיילי צה"ל רצו לכרות עץ בשטח המובלעת; כוח סיור לבנוני זיהה את החיילים ככאלה שעברו את הגבול, ירה יריית אזהרה ופתח באש. החיילים הגיבו בירי, וכך החלה התקרית הקשה.

צה"ל הגיב גם בירי ארטילרי

לאחר הירי הלבנוני, התקבלה בצה"ל פקודה לירות בתותחים לכיוון הכפר עדייסה, מצפון ליישוב משגב עם. לירי מלבנון אחראי ככל הנראה צבא לבנון - ולא ארגון חיזבאללה. חקלאים ישראלים רבים עבדו בשעת הירי סמוך לגדר והיו עדים לתקרית. בגבול הצפון נרשמת פעילות ערה של מטוסי חיל האוויר. כתוצאה מחילופי האש התלקחו שדות קוצים באזור הצפון.

על פי הטענות בלבנון, שני בתים נשרפו באזור הכפר עדייסה במדינה אחרי חילופי אש, בהם צה"ל ירה כשבעה פגזים לעבר היישוב. על פי הדיווח בתחנת הטלוויזיה "אל מנאר", טנק של צה"ל ירה את הפגזים. עוד על פי התקשורת הלבנונית, הצבא הלבנוני ירה שני טילי RPG וירי מנשק קל. כלי התקשורת בלבנון מדווחים גם על מנוסת אזרחים מאזור הגבול צפונה.

בלבנון טוענים שחיל האוויר תוקף במסוקים שמשגרים טילים לעבר אזור הכפר עדייסה. רשת "אל ג'דיד" מדווחת כי מספר הפצועים הלבנונים באירוע עלה משניים לחמישה. על פי הטענות, שני בתים נשרפו באזור הכפר עדייסה במדינה אחרי חילופי אש, בהם צה"ל ירה כשבעה פגזים לעבר היישוב. על פי הדיווח בתחנת הטלוויזיה "אל מנאר", טנק של צה"ל ירה את הפגזים. עוד על פי התקשורת הלבנונית, הצבא הלבנוני ירה שני טילי RPG וירי מנשק קל. כלי התקשורת בלבנון מדווחים גם על מנוסת אזרחים מאזור הגבול צפונה.

בלבנון טוענים שחיל האוויר תוקף במסוקים שמשגרים טילים לעבר אזור הכפר עדייסה. רשת "אל ג'דיד" מדווחת כי מספר הפצועים הלבנונים באירוע עלה משניים לחמישה.

לבנון וישראל מאשימות זו את זו בהפרת החלטה 1701

ראש ממשלת לבנון, סאעד אל חרירי, ביקש לאחר האירוע מהאו"ם "ללחוץ על ישראל לקיים את החלטות האו"ם מספר 1701", החלטת הפסקת האש בין ישראל חיזבאללה, שסיימה את מלחמת לבנון השנייה. נשיא לבנון מישל סולימאן גינה את "התוקפנות הישראלית".

משרד החוץ הישראלי, מצידו, מאשים בחזרה: "ישראל רואה בירי על כוח צה"ל, שפעל בשעות האחרונות באזור הגבול בתיאום עם יוניפי"ל, הפרה בוטה של החלטת מועצת הבטחון 1701", נמסר.

עוד נמסר כי "שר החוץ וסגן רה"מ הנחה את נציגות ישראל באו"ם להגיש תלונה בנושא למזכ"ל האו"ם ולמועצת הביטחון. ההפרה האחרונה מצטרפת לשורה ארוכה של הפרות של החלטה 1701, ובראשן ההתחמשות המאסיבית של חזבאללה, כולל בדרום לבנון. ישראל רואה בממשלת לבנון אחראית לאירוע החמור, ומזהירה מפני ההשלכות במידה והפרות אלה תמשכנה".

החיילים הלבנוניים פרוסים במוצבים קרובים מאוד לגבול, ונראה שהפעם הזו הם בחרו בתגובה מחמירה כלפי כוח צה"ל, תגובה שראינו בשנים עברו את ארגון החיזבאללה מבצע. כוחות האו"ם בשטח לבנון מיהרו לגשר בין הצדדים ולמנוע תקרית קשה אף יותר.

תושבים דיווחו על הדי פיצוצים, אך לא נורו קטיושות

החיילים הלבנוניים פרוסים במוצבים קרובים מאוד לגבול, ונראה שהפעם הזו הם בחרו בתגובה מחמירה כלפי כוח צה"ל, תגובה שראינו בשנים עברו את ארגון החיזבאללה מבצע. כוחות האו"ם בשטח לבנון מיהרו לגשר בין הצדדים ולמנוע תקרית קשה אף יותר.

בתוך כך, במשטרה התקבלו דיווחים של תושבים רבים על הדי פיצוצים שנשמעו באזור הצפון, אולם לאחר בדיקה התברר שלא היו נפילות בשטח ישראל. כוחות משטרה יצאו בעקבות הדיווחים לשטח והם נבדקו, אולם ככל שמתבררים הפרטים עולה שאכן היו הדי הפיצוצים שנשמעו באזור אצבע הגליל, אבל מקורם בירי תותחים וירי טנקים שצה"ל ביצע לאחר התקרית וכי לא מדובר בירי קטיושות לעבר ישראל.

בהכנת הידיעה השתתפו: ניר דבורי, רוני דניאל, יוסי מזרחי, אהוד יערי ועמית ולדמן

מה גרם לתחילת חילופי האש?

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק