השנה 2002, תום מבצע "חומת מגן" ותקופת שיא בפיגועים. עשרות ואפילו מאות הרוגים בפיגועי התאבדות בשטח ישראל. ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון מאשרת רעיון ישן – הקמת מכשול פיזי סמוך לתוואי הקו הירוק, או בעברית מדוברת – גדר הפרדה. העבודות בשטח מתחילות מיד. כיום, 15 שנה אחרי ועם השלמתה המלאה, בצה"ל מרוצים מהתוצאה, בעוד בארגון "בצלם" הרבה פחות": כך זה נראה מהאוויר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הגדר משתרעת מטירת צבי שבאזור בית שאן בצפון ועד נחל חבר באזור ים המלח בדרום לאורך 525 ק"מ. היא נועדה, על פי מערכת הביטחון, למנוע כניסה של מחבלים ושוהים בלתי חוקיים לשטח שמערבית לקו הירוק כדי למנוע פיגועים. הנתונים שמציגים בצה"ל מעידים על הצלחה בהגשמת המטרה הזו.
בשנת 2001, השנה שקדמה לתחילת העבודות על הגדר, התרחשו בשטח ישראל 31 פיגועי התאבדות בהם נרצחו 84 בני אדם. בשנה שאחריה שבה רק החלו העבודות התרחשו 47 פיגועי התאבדות – לא פחות מ-225 בני אדם איבדו בהם את חייהם. בשנה שאחריה, שהגדר עוד רק בקילומטרים הראשונים שלה – 22 פיגועי התאבדות ובהם 142 הרוגים.
מכאן ואילך, ככל שהעבודות מאריכות את הגדר פיגועי ההתאבדות כמעט נעלמים. מ-2004 ועד 2017 התרחש פיגוע התאבדות קטלני אחד שיצא מעבר לגדר: 11 הרוגים מהתפוצצות מחבל מתאבד ב-2006.
מהם הטיעונים נגד הגדר?
את הנתונים שמציגים בצה"ל מכירים היטב בארגון "בצלם", העוקב אחר מצב זכויות האדם בשטחים. אין להם ויכוח עם הנתונים הללו, אבל יש להם ויכוח עם תוואי הגדר ואופיה, וגם הם מציגים זאת בעזרת נתונים.
"85% מהגדר עובר בתוך שטח הגדה המערבית ולא בצמוד לקו הירוק, ובכך היא חוצצת בין פלסטינים לאדמתם שבחלקה הגדול משמשת לחקלאות והתושבים תלויים בה לפרנסתם", אומרים בבצלם. בצה"ל אומרים כי הנתונים לא מדויקים, אך מסרבים לפרט. "על פי נתוני הבנק העולמי, האדמה הפלסטינית ממערב לגדר מניבה כ-8% אחוזים מכלל התוצרת החקלאית הפלסטינית", מוסיפים בבצלם.
בארגון טוענים כי "גדר ההפרדה היא דוגמה לניצול של טיעונים ביטחוניים" וכי קיומה "פוגע בחופש התנועה ובזכויות התושבים הפלסטינים לחינוך, לפרנסה, לבריאות ולחיי משפחה".
כדי לאפשר את תנועה לפלסטינים ולישראלים ישנם 32 מעברים קבועים ומאובטחים לאורכה של הגדר. עוד 35 שערים נפתחים על פי צורך לטובת מעבר חקלאים ולמטרות אזרחיות נוספות. אבטחת הגדר מתבצעת באמצעות סיורים צבאיים בשילוב עם אמצעי תצפית.