המאהלים בגבול עזה, ארכיון (צילום: רויטרס)
המאהלים בגבול עזה, ארכיון|צילום: רויטרס

קצין בכיר בפיקוד הדרום התייחס אתמול (חמישי) למצב בדרום וקרא לפעול להסדרה מול חמאס. דברי הבכיר מייצגים את כל הצמרת הביטחונית בישראל, שמצביעה על הגעה ל"קו פרשת מים" מול חמאס ותושבי עזה - ועל ישראל לבחור בשמירה על המצב הקיים והנפיץ או להיכנס למסלול של הקלות הומניטריות שיביאו הקלה ורווחה כלכלית מסוימת לרצועה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אם יימשך המצב הקיים, במערכת הביטחון מעריכים כי עוד התכתשויות כפי שראינו השבוע - עם פוטנציאל להידרדר גם למבצע גדול צבאי גדול. פיקוד הדרום מוכן לכל התסריטים הללו, לרבות הידרדרות מבצע גדול בתוך רצועת הביטחון. האפשרות השנייה, שהיא גם המלצת הצבא, היא להיכנס לתהליך של הקלות על חמאס - למשל לאפשר לפועלים לבוא לעבוד בישראל.

גבול רצועת עזה, ארכיון (צילום: יונתן סינדל פלש 90, חדשות)
לאן פני הרצעוה לאחר תום הלחימה?|צילום: יונתן סינדל פלש 90, חדשות

צה"ל ימשיך בבניית המכשול נגד המנהרות

ההתניה מצד ישראל תהיה, מן הסתם, שכל חללי צה"ל והאזרחים שנמצאים בידי חמאס יושבו לארץ - אבל עד אז אפשר להקל על העזתים בדרכים רבות ושונות מבלי לגרום לסיכון. במקביל, צה"ל לא יפסיק לבנות את קו ההגנה (המכשול) שקוטע את חפירת המנהרות: הפעילות תימשך, אבל אף צד לא יירה על השני ועזה תחווה תחילתה של רווחה כלכלית ופתרון מסוים למצוקה הקשה.

מסלול ההקלות הוא ההמלצה של מערכת הביטחון, כפי שהשמיע אותה אותו קצין בכיר בפיקוד הדרום. גם בדרגים מדיניים מתנהלים בזמן האחרון הרבה דיונים בשאלה הזו, אך הנושא עדיין לא סוכם ולא מסתמנת הליכה לצעדים מעשיים - למרות שהמצב עלול להידרדר במהרה.

"ישראל הלכה לתגובה חזקה"|צילום: החדשות

"מוכנים לסבב גדול ומשמעותי יותר"

הקצין הבכיר אמר: "פעלנו תחת מדיניות ברורה לחזור במהירות ליציבות ביטחונית כדי שאפשר יהיה לסיים את בניית המכשול - ושישראל תוכל להתמקד בהתמודדות מול איומים גדולים יותר כמו אירן וסוריה ולכן לא אפשרנו לדרדר למלחמה".

על הרגיעה הזמנית שהושגה אמר הקצין הבכיר: "היו הרבה שיקולים, זה היה סבב קטן מאוד, אבל אנחנו מוכנים לסבב גדול ומשמעותי יותר. יש עדיין מתח גבוה לקראת הימים הקרובים, למרות שחמאס ריסן את עצמו ואת הארגונים האחרים. למרות שאנחנו עם הרתעה חזקה, והיא נשמרת - אנחנו הכי קרובים מאז צוק איתן למלחמה".

"המציאות משתנה מול העיניים שלנו, אנחנו בפרשת דרכים"

על המצב ברצועת עזה אמר הקצין הבכיר בפיקוד הדרום: "עזה עדיין במצוקה מהקשות בתולדותיה. חמאס בקושי הגדול בתולדותיו. אירועי הגדר לא מצליחים, ניסיונות פיגוע שניסה הארגון להוציא לפועל כשלו - המציאות קשה ומשתנה". הקצין הסביר כי אין הבנות עם חמאס בנוגע למחאות יום שישי ואירועי הנכסה בשבוע הבא.

הקצין הבכיר ציין כי כל הגורמים במערכת הביטחון היו תמימי דעים והמליצו לדרג המדיני לסגור את סבב הלחימה: "זה גם היה המסר שקיבלנו מראשי היישובים". הבכיר פירט שתי אפשרויות מהותיות שניצבות בפני מערכת הביטחון: "אחת - ללכת להסלמה עם המחירים ועם הצורך לנהל את היום שאחרי חמאס. השנייה - אפשר ללכת להסדרות קטנות או גדולות".

הבכיר קרא לפעול להסדרה מול חמאס לאחר הסבב בו נפגעו יכולות ארגון הטרור: לדבריו, הפעולות שנוקט הצבא בתקופה האחרונה הם אלה ש"מביאות את חמאס אל המקום שבו הוא נמצא וזה מה שמאפשר עכשיו את היכולת להגיע להסדרה מתוך החוזק שלנו והחולשה של חמאס".

"התחלנו לקבל מסרים שחמאס רוצה להרגיע"

על האפשרויות להסדרה ארוכת טווח מול חמאס אמר הקצין הבכיר: "יש צורך בהכנסת מייצבים כדי לשמור את היציבות הביטחונית, ההרתעה נשמרת אך היא מוגבלת. המציאות משתנה מול העיניים שלנו: אנחנו בפרשת דרכים. צריך לקבל החלטות כי עזה בבעיה וחמאס במצוקה וצריך לא לתת למציאות לשחק בנו".

"יש לג'יהאד האיסלאמי חשבון פתוח איתנו מאז שתקפנו את המנהרה", הסביר הקצין הבכיר את הרקע למטח הירי. "יש אישור של מפקדת חו"ל שלו להוציא מולנו פיגועים. אחרי שבתחילת השבוע הוא ניסה לבצע פיגוע והרגנו 3 מלוחמי הארגון, הבנו שהוא הולך להגיב".

הקצין הבכיר הוסיף: "אנחנו הערכנו שזה יהיה במרחב הגדר או בעיקר כנגד המוצבים. הארגון בחר גם לירות לעבר ישובים ולא רק מוצבים כולל הפגיעה בגן הילדים - ולכן ישראל הלכה לתגובה חזקה כמו שהלכה".

צה
התקיפות בעזה, השבוע|צילום: חדשות

הבכיר טוען: "תקופה של הזדמנות"

וכך לדברי הקצין הבכיר התנהלו המגעים שהובילו לרגיעה: "מאותו יום קרב, בשעות הצהריים, התחלנו לקבל מהצהריים מסרים מחמאס שהוא רוצה להרגיע ולא רוצה הסלמה. הבעיה היא שהוא נתפס כמי שלא מוביל את ההתנגדות ולכן הוביל את הירי. בשל כך הלכנו על גל שני של תקיפות משמעותיות: במקביל, במהלך הערב, שני הארגונים הבינו את עוצמת הפגיעה בהם ודיברו על הפסקת אש והעבירו מסרים שהם רוצים לחדול מהירי".

לדבריו, המציאות הביטחונית "נסדקת" - ולא בגלל ההרתעה: "צריך לדעת לתת גם 'גזרים' ולנהל אסטרטגיה ארוכת טווח - זאת תקופה של השתנות ויש שיח להסדרה. כדי שלא נהיה במדרון, אנחנו צריכים ליזום. זו תקופה של הזדמנות שתאפשר תקופה של שקט או יותר מכך".

"כגודל הויתורים של חמאס, כך תוכל להיות ההסדרה", טען הבכיר. "אם חמאס ידע לוותר על ההתעצמות שלו, בניית המנהרות, על ההתחמשות, זה יכול להוביל לשקט ארוך טווח? גם חמאס מבין שכדי להציל את עצמו מקריסה, הוא ידרש לצעדים דרסטיים. יש דיונים בכל הרמות על אפשרויות ההסדרה, את מי לחזק ולהחליש. יש תפקיד לשחקניות אחרות באזור כמו מצרים ומדינות אחרות".