בת 4 במצב קשה מאוד, אילוסטרציה (צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF)
אילוסטרציה|צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF

בדרך לפיקוח באמצעות מצלמות במעונות יום ופעוטונים: מליאת הכנסת אישרה הערב (שני) סופית, בקריאה שנייה ושלישית, את החוק שמחייב הצבת מצלמות במעונות יום ובפעוטונים - בעוד פחות משנתיים. יוזמת החוק ויו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), אמרה: "זוהי רק תחילתה של מהפכה שנדרשת במסגרות לגיל הרך".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי החוק, שאושר ברוב של 50 ח"כים במליאה מול שני מתנגדים בלבד, החל מספטמבר 2020 הצבת מצלמות תהפוך לחובה בכל המסגרות המיועדות לגיל הרך שבהן למעלה מ-7 פעוטות - ובכל מעונות היום השיקומיים. בתחילה הוצע שהמצלמות יוצבו באופן התנדבותי (וולונטרי) אך שאשא-ביטון התעקשה שהחוק יחייב הצבת מצלמות - וכך לבסוף אושר הערב. 

"מקרים מצערים כמו מותה האכזרי והמיותר של יסמין וינטה ז"ל הוכיחו לכולנו כיצד קיומה של מצלמה יוכל להרחיק מטפלת אלימה מקורבנות נוספים", הוסיפה ח"כ שאשא-ביטון. "יחד עם זאת חשוב להדגיש - ישנן מטפלות מדהימות, מסורות שמקדישות חייהן לילדים. חוק זה לא נועד להן! החוק מיועד לכל אלה שסורחות וצריך לעקור אותן מהמערכת".

נוסח החוק מחייב התקנת מצלמות החל מספטמבר 2020 בכל מעונות היום והפעוטונים, וכן במעונות היום השיקומיים. התיעוד במצלמות ייעשה במעגל סגור ויתבצע בכל השעות שבהן שוהים פעוטות במעון, בהקלטת וידאו ללא קול. המצלמות יתעדו את כל הנעשה בכיתות המעון, בחצר ובכל יתר המקומות שבהם ניתן חינוך וטיפול לפעוטות במעון, למעט חדרי רחצה ושירותים.

החוק לא יחול במסגרות הפועלות בשטחים המשמשים במקביל לצורכי מגורים או במסגרות שבהן יותר מ-70% מההורים מתנגדים לכך. החוק, שכנראה יהיה מהאחורנים שתאשר הכנסת הנוכחית, הוגש לכנסת לפני יותר משנתיים על ידי ח"כ שאשא ביטון, במטרה לייצר אמצעי הרתעה ואכיפה ותיעוד שישמש כראיה בבית המשפט. 

כחלון ושאשא ביטון, ארכיון (צילום: תמיר ברגיג, חדשות)
ח"כ שאשא ביטון וכחלון|צילום: תמיר ברגיג, חדשות

מה יעלה בגורל התיעוד מהמעונות?

עוד קובע החוק כי החומר שיוקלט יישלף אך ורק במקרה של חשד סביר לביצוע עבירה: משטרת ישראל, רשויות התביעה והמפקחים באגף למעונות היום המשרד העבודה והרווחה יורשו להשתמש בצילומים במקרה של חשד לפגיעה בשלומם הגופני והנפשי של הפעוטות במעון. המשטרה תדווח לממונה על אגף מעונות היום גם אם התיק לא יובל לחקירה פלילית - אם נצפתה התנהגות שעלולה להביא לפגיעה בילדים. העונש על העתקת הצילומים, העברתם לאדם אחר ושימוש בהם או במידע שהתגלה מהם הינו מאסר של חצי שנה.

הוראות החוק החדש ייכנסו לתוקף בספטמבר 2019, אך החובה להתקנת מצלמות תיכנס לתוקפה בספטמבר 2020: תקופת הביניים תשמש להסתגלות, שבה הוראות החוק יחולו על מי שיתקין מצלמות מיד לאחר פרסום החוק. במסגרות שבהן היו מצלמות לפני יום פרסום החוק יחולו הוראות החוק החל מספטמבר 2020: בתקופת הביניים תתמרץ המדינה מסגרות שיבחרו להציב מצלמות בשטחיהם באמצעות מתן סבסוד שייקבע על פי חלוקה לאשכולות.

מעונות יום (צילום: חדשות)
"התקנת המצלמות נדרשת". אילוסטרציה|צילום: חדשות

עו"ד ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד, אמרה הערב: "הצעת החוק להתקנת מצלמות היא חשובה ותתן הגנה משמעותית לפעוטות - מצער שהיא תתן רק הגנה חלקית ורק לחלק מהפעוטות. למרות חשיבותה של ההצעה, הבענו במהלך הדיונים ביקורת נוקבת על התעקשות הממשלה כי יותקנו מצלמות שיתעדו את הפעילות במעון בהקלטת וידאו בלבד אך ללא קול".

"יותר מפעם אחת נחשפנו לחשד להתעללות נפשית קיצונית שהתבטאה בשיח אלים ומשפיל כלפי פעוטות", הסבירה מנכ"לית המועצה לשלום הילד. "במקרים האלה אלמלא הייתה הקלטה של קול ייתכן ועד היום היו אותם פעוטות חיים באימה ובסיוט מתמשך, שעה שצילום לבדו לא יכול היה לחשוף את ההתעללות הנפשית שאינה משאירה סימן כחול או חבורה. במובן הזה הצעת החוק עושה רק חצי עבודה. ביקורת נוספת הבענו על ההתעקשות של משרד המשפטים להחריג משפחתונים הפועלים בתוך בתי מגורים ודרשנו כי החוק יחול גם במקרים בהם פעילות המעון מתקיימת בסלון ביתה של המטפלת כל עוד הפעוטות נמצאים שם. החרגתן של המסגרות הללו משאירה יותר מידי פעוטות מחוץ לחוק".

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "בעקבות חשיפת מקרים של פגיעה והתעללות בפעוטות במעונות יום לפעוטות, שאחד מהם אף הסתיים במוות של פעוטה, מוצע לחייב כל מעון יום לפעוטות להתקין ולהפעיל מצלמות במעון לשם הגנה על הפעוטות השוהים בו. החוק המוצע נועד להגשים תכלית ראויה באופן מידתי. מצלמות המתעדות את הטיפול בפעוטות חסרי ישע יכולות לשמש אמצעי הרתעה, בקרה ואכיפה שאין להמעיט ביעילותו. התקנת המצלמות נועדה להשיג שלוש מטרות מרכזיות: הרתעה מפגיעה בפעוטות, איתור מקרי פגיעה ושימוש בתיעוד פגיעה שאירעה לשם חקירה ואכיפה".

עוד נטען בהצעה: "התקנת המצלמות נדרשת נוכח המציאות המצערת שבה פעוטות רכים בשנים עלולים להיות חשופים לפגיעות ולאלימות קשה, אך אין דרך לטפל כנדרש ברבים מהמקרים האלה. עם זאת, צילום במעון יום לפעוטות בכל השעות שבהם שוהים פעוטות במעון גורר בעקבותיו פגיעה בפרטיות של הפעוטות ושל העובדים במעון. ההסדר המוצע נועד ליצור איזון קפדני בין הצורך למנוע ולאתר את הפגיעה בפעוטות חסרי ישע כדי להגן על חייהם, שלומם, בריאותם וכבודם, ובין השמירה על כבודם ופרטיותם של הפעוטות, של אנשי הצוות במעון ושל כל אדם אחר הנמצא במעון".