גבאי. לא יתמודד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
שיאן החורגים בהוצאות. אבי גבאי|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, הטיל קנסות בסכום מצטבר של יותר מ-200 אלף שקלים על חמישה מתמודדים בפריימריז לראשות מפלגת העבודה שהתקיימו ב-2017 - כך עולה מדוח שפרסם היום (שלישי) משרד המבקר. הקנסות הוטלו לאחר ששפירא מצא ליקויים במימון הפריימריז, ובהם חריגות מתקרת ההוצאות המותרת בחוק ומועמד אחד שלא טרח להגיש דוח כספי, בניגוד לחוק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

דוח המבקר עוסק בביקורת על חשבונות המועמדים בבחירות המקדימות לתפקיד יו"ר מפלגת העבודה שהתקיימו ביולי אשתקד. בפריימריז התמודדו תשעה מועמדים: עמיר פרץ, אבי גבאי, יצחק הרצוג, אראל מרגלית, עמר בר לב, עמירם לוין, דינה דיין, אבנר בן זקן והוד קרובי. דיין ולוין פרשו מהמרוץ.

שילם מכספו 410 אלף שקלים. יצחק הרצוג (צילום: Miriam Alster פלאש 90, חדשות)
שילם מכספו 410 אלף שקלים. יצחק הרצוג|צילום: Miriam Alster פלאש 90, חדשות

בסיבוב השני נבחר לראשות המפלגה אבי גבאי, שמככב בראש רשימת הנקנסים על ידי המבקר. בדוח נקבע שגבאי חרג מתקרת ההוצאות המותרת בחוק, שעומדת על 1.4 מיליון שקלים לשני סיבובי הפריימריז, בסכום של כחצי מיליון שקלים. על כן הוטל עליו קנס בגובה 90 אלף שקלים. עוד עולה מהדוח כי גבאי הוציא מכיסו מעל מיליון שקלים לצורך מימון הקמפיין.

יו"ר האופוזיציה ויו"ר המפלגה לשעבר, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, נקנס ב-60 אלף שקלים לאחר שגם הוא חרג מתקרת ההוצאות בסכום של 400 אלף שקלים. לפי הדוח, היו"ר לשעבר שילם עבור הקמפיין 410 אלף שקלים מכספו האישי.

הוציא מכיסו 800 אלף שקלים. אראל מרגלית (צילום: פלאש 90, חדשות)
הוציא מכיסו 800 אלף שקלים. אראל מרגלית|צילום: פלאש 90, חדשות

גם לגבי אראל מרגלית נקבע שהוא חרג מתקרת ההוצאות, בסכום של כ-30 אלף שקלים ושגם הוא לא הצהיר על כל ההוצאות לטובת הפריימריז. לפיכך הטיל עליו המבקר קנס בגובה 30 אלף שקלים. עוד נקבע בדוח כי מרגלית הוציא מכיסו האישי כ-800 אלף שקלים לצורך מימון הקמפיין, שלאחריו פרש מתפקידו בכנסת.

"חריגה מתקרת ההוצאות פוגעת בשוויון"

"מגבלת תקרת ההוצאות נועדה לשמור על השוויון בין המועמדים ולא לאפשר מתן יתרון בלתי הוגן למועמד בעל הון ואמצעים על פני מועמדים אחרים", כתב המבקר שפירא. "שמירה על תקרת ההוצאות תורמת גם להבטחת טוהר הבחירות ולהגברת אמון הציבור בתקינות הליך הבחירות המקדימות ובתוצאותיו. ככל שהחריגה מתקרת ההוצאות שנקבעה בחוק היא גבוהה יותר, כך הפגיעה באי-שוויון בין המועמדים חמורה יותר".

בעניינו של עמירם לוין נקבע בדוח שהוא בכלל לא הגיש דוח כספי למבקר, בניגוד לחוק, אלא מסר תצהיר לפיו ההוצאות שהיו לו מומנו ממקורות עצמיים. בנוסף הגיש לוין הבהרה בכתב לפיה התרומות שקיבל הוחזרו לתורמים ולא נעשה בהן שימוש. אולם המבקר לא קיבל את הטענות של לוין והחליט לקנוס אותו ב-20 אלף שקלים. "כל אדם שמעמיד עצמו לבחירה לתפקיד ציבורי, ראוי שינהג לפי הכללים שנקבעו בחוק ובכלל זה חובת הדיווח לציבור על תרומות שקיבל, במועדים שנקבעו בחוק, וחובת דיווח למבקר המדינה על סך הוצאותיו ומקורות המימון שלהן", כתב המבקר.

לא טרח להגיש דוח כספי. עמירם לוין (צילום: חדשות 2)
לא טרח להגיש דוח כספי. עמירם לוין|צילום: חדשות 2

לגבי דינה דיין נקבע כי היא הגישה את הדוח הכספי באיחור ולא פעלה מחשבון בנק ייחודי למערכת הבחירות, כפי החוק דורש. המבקר החליט להטיל עליה קנס של 750 שקלים.

"לאחר שקיבלתי מהמועמדים את תגובותיהם על תוצאות ביקורת חשבונותיהם וקיימתי בירורים נוספים, ולאחר שחלק מהמועמדים הופיעו בפניי והגיבו על ממצאי הביקורת, קבעתי לגבי חמישה מהמועמדים כי נמצאו ליקויים באשר לקיום הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה", המבקר שפירא כתב בדוח. "מועמד אחד כאמור לא הגיש דוח כספי כנדרש ולפיכך קבעתי לגביו עיצום כספי בהתאם לנסיבות המקרה".

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה, יוסף שפירא|צילום: פלאש 90, חדשות

שאר המועמדים הגישו דוחות כנדרש ולא חרגו מתקרת ההוצאות. עם זאת, רבים מהם נדרשו לממן מכספם האישי חלק מהקמפיין. ח"כ עומר בר לב הוציא מכיסו 144 אלף שקלים עבור הקמפיין וח"כ עמיר פרץ שילם 15 אלף שקלים מכספו האישי. הוד קרובי, שזכה לשמונה קולות בלבד בפריימריז הוציא 10,500 שקלים מכיסו למימון הקמפיין. יצוין שקרובי היה התורם היחיד לקמפיין שלו. בקמפיין של אבנר בן זקן הוצאו 1,500 שקלים במימון עצמי ובני משפחה.

תגובת מפלגת העבודה: "המפלגה מודה למבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, על הדו"ח המקיף והמקצועי. יו"ר המפלגה, הח"כים ויתר המועמדים קיבלו את הדו"ח וידאגו לתקן את כל הליקויים לקראת הפריימריז הבאים".