מעבר כרם שלום. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
לא הושג הסכם על הסרת המצור|צילום: רויטרס, חדשות

הפסקת האש הוארכה, אך ישראל וחמאס עוד רחוקים מהסכמה כוללת: בניגוד לדיווחים הפלסטיניים, המשלחת הישראלית לשיחות בקהיר לא שבה ארצה מכיוון שהמגעים להשגת הסכם "צר" נמשכים. המשלחות ימשיכו לדון היום (ג') בעיגון ההבנות המינימליות, בהן פתיחת המעברים והארכת הפסקת האש, אך גורמים מדיניים בישראל מדגישים הבוקר כי הדיווחים על הסכמה להסרת המצור מעל עזה אינם נכונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המשלחת הישראלית נותרה כאמור בקהיר, לאחר שנענתה לבקשה המצרית לא לפוצץ את השיחות. לצדדים ברור בשלב זה כי לא יושג הסכם כולל, אלא הסדר מצומצם בלבד. בתרחיש זה ישראל תגיב אם חמאס יירה ותנסה להקל על האוכלוסייה בעזה אם חמאס לא יירה.

טרם הוחלט האם הקבינט הישראלי יתכנס במהלך היום על מנת לדון בהתפתחויות, אך הגורמים המדיניים מדגישים כי המשלחת הישראלית הונחתה לעמוד על האינטרסים, וישראל לא מוכנה בשלב זה להקמת נמל או שדה תעופה בעזה.  בינתיים, בישראל נערכים לאפשרות של חידוש הירי, בין אם בחצות ובין אם לאחר מכן. גורמים מדיניים בירושלים לא שוללים את חידוש הירי, גם אם יהיה מוגבל.

על פי הדיווחים הפלסטיניים במהלך הלילה, הפסקת האש תימשך תמורת פתיחת המעברים והכנסת סיוע נוסף לרצועה. לעומת זאת, ראש המשלחת הפלסטינית לקהיר עזאם אל-אחמד הכחיש אמש את הדיווחים על השגת הסכמה רחבה במגעים: "הדיווחים בתקשורת על התקדמות אינם נכונים", אמר. "אני מקווה שמחר ננצל כל רגע כדי להגיע להסכם, אך בשלב זה הסכמנו רק על הארכת הפסקת אש ביממה. אם לא יושג הסכם, יחודש מעגל האלימות".

חבר המשלחת הפלסטינית מטעם חמאס, עיזת א-רישק, אמר קודם לכן כי "ההודנא הוארכה רק ב-24 שעות משום שלא הושלמה העבודה. או שהצד הישראלי יפגין רצינות, או שאנחנו עומדים בפני מבוי סתום". בשעות הלילה אישרו גורמים מדיניים בישראל כי הפסקת האש, שהייתה אמורה להסתיים הלילה, הוארכה ביממה נוספת. גם משרד החוץ המצרי אישר את הפרטים.

המשלחת הפלסטינית בסבב הקודם של השיחות בק
רשמה הישגים בסופו של דבר. משלחת חמאס|צילום:

מקורות פלסטיניים בעזה טענו אמש כי ישנה כוונה להאריך בהמשך את הפסקת האש בכמה שבועות, בין היתר כדי לדון בסוגיית הנמל הימי. במקביל, פרסם ביטאון חמאס בעזה את שמונת הסעיפים שעליהם הוסכם לטענתו.

שמונת סעיפי ההסכם, לטענת חמאס:

  • פתיחת כל המעברים ברצועת עזה והסרת המצור באופן מלא, לרבות הכנסת חומרי בניין בפיקוח בינלאומי
  • שיקום רצועת עזה בפיקוח ממשלת האחדות בראשותו של ראמי חמדאללה
  • פתרון בעיית החשמל באופן מלא, לכל היותר בתוך שנה
  • טווח אזור הדיג יורחב משישה לתשעה מייל, ובתוך חצי שנה לכל היותר יוגל הטווח ל-12 מייל
  • הסרה מלאה של המצור הכספי על הרצועה
  • החזרת המצב ברצועת עזה לזה שקדם למבצע, כלומר למצב שהתקיים לפני המלחמה האחרונה
  • הסכמה עקרונית בסוגיית הנמל הימי של רצועת עזה, תוך דחיית הדיון הממשי בסוגיה למשך חודש מתאריך חתימת ההסכם. לאחר מכן יידונו באופן הניהול של הנמל ובמנגנונים טכניים וניהוליים נוספים
  • דחיית הדיון בסוגיית האסירים למשך חודש מתאריך חתימת ההסכם

עם זאת, גורם ישראלי רשמי אמר אתמול כי טרם הושג הסכם. מקורות פלסטינים מסרו כי אף אחת מתביעות חמאס שהוגדרו "מופרזות" לא התקבלה בשלב הזה, וכי השיחות בין הצדדים יימשכו בקרוב בתיווך מצרים. רשת הטלוויזיה של חמאס דיווחה כי ההסכם כולל הצהרה עקרונית להפעלת נמל, להסרת המצור ולהכנסת סחורות לעזה, זאת למרות שלפי שעה אין לדיווח זה כל אישור.