לקראת פרסום "עסקת המאה" שאמורה לפתור את הסכסוך בין ישראל לפלסטינים בהובלת ממשל טראמפ, שמונה מדינות החברות באיחוד האירופי הצהירו אתמול (שלישי) כי לא יתמכו בעסקה שלא תכלול את חלוקת ירושלים וחזרה לגבולות 1967. השגרירה ניקי היילי התייחסה בנאומה האחרון באו"ם לתכנית אך סירבה להרחיב בפרטים: "הפלסטינים ירוויחו יותר והישראלים יצטרכו להסתכן יותר".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפני שהיא עוזבת את תפקידה באו"ם, השגרירה ניקי היילי נתנה רמזים קטנים השופכים אור על פרטי תכנית השלום של ממשל טראמפ. אולם היא לא הרחיבה מלבד לציין כי מדובר בתהליך ארוך שינצל טכנולוגיה חדשה, אשר יכלול דברים רבים ששני הצדדים יאהבו, וגם דברים שהם לא יאהבו.
"בדומה למדינות אחרות בעולם, לישראל ולפלסטינים יש ברירה", אמרה היילי וטענה כי באפשרותם להתמקד בצדדים שהם אינם אוהבים - "חזרה לסטטוס קוו הכושל של 50 השנים האחרונות" - או להתמקד בצדדים שהם כן אוהבים - "לעודד משא ומתן לשלום".
השגרירה האמריקנית פנתה למועצת הביטחון של האו"ם והצהירה כי "שני הצדדים ירוויחו משמעותית מהסכם השלום, אבל הפלסטינים ירוויחו יותר והישראליים יצטרכו להסתכן יותר". מלבד זאת, הוסיפה היילי כי השגת השלום יחייב מנהיגים עם חזון אמיתי ואילו העולם "ישגיח מהצד".
זמן קצר לפני שהתכנסה מועצת הביטחון, שמונה מדינות חברות האיחוד האירופי נעמדו מחוץ לחדר הדיונים והקריאו הצהרה משותפת שהדגישה את "המחויבות החזקה והמתמשכת" של האיחוד לדרישות המוסכמות ברמה הבינלאומית להשגת השלום בין ישראל והפלסטינים: "האיחוד האירופי משוכנע כי הדרך המציאותית היחידה לסיום הסכסוך ולהשגת שלום צודק וממושך היא - פתרון שתי המדינות המבוסס על חזרה לגבולות 67' וירושלים כעיר הבירה של שתי המדינות", טענו נציגי המדינות.
בנוסף הנציגים האירופיים הדגישו כי "הפתרון צריך לעלות בקנה אחד עם דרישות הביטחון של שני הצדדים, להגשים את השאיפות הפלסטיניות לריבונות, לסיים את הכיבוש הצבאי ולפתור את כל סוגיות הסכסוך".