טראמפ ונתניהו (צילום: רויטרס)
"להטיל וטו על ההצעה"|צילום: רויטרס

נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ הצהיר היום (חמישי) כי על מדינתו להטיל וטו על הצעת ההחלטה באו"ם נגד ההתנחלויות. מוקדם יותר הביעו גורמים מדיניים בישראל חשש כי הנשיא המכהן ברק אובמה יימנע מהטלת וטו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"רק משא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים יביא שלום", אמר טראמפ. "ההחלטה תשים את הישראלים בעמדה נחותה במשא ומתן והיא בלתי הוגנת כלפיהם". ההצעה שהגישה מצרים, לפיה מדינת ישראל תידרש לחדול לאלתר מכל פעילויותיה והפסקת הבנייה בהתנחלויות ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, תובא מאוחר יותר להצבעה במועצת הביטחון של האו"ם.

גורמים מדיניים התייחסו הבוקר לחשש כי ארה"ב לא תטיל וטו על ההצעה, ואמרו כי "זה נסיון אחרון של הנשיא אובמה 'לעשות משהו' נגד ההתנחלויות".

מועצת הביטחון של האו
מועצת הביטחון, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

"ישראל מצפה שארה"ב תעמוד במדיניות ארוכת שנים שלה", אמר הגורם, והוסיף כי אם ארה"ב לא תטיל וטו "יש כאן הפרת התחייבות שלה. זו תהיה נטישת עמדה מסורתית, רגע לפני חילוף ממשלים".

"התגלמות האבסורד והצביעות"

על פי ההצעה, ישראל תידרש "לחדול לגמרי מכל פעילותה בהתנחלויות בשטחים הפלסטינים, ובתוכם במזרח ירושלים". לפי שעה לא ברור האם ארה"ב תמשיך את מדיניות החוץ המסורתית שלה כלפי ישראל, ותטיל וטו על ההחלטה שתובא להצבעה בסביבות השעה 22:00 (שעון ישראל). 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בעמוד הטוויטר שלו להצבעה הצפויה, גינה את ההצעה והפציר בארה"ב להטיל וטו. "ארה"ב צריכה להטיל וטו על ההחלטה האנטי-ישראלית במועצת הביטחון של האו"ם", אמר.

שגריר ישראל באו"ם דני דנון, התייחס להצבעה הצפויה וגינה בחריפות את האו"ם: "בעוד מספר שעות תעלה להצבעה במועצת הביטחון של האו"ם החלטה נגד ישראל. זוהי התגלמות האבסורד והצביעות של האו"ם. ההחלטה כזו לא תקדם שום תהליך אלא רק תהיה פרס של האו"ם למדיניות ההסתה והטרור הפלסטינית", אמר דנון.

מועד פרסום תכנית המאה - יידחה (צילום: עמוס בן גרשום, לע
ארכיון|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות

הצעת ההחלטה מעוררת חשש כבד בירושלים, וזאת עקב סיום כהונתו של הנשיא ברק אובמה, שיכול כעת להחליט בחודש שנותר לו בבית הלבן, להפסיק את המסורת האמריקנית ארוכת השנים להתייצב לצד ישראל באו"ם ולהטיל וטו על הצעות המוגשות נגדה.

מצרים, מגישת ההצעה, אמרה כי להתנחלויות "אין שום תוקף חוקי", וכי הן מהוות: "הפרה בוטה של המשפט הבינלאומי". בהצעה מובע חשש כבד מפני בנייה בהתנחלויות משום שהיא מהווה "סכנה לפתרון שתי המדינות". בכדי שמועצת הביטחון תקבל את ההצעה, 9 מדינות חברות במועצה צריכות להצביע בעדה, בעוד שאף אחת מהמעצמות החברות במועצמה - ארה"ב, צרפת, רוסיה, בריטניה או סין - יבחרו להשתמש בזכותן להטיל וטו. במידה ויוטל וטו מצד אחת מהן, גם במקרה של רוב מדינות שיצביעו בעד, ההצעה תידחה.

בשנת 2011 ארה"ב כבר הטילה וטו על הצעת החלטה אחרת המגנה את ההתנחלויות, וזאת לאחר שהרשות הפלסטינית סירבה לדון עם וושינגטון על הצעת פשרה בנושא. עם זאת, גורמים בכירים בוושינגטון מנסים להרגיע וטוענים שלמרות החשש בירושלים, הנשיא אובמה לא צפוי לקבל החלטות מכריעות בכל הקשר בתהליך השלום בין ישראל והרשות הפלסטינית בחודש שנותר לו בתפקידו.