העימותים במרמרה (צילום: חדשות 2)
ההשתלטות על המרמרה|צילום: חדשות 2

סערת המרמרה מתחדשת, חמש שנים לאחר התקרית: המלצת בית הדין הלאומי בהאג הערב (חמישי) לפתוח בחקירה נגד ישראל בחשד לפשעי מלחמה במשט לעזה ב-2010 עוררה תגובות נזעמות מצד בכירים בישראל. היחידה עד כה שבאופן לא מפתיעה בירכה על ההתפתחות היא חברת הכנסת חנין זועבי, שהייתה על סיפון המרמרה וביקרה מהרגע הראשון את השתלטות צה"ל על המשט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אין פשע בלי פושעים, אולם יש פשעים בלי עונשים", אמרה זועבי. "הגיע הזמן להתחיל להעניש. לכן אני מברכת על החלטתם של השופטים. אני מקווה שהתחלתו של תהליך זה תוביל להפסקת הזלזול הישראלי בחיי הפלסטינים והפסקת הכוחנות הפושעת נגדנו".

גם חמש שנים לאחר המשט, שעל סיפונו נמצא נשק רב, זועבי המשיכה להגן על פעילי המשט שלדבריה היו "לא חמושים". זועבי האשימה את צה"ל בהעלמת מידע ותיעוד מההשתלטות. "פעילי המשט ובתוכם פעילי מאוי מרמרה פעלו בצורה יסודית על מנת לאסוף עדויות, מול סירוב מוחלט מצד ישראל לחשוף את הקלטות ואת חומרי התיעוד השונים", טענה. "הסתרת החומר המתועד הא הוכחה שיש לישראל מה להסתיר".

עוכבה בכניסה לרוסיה. ח
"פשע שמצדיק חקירה". זועבי|צילום: פלאש 90

זועבי הוסיפה כי "עשרה נרצחים ויותר ממאה פצועים זה פשע מספיק גדול כדי שיצדיק חקירה, ואני שמחה לראות שגם שופטי האג הנכבדים חושבים כך - ממש כמו רוב העולם, שרואה את פשעי ישראל כנגד הפלסטינים ונגד כל מי שמנסה לעזור לפלסטינים ומתחלחל".

לימין החיילים

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב כי "חיילי צה״ל פעלו מתוך הגנה עצמית כשעצרו ניסיון לפרוץ סגר ימי, שבוצע בהתאם לדין הבינלאומי כפי שקבעה ועדה שמינה מזכ"ל האו"ם, ועדה בראשות שופט בית המשפט העליון ומשקיפים בינלאומיים".

נתניהו הוסיף כי "בזמן שבסוריה אסד טובח ברבבות מבני עמו, שבאירן מוציאים מאות להורג ובעזה חמאס משתמש בילדים כמגן אנושי בוחר בית הדין לעסוק בישראל מטעמים פוליטיים ציניים. אל מול הצביעות הזאת החיילים שלנו ימשיכו לשמור עלינו בשטח ואנחנו נגן עליהם בזירה הבינלאומית".

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הוסיף כי ההחלטה בהאג היא "צבועה ושערורייתית: הלוחמים פעלו בהתאם לדין הבינלאומי והגנו על עצמם אל מול התנהגות אלימה של פעילי טרור. אנו מגבים לחלוטין את הלוחמים, וניאבק בחורמה כנגד כל ניסיון לפגוע בהם".

"נגן על החיילים שלנו". נתניהו|צילום: עמוס בן גרשום לע"מ, חדשות

במשרד החוץ הביעו צער על ההחלטה והביעו תקווה שהדרישה לא תהפוך לחקירה מלאה. סגנית שר החוץ, ח"כ ציפי חוטובלי, מסרה בתגובה להחלטה כי "בית הדין בהאג כבר החליט שלא בוצעו פשעי מלחמה על המרמרה. תמוה מאוד בעיניי מדוע בית הדין החליט לפתוח חקירה נגד חיילים שהגנו על עצמם מול התקפה ברוטלית של טרוריסטים ששהו על המרמרה".

חוטובלי הוסיפה כי "ישנם גורמים פלסטינים שמנסים כל העת להסית את הגופים הבינלאומיים נגד ישראל. אני מקווה שאותם גופים ישכילו לזהות את ההסתה ולא לתת לה יד". גם השר דני דנון הצטרף לביקורת: "בית הדין בהאג מגלה דו פרצופיות - אני מגבה באופן מלא את לוחמי השייטת".

גם באופוזיציה נשמעו קולות דומים: ח"כ ציפי לבני, שרת החוץ לשעבר, פרסמה מסר פומבי לבית הדין בהאג. "לא משנה כמה תהפכו את הסיפור, יש אמת אחת שכבר נקבעה", כתבה. "ההשתלטות על המרמרה הייתה כדין וחיילי צה"ל אינם פושעי מלחמה". יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר כי "כשזה מגיע לישראל - הצביעות שוברת שיאים. בית הדין בהאג הוכיח היום שהוא מוסד צבוע שנגוע באנטישמיות ובשנאה לישראל. אין הסבר אחר להתנהגותו".