משבר המחבלים ברפיח - והאופטימיות של המתווך הפלסטיני-אמריקני: "מעריך שתושג הסכמה לגבי יציאתם"
בישארה בחבח אמר בריאיון לערוץ אל-חדת' הסעודי כי "חמאס אמר למתווכות: 'מסרנו את החלל, תורכם לשחרר את הפעילים שלנו'" • הוא טען: "לארה"ב יש הכוח לכפות זאת" • בכיר חמאס: הזמן אוזל, הכדור במגרש של ישראל והאמריקנים"


לאחר שסגן הדר גולדין ז"ל, שנפל במבצע "צוק איתן" ונחטף בידי חמאס, הושב אתמול (ראשון) לישראל, נראה שגובר הלחץ סביב משבר מחבלי חמאס שלכודים במנהרות ברפיח. המתווך הפלסטיני-אמריקני בישארה בחבח אמר בריאיון לערוץ אל-חדת' הסעודי אמש כי חמאס העביר מסר ברור למתווכות: מסרנו את החלל - תורכם לשחרר את פעילינו.
"המתווכות פועלות כדי לסיים את המשבר הזה. נאמר לי ששחרור הדר גולדין יהיה משמעותי מאוד לקראת השגת הסכם לשחרור הלוחמים הנצורים ברצועה", אמר בחבח. "טורקיה התערבה בעניין, גם מצרים וגם ארה"ב - כל הגורמים האלו רוצים לפתור את המשבר. חמאס מסר את הגופה ולא החזיק בה כדי לשחרר את לוחמיו תמורתה".

בחבח ציין כי מדובר ב-200-150 מחבלים. "לא שמעתי שום דיווחים על מצבם הבריאותי, לא דווח שיש להם בעיה שמחייבת יציאה מידית מהמנהרות. הם נמצאים שם כבר זמן רב ומה שברור הוא שיש להם מים ואוכל, אחרת לא היו שורדים פרק זמן כזה".
בעקבות השבת החלל החטוף סגן גולדין ז"ל, המתווך הפלסטיני-אמריקני הפגין אופטימיות: "אני מעריך שבתוך יומיים תהיה הסכמה בין הצדדים שתאפשר את יציאת הלוחמים מהמנהרות והעברתם בשלום לאזורים הפלסטיניים הבטוחים".

הוא הדגיש כי "לארה"ב יש את הכוח לעשות ככל שתרצה, כולל לכפות על ישראל לעמוד בהתחייבויותיה - לשחרר את האנשים האלו או לנסות לשחררם בדרכים שלוות, כך שהדבר יספק את כל הצדדים. אני סבור שהצד האמריקני יהיה נוקשה מאוד בעניין הזה, מפני שחמאס כבר מילא את הדרישה המרכזית. הוא השיב את החלל גולדין, וזה היה לב ההסכמה".
בחבח הודה שבחמאס חששו מפני נפילה למלכודת של ישראל. "נציגיו השתמשו במילה 'מלכודת' כשהם דיברו איתי, אבל לדעתי יש רצינות מצד האמריקנים. זו לא מלכודת במובן הפשוט, אלא יותר שלב מבחן. בכל פעם שאנחנו עוברים מבחן כזה, ניתן לבנות על ההיבטים החיוביים שבו.לדעתי זו תהיה תקלה זמנית, לא מהותית, ובסופה יושג הסכם שיניח את הדעת של כל הצדדים".
גם בכיר חמאס בחו"ל איסמאעיל רדואן התייחס למשבר המחבלים ברפיח, בריאיון לאל-ג'זירה אמש: "דיברנו עם המתווכות והבהרנו שאנחנו מוכנים להוציא את הלוחמים מאזור 'הקו הצהוב' כדי למנוע מישראל תירוץ לטענה שפתחו באש או נוצר עימות. יש מאמצים של המתווכות בעניין הזה. אנחנו מטילים על ישראל את האחריות המלאה לכל הסלמה, כי הלוחמים נמצאים במקומותיהם וזכותם להגן על עצמם אם הוא תנסה לתקוף".

"הצענו למתווכות תוכנית להוצאת הלוחמים מהאזור. אם ישראל לא תיענה ותתקוף את הלוחמים, הם יגיבו. הם לא יחששו מהעימות. מי שנושא באחריות להסלמה היא ישראל", טען רדואן. "אנחנו מחויבים להמשך הפסקת האש, לשמירה על הרגיעה ולהתקדמות לשלב השני של ההסכם. קוראים למתווכות ובפרט לממשל האמריקני - ללחוץ על ישראל ולחייב אותה ביישומו ובמעבר לשלב השני".
בכיר חמאס בחו"ל עלי ברכה אמר: "המתווכות נעות לפעולה. השליח האמריקני ג'ארד קושנר הגיע לישראל כדי להיפגש עם נתניהו ולפתור את סוגיית הלוחמים במנהרות רפיח ולהבטיח את המשך יישום ההסכם, בעיקר בצל העיכובים וההתניות שישראל מציבה לגבי מדינות שמעוניינות להשתתף בכוח הרב-לאומי".
"הזמן אוזל וכעת הממשל האמריקני נכנס לתמונה ושלח שליח לישראל", הוסיף ברכה. "על ישראל לעמוד בהסכם - הזרוע הצבאית של חמאס ויתר הפלגים הפלסטיניים עמדו בהתחייבותם, מסרו את מרבית גופות החטופים הישראלים, ולפני כן שחררו 20 חטופים חיים. הכדור כעת במגרש הישראלי ובידי המתווכות והאמריקנים, שעליהם ללחוץ על ממשלת נתניהו לעמוד בהסכם כדי שנעבור לשלב השני".