N12
פרסומת

ראש אמ"ן יפרוש מצה"ל כשיסיים את תפקידו, ראש אמ"ץ במלחמה הודח משירות מילואים | פרסום ראשון

האחריות למחדל 7 באוקטובר: ראש אמ"ן שלומי בינדר יסיים את תפקידו לבקשתו בתום השירות • גם האלופים עודד בסיוק, אהרון חליוה וירון פינקלמן הודחו • מפקד אוגדת עזה בזמן טבח 7 באוקטובר ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל • מי יסיים שירות מיד ומי יוכל להמשיך בצה"ל? הרשימה המלאה

עמרי מניב
פורסם: | עודכן:
הרמטכ"ל בהצהרה מהעיר עזה
הרמטכ"ל בהצהרה מהעיר עזה | צילום: דובר צה"ל
הקישור הועתק

שורת קצינים בכירים יסיימו את תפקידם בעקבות מחדל 7 באוקטובר, במסגרת החלטות הרמטכ"ל אייל זמיר. כפי שפרסמנו לראשונה ב-N12, בין הקצינים הבכירים - ראש אמ"ן שלומי בינדר, שלבקשתו יפרוש מצה"ל עם סיום תפקידו. 

עוד יודחו (משירות מילואים פעיל) ראש אגף המבצעים ב-7 באוקטובר האלוף עודד בסיוק, מפקד פיקוד הדרום במלחמה האלוף ירון פינקלמן, ראש אמ"ן במלחמה אהרון חליוה, ומפקד 8200 לשעבר יוסי שריאל. מוקדם יותר פרסמנו לראשונה ב-N12 כי הרמטכ"ל זמיר החליט להדיח מהצבא גם את קמ"ן אוגדת עזה, סא"ל א'.  

 

בדברים שנשא הערב, אמר הרמטכ"ל זמיר: "צה"ל מחויב לתחקור יסודי, מקצועי ומעמיק של כל מה שאירע באותו יום נורא, ומתוך מחויבות זאת ביצעתי שורה של צעדים לקידום הנושא, ובכלל כך, הקמת צוות בדיקה עצמאי לבחינת התחקירים ואיכותם. מסקנותיי מציגות תמונה חד משמעית – צה"ל כשל במשימתו העיקרית ב-7 באוקטובר, להגן על אזרחי מדינת ישראל. זהו כישלון חמור, מהדהד ומערכתי שנוגע להחלטות ולהתנהלות טרם האירוע ובמהלכו. לקחי אותו יום הם רבים וחשובים, ועליהם להוות לנו מצפן אל העתיד, אליו אני מתכוון להצעיד את הצבא".

"בהתאם לכך החלטתי בכובד ראש, לנקוט מסקנות אישיות כלפי בעלי תפקידים מסוימים ששירתו ב-7 באוקטובר. החלטה זו הינה מורכבת והיא נובעת מתוך האחריות שלי לאזן בין שיקולים מערכתיים ופיקודיים ובין צרכיו של צה"ל בתקופה נפיצה עם איומים בכל הגזרות".

פרסומת

הרשימה המלאה

  • האלוף (במיל') אהרון חליוה – האלוף נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כראש אגף המודיעין. הרמטכ"ל החליט כי האלוף ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • האלוף עודד בסיוק – האלוף נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כראש אגף המבצעים. פעולותיו הפיקודיות והמקצועיות מיום זה ואילך וההישגים אליהם הביא את צה"ל, תוך כדי מלחמה, נעשו בהצטיינות, בדגש על הובלת הסנכרון, התכנון והביצוע הצה"לי של מבצע "עם כלביא". הרמטכ"ל החליט כי האלוף ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • האלוף ירון פינקלמן – האלוף, אשר היה בתחילת תפקידו, נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד פיקוד הדרום. פעולותיו הפיקודיות והמקצועיות מיום זה ואילך, ההתאוששות והמעבר למתקפה תוך כדי מלחמה, בוצעו באומץ ובנחישות, תוך שהוא מוביל את המערכה ברצועת עזה ולאחר מכן את תהליך מסירת התחקירים לקהילות הישובים. הרמטכ"ל החליט כי האלוף ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • האלוף תומר בר – האלוף נשא באחריות פיקודית על אי עמידת החיל במשימת הגנת שמי המדינה למול איומי הרום הקרוב לקרקע ב-7 באוקטובר. הכשל שהתגלם באירוע זה שיקף פערים מערכתיים רחבים בכלל צה"ל, המטופלים בימים אלה במסגרת הפקת הלקחים מהמלחמה. האלוף בר הוביל את חיל האוויר בשנים האחרונות להישגים רב-זירתיים חסרי תקדים, בדגש על הובלת מבצע "עם כלביא". הרמטכ"ל החליט כי האלוף יקבל הערה פיקודית.
  • האלוף דוד סער סלמה – האלוף נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד חיל הים ובתוך כך לעובדה שלא נמנעה חדירה מהים לחוף זיקים. האלוף סלמה הוביל את חיל הים בשנתיים האחרונות להישגים מבצעיים בכלל זירות המלחמה במסגרת המערכה הימית. הרמטכ"ל החליט כי האלוף יקבל הערה פיקודית.
  • האלוף שלומי בינדר – האלוף נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כראש חטיבת המבצעים. האלוף נקרא לתפקיד ראש אגף המודיעין על-ידי הרמטכ"ל הקודם ומאז מוביל את האגף להצלחות מבצעיות בכלל הזירות לצד תהליכי שיקום והשתנות משמעותיים, תוך כדי מלחמה. הרמטכ"ל רואה באלוף בינדר כמפקד המתאים ביותר בעת הזו לפקד על אגף המודיעין אל מול האתגרים המבצעיים הקיימים. הרמטכ"ל החליט כי האלוף יקבל הערה פיקודית. כמו כן, הרמטכ"ל החליט לקבל את בקשתו לפיה עם סיום תפקידו כראש אגף המודיעין – יפרוש מצה"ל.
  • תת-אלוף ג' – נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כראש חטיבת ההפעלה באגף המודיעין. הרמטכ"ל החליט כי תת-אלוף ג' יפרוש מצה"ל.
  • תת-אלוף (במיל') יוסי שריאל – נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד יחידה 8200. הרמטכ"ל החליט כי תת-אלוף שריאל ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • תת-אלוף (במיל') אבי רוזנפלד – נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד אוגדת עזה. במהלך השנה הראשונה למלחמה המשיך לפקד על האוגדה ופעל לייצוב ההגנה בגזרתו. הרמטכ"ל החליט כי תת-אלוף רוזנפלד ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • אלוף-משנה (במיל') אריאל לבובסקי – נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כקצין המודיעין של פיקוד הדרום. הרמטכ"ל החליט כי אל"ם לבובסקי ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • אלוף-משנה (במיל') חיים כהן – נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד החטיבה הצפונית של אוגדת עזה. הרמטכ"ל החליט כי אל"ם כהן ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • אלוף-משנה (במיל') שריאל ברקוביץ' – נשא באחריות הפיקודית באירועי 7 באוקטובר מתוקף תפקידו באגף המודיעין. הרמטכ"ל החליט כי אל"ם ברקוביץ' ישוחרר משירות מילואים ולא ישרת יותר בצה"ל.
  • סגן אלוף א' – נשא באחריות פיקודית באירועי 7 באוקטובר מעצם תפקידו כקצין המודיעין של אוגדת עזה. הרמטכ"ל החליט כי יחל תהליך מיידי לסיום שירותו בצה"ל.
  • באשר לקצינים תת-אלוף מנור ינאי, תת-אלוף אליעד מואטי ואלוף-משנה אפרים אבני הרמטכ"ל החליט כי אין מניעה להמשך שירותם בצה"ל.

במהלך היום זומנו לשיחה אצל הרמטכ"ל שורת קצינים בכירים בצבא, עוד לפני שנקט החלטות אישיות על רקע חלקם במחדל 7 באוקטובר. ראש אמ"ן, שלומי בינדר, הקפיא בתחילת השנה את הצבתו של הקמ"ן א' ביחידת המודיעין 9900. בצה"ל ניסו למצוא לא' תפקיד באגף המודיעין, שלא כולל פיקוד על חיילים ושלא יעסוק במחקר, לפחות עד לסיום התחקירים. עם זאת, ההחלטה על הצבתו ביחידת המודיעין נבלמה על ידי בינדר עוד לפני כניסתו לתפקיד.

הטלטלה בצה"ל - הבכירים שהרמטכ"ל זימן
הטלטלה בצה"ל - הבכירים שהרמטכ"ל זימן
פרסומת

 

שר הביטחון ישראל כ"ץ מסר כי הוא הורה לבטל את המינוי של קצין המודיעין לשעבר, "שהתעלם מאזהרת התצפיתניות ערב אירועי 7 באוקטובר, לתפקיד החדש שמונה לו".

קמ"ן אוגדת עזה היוצא סירב להקשיב להתרעות של החיילות כי יש סכנה ממשית שחמאס יתחיל מלחמה ויכבוש יישובים ישראלים. כך הוא הגיב על המיילים של נגדת מ-8200: "התרחיש המתואר הוא דמיוני לחלוטין, וצריך לראות איפה אנחנו מסננים מה נועד לצורך הווסאח ותצוגת התכלית, ומה מציאותי".

השיחות אצל הרמטכ"ל

בדרך למסקנות אישיות נגד קצינים המעורבים במחדל 7 באוקטובר, זימן הרמטכ"ל אייל זמיר כמה קצינים בכירים ששירתו בשבת השחורה, והוא הציג בפניהם את ההחלטות הפיקודיות לגביהם. הקצינים שזומנו בכירים, והמסר של הרמטכ"ל היה "לא הולכים על הש"ג".

ההחלטה בנוגע לקצינים מגיעה אחרי תהליך ארוך ומורכב, ועל רקע התחקירים שנערכו בצבא. המהלך נועד כדי לקדם את צה"ל אחרי המחדל הקשה, שנבע אומנם מכשל עמוק, אך היה קשור גם לבכירים ששירתו בחילות השונים. 

הקצינים שלא התייצבו

שני קצינים בכירים לא הגיעו לשיחות עם הרמטכ"ל אף שנתבקשו - ראש אמ"ן לשעבר אהרון חליוה, ומפקד יחידה 8200 לשעבר יוסי שריאל: שריאל לא הסביר מדוע לא התייצב, וחליוה טען שהוא בחו"ל. כעת נשאלת השאלה אם ראש אמ"ן לשעבר יתייצב כשיחזור. בצה"ל סירבו להתייחס.