במערכת הביטחון ובצה"ל צופים שינויים דרמטיים בקרוב במטכ"ל, שיסוכמו בין הרמטכ"ל המיועד אלוף במיל' אייל זמיר לשר הביטחון כ"ץ - כך פרסמנו לראשונה הערב (ראשון) במהדורה המרכזית.
זמיר וכ"ץ צפויים להשיב למטכ"ל את אלוף יניב עשור שנדחק הצידה בתקופתו של הרמטכ"ל הרצי הלוי, כשהתפקיד שהם עשויים להציע לו הוא אלוף פיקוד הדרום במקום ירון פינקלמן שביקש לסיים את תפקידו. כמו כן, אלוף פיקוד הצפון אורי גורדין מיועד להתמנות לראש אמ"ן במקומו של שלומי בינדר, שחלקו במחדל 7 באוקטובר טרם התברר. ההחלטה הסופית בנושא תתקבל בכפוף לעתידו של בינדר בצה"ל, שייקבע בהתאם לתחקירי המחדל.
בנוסף, אלוף דוד זיני צפוי להתמנות לתפקיד ראש אגף המבצעים או מפקד פיקוד צפון. במקביל, השאלה שנותרה היא סגן הרמטכ"ל - כאשר השם המוביל הוא אלוף תמיר ידעי, מפקד זרוע היבשה. כלל השינויים ייקבעו סופית עם כניסתו של אייל זמיר לתפקיד ב-6 במרץ ויהיו כפופים לאישורו של שר הביטחון כ"ץ.
מוקדם יותר היום, זמיר, אשר משמש בימים אלו כמנכ"ל משרד הביטחון, נשא את נאומו הראשון מאז הודעת ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ על החלטתם למנות אותו לרמטכ"ל ה-24. בכנס תוכניות העבודה של משרד הביטחון, זמיר הדגיש את חשיבות ההתעצמות הביטחונית והכריז על חזונו להמשך בניין הכוח בצה"ל.
המנכ"ל היוצא פתח את דבריו בציון עשייתו במשרד הביטחון: "אני חש שאני מותיר משרד חזק, מוביל ועוצמתי שממוקד במשימת העל שלו – מתן אורך נשימה לצה"ל ולמערכת הביטחון". בדבריו, הודה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון ישראל כ"ץ על הבעת האמון במינויו לרמטכ"ל הבא של צה"ל והצהיר: "נוכיח לאויבינו שמולם עומד אגרוף עוצמתי, נחוש ומנצח, כפי שכתוב בספר תהילים: 'ארדוף אויביי ואשיגם ולא אשוב עד כלותם'".
שנת 2025 תמשיך להיות שנת לחימה
זמיר התייחס בנאומו לאתגרים הביטחוניים הצפויים לשנה הקרובה: "המערכה לא תמה והאתגרים עוד לפנינו. שנת 2025 תמשיך להיות שנת לחימה. על משרד הביטחון להמשיך לבנות את הכוח ולתמוך בצורכי צה"ל והמשימות הלאומיות הביטחוניות".
מנכ"ל משרד הביטחון היוצא הציג את הישגי המשרד לשנת 2024, שנה שהתאפיינה ברכש והתעצמות בהיקפים חסרי תקדים: תקציב הביטחון עמד על כ-190 מיליארד שקל. בשנה הזו רכש משרד הביטחון אמצעי לחימה ולוגיסטיקה בעלות של 220 מיליארד שקל - יותר מפי ארבעה משנה רגילה. למעלה מ-150 מיליארד שקל הושקעו ברכש "כחול לבן", על מנת לחזק את התעשיות הביטחוניות הישראליות ולצמצם את התלות בגורמים חיצוניים. בהנחייתו של זמיר, תוך כדי הלחימה הובילו במשרד הביטחון מאמץ מחקר ופיתוח ולראשונה זה 25 שנים, הוקמה מנהלת פיתוח חדשה במשרד הביטחון לבינה מלאכותית.
בהתייחסו להשלכות הלחימה המתמשכת, ציין זמיר את הצורך בטיפול באוכלוסיות הפצועים והמשפחות השכולות. בשנת 2024 נקלטו במערכת השיקום למעלה מ-15,000 פצועים, ו-5,942 משפחות נוספות הצטרפו למעגל השכול. "עלינו לוודא שהנפגעים זוכים למעטפת ליווי וסיוע ראויה", אמר.
הרמטכ"ל המיועד ציין בנאומו שהושקה תוכנית "עמית" לחיזוק החוסן הנפשי של המשרתים, וכבר הצטרפו אליה למעלה מ-150 אלף איש. בנוסף, במסגרת המאמצים לתמיכה במערך המילואים, הוקם אגף חדש לחיילים משוחררים ומילואים, ונרכשו חבילות תמיכה בשווי של כ-15 מיליארד שקל.