ועדת הכספים אישרה היום (שלישי) הרשאה להתחייבות בגובה 11.3 מיליארד שקלים לתקציב משרד הביטחון. האישור שהתקבל היום נדרש באופן מיידי ועל כן חריג. בסעיף האישור נכתב שמדובר ב"פרויקטים ביטחוניים מסווגים" וכעת אנחנו מפרסמים שמדובר בהרשאה להתחייבות לרכש מטוסי קרב מארה"ב.
במכתב שנשלח מסגן הממונה על התקציבים אל משה גפני, שמתפקד כיו"ר ועדת הכספים בכנסת, נכתב ששר הביטחון גלנט מציע "שינויים" בתקציבו במשרד, וכי שר האוצר סמוטריץ' מבקש את אישור ועדת הכספים כדי לענות על צורך זה. עם זאת, לא כתוב מה הם אותם שינויים, שעלותם היא יותר מ-11 מיליארד שקלים, פרט לכך שמדובר ב"פרויקטים ביטחוניים".
בהמשך נכתב כי מטעמי סיווג, ההסברים לשינויים ינתנו בוועדה המשותפת לתקציב הביטחון. כאמור, מתברר כי מטרת התקציב הינה הרשאה להתחייבות לרכש מטוסי קרב מארה"ב.
בתוך כך, זמן קצר לאחר אישור ההרשאה, משרד הביטחון הודיע שחתם עם הממשל האמריקני על עסקת רכש של טייסת שלישי של מטוס ה"אדיר" (F35). על פי פרטי העסקה, יתווספו לחיל האוויר 25 מטוסים מדגם החמקן המתקדם ובכך יגדל מספר היחידות בצי ל-75 בסך הכול. אספקת המטוסים לצה״ל תחל ב-2028 בקצב של 3 עד 5 מטוסים בשנה.
היקף העסקה מוערך בכ-3 מיליארד דולר, ששווה לכ-11 מיליארד שקלים, שיילקחו מכספי הסיוע האמריקנים. מטרת רכש המטוסים הינה בשביל חיזוק יכולותיו של מערכת הביטחון להתמודד עם אתגרים ב"מעגל השלישי".
"עסקת רכש הטייסת השלישית של מטוס האדיר, המצטרפת לשורותיו של חיל האוויר הישראלי, מהווה המחשה נוספת לעוצמתה של הברית האסטרטגית בין ארה"ב לישראל ולהשפעותיה הנרחבות בזירות קרובות ורחוקות, אמר שר הביטחון גלנט על העסקה, "בזמנים בהם יש מבין יריבינו מי שמייחלים להחלשתו של הקשר העמוק עם בת-בריתנו הגדולה ביותר, מקבלים קשרינו הביטחוניים והאסטרטגיים עם ארצות הברית חיזוק משמעותי המהווה מסר מהדהד לכל אויבינו באזור", הוסיף.
מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף במילואים אייל זמיר, טען כי לצד התרומה של העסקה למוכנות צה"ל ב"אתגרים הרב-זירתיים", לעסקה תהיה תרומה גם לכלכלה הישראלית. על פי זמיר, חברות ישראליות ייקחו חלק בעסקה וישתתפו בייצור המטוסים.
הפרטים בכתבה באישור הצנזורה.