מבצע "עלות השחר" שהחל ביום שישי אחר הצוהריים, הסתיים אמש (ראשון) בשעה 23:30 - עם כניסתה לתוקף של הפסקת האש בין ישראל לבין הג'יהאד האיסלאמי. בסך הכול נמשך המבצע 55 שעות: מה עבר על ישראל ביממות האלה?

מערכת כיפת ברזל - סיפור הצלחה

יישובי ישראל, בעיקר יישובי עוטף עזה והערים שדרות ואשקלון, ספגו כ-1,000 שיגורים של ירי רקטי. כיפת ברזל יירטה 380 רקטות ואחוזי ההצלחה שלה במבצע הנוכחי הגיעו לשיא של 96%.

 

לפני עשור, מבצע "עמוד ענן" היה המבצע הנרחב הראשון בו נעשה שימוש במערכת כיפת ברזל, אז עם סוללה אחת, אחוזי ההצלחה של המערכת עמדו על 84%.

מאז, הוכנסו לשימוש סוללות נוספות ואחוזי ההצלחה המשיכו לעלות: 90% הצלחה במבצע "צוק איתן" בשנת 2014 ו-92% במבצעים "חגורה שחורה" (2019) ו"שומר החומות" (2021). במבצע הנוכחי עלו שיעורי ההצלחה ל-96%. לשיפור אחראי בין היתר הניסיון המבצעי שצוברת המערכת לאורך השנים. כיפת ברזל רשמה עד היום אלפי יירוטים מבצעיים מוצלחים, ומדובר בניסיון מבצעי נרחב שמאפשר זיהוי בעיות ובחינת השיפורים בזמן אמת. 

מבצע עלות השחר

במהלך המבצע יירט צה"ל כ-170 מטרות של הג'יהאד האסלאמי. סוכלו בכירים בארגון, מוצבים, עמדות צבאיות, מנהרות התקפיות, בורות שיגור, מחסני אמל"ח ועוד.

>> מבצע אחר מבצע: כך זה הסתיים בסבבים הקודמים. כל הנתונים

ומה לגבי העורף?

מדען הנתונים יואב טפר יצר אלגוריתם שאוסף את התרעות פיקוד העורף על גבי מפת ישראל ובכך ממחיש את מכת האש שחטפה ישראל ב-55 השעות של המבצע. חשוב לציין שלא מדובר על תיעוד של נפילות, אלא של התרעות.

 

כשמציבים על גרף את ההתרעות, הנתונים מספרים סיפור מטריד על החיים בעוטף עזה. תושבים ביישובים אשקלון, שדרות, נחל עוז, איבים וניר עם, יישובים שחיים בהם כ-200,000 ישראלים, נאלצו לרוץ למרחבים המוגנים יותר מ-40 פעמים ביומיים וחצי. ונזכיר, בחלק מהיישובים מדובר על התרעה של 15 שניות בלבד.

ממד"א נמסר כי מתחילת המבצע העניקו טיפול רפואי ופינו לבתי החולים 47 בני אדם, בהם 3 פצועים מרסיסים, 31 פצועים שנחבלו במהלך ריצה למרחב המוגן ו-13 שלקו בחרדה, ביניהם אישה בת 74 שפונתה מורדמת ומונשמת לבית החולים אסותא באשדוד.

הפלסטינים דיווחו על 43 הרוגים ו-380 פצועים, רבים מהם נפגעו מכ-200 רקטות ששוגרו לעבר ישראל אך נחתו בשטח הרצועה.

>> מבצע אחר מבצע: כך זה הסתיים בסבבים הקודמים. כל הנתונים