נשק חדש ושובר שוויון? בימים האחרונים נחשפו תמונות ראשונות של מטוס חמקן חדש מתוצרת רוסיה, שדלפו לרשת ועוררו גלי סקרנות ברחבי העולם. לפי דיווחים ברוסיה, המטוס ייחשף רשמית בשבוע הבא בתערוכת MAKS במוסקווה, תערוכת הנשק הרוסית הנערכת מדי שנה ונחשבת לאחד מאירועי הדגל של התעשייה הצבאית במדינה. על פי הדיווחים, מדובר במטוס קרב בעל יכולות חמקנות , חד-מנועי וקומפקטי.
סטטוס הפיתוח של המטוס איננו ברור עדיין - אם כבר טס או שכלל לא החל עדיין בטיסות ניסוי. מומחים רבים, גם בישראל, עוקבים אחר הפרסומים, ומהתמונות שדלפו ניתן לבצע הערכות ראשוניות של מידותיו וביצועיו. הוא דומה מאוד בעיצובו לחמקן האמריקני הבכיר, F35, שנמצא כבר בשימוש בישראל, אך נראה מעט קטן ממנו ולכך צפויות השלכות, בין היתר, על טווח הטיסה ויכולת נשיאת החימוש שלו.
הרוסים טרם פרסמו נתונים לגביו, ונראה שהם מנסים לייצר מתח תקשורתי סביב אירוע חשיפתו. למטוס זה יש פוטנציאל רחב בהיבט הלקוחות האפשריים: במזרח התיכון, טורקיה עשויה להיות אחת המדינות החשובות שיבקשו לרכוש אותו, לאחר שארה"ב עצרה מכירת מטוסי F35 שיועדה לאנקרה, לאחר שהממשלה הטורקית רכשה מערכות הגנה אווירית מסוג S400 מתוצרת רוסית. בנוסף, מדינות באזורי המגרב, דרום-מזרח אסיה, הודו ואמריקה הלטינית עשויות אף הן להיות רוכשות אפשריות למטוס החדיש.
המטוס, שעדיין לא ידוע מה הכינוי שלו, צפוי להתאים לחילות אוויר שלא יכולים לרכוש את מטוס F35 בגין מגבלות מדיניות אמריקניות (כמו למשל איחוד האמירויות, עד חתימת הסכם הנורמליזציה עם ישראל), או לחילות אוויר שמחפשים פלטפורמת קרב במחיר נמוך.
אם אכן ייכנס החמקן הקומפקטי והחד-מנועי הזה לשוק העולמי, יש לשער כי יביא לכמה השפעות חשובות. בראש ובראשונה, ארה"ב תידרש להערכה מחודשת של מדיניות ייצוא הנשק שלה. מדינות שלא יכלו להרשות לעצמן לרכוש חמקן עד כה בגלל עלויותיו או בגלל אמברגו או מגבלה אמריקניים יהוו פוטנציאל חשוב עבור הדגם הרוסי. הדבר עשוי לייצר מרוץ חימוש גם במערכות נ"מ שיהיו מסוגלות להתמודד עם מטוסי החמקן.
חיל האוויר הרוסי כבר מחזיק כיום במטוס חמקן מסוג סוחוי 57. המטוס נכנס לשירות מבצעי לפני כשנתיים, וכבר ביצע תמרונים ראשונים בשדה התעופה חמימים שבסוריה. חסרונו העיקרי הוא גודלו, היותו דו-מנועי ויקר. בנוסף, יכולותיו בתחום החמקנות מוגבלות. עד כה, לא הצליחה רוסיה למצוא לו קונה מלבד חיל האוויר שלה עצמה.
הביצועים של המטוס החדש כאמור אינם ידועים - לא רק ביכולת החמקנות שלו, אלא שגם עולים סימני שאלה בנוגע ליכולות מערכות המכ"מ שלו, וכן פעילות חיישנים נוספים שטרם ידוע אם קיימים בו. חיישנים אלה הם שהפכו את F35 למטוס כה חשוב ברשת הטיס הרחבה - כזה שעובד מול עמיתים באוויר ומשמש לא רק כתוקף, אלא גם כמערכת גילוי מעופפת ומנהל משימות באוויר.