כמי שהיה ראש השב"כ בעופרת יצוקה ובצוק איתן, יורם כהן מכיר את החמאס מלפנים ומבפנים - וגם את הדרך שבה מתקבלות ההחלטות בישראל. הוא אינו מרבה להתראיין, אך השבוע הוא החליט לשבור שתיקה ולדבר על ההישגים ועל הכישלונות במערכה מול החמאס.
בריאיון מקיף לאולפן שישי, הביע כהן תמיכה בהפסקת האש בתנאי שיקבעו כללי משחק חדשים שאינם כוללים העברת כספים לחמאס – שהיו טעות קשה, לדבריו. כהן גם מדבר על השבר הגדול עם ערביי ישראל, על משבר המנהיגות במדינה, ועל האיומים נגד אנשי תקשורת. בנוסף, יש לו גם דעה מעניינת בנוגע להקמת ממשלה עם מנסור עבאס ובנוגע לכניסה עתידית לפוליטיקה. צפו בריאיון המלא
"חמאס מורתע, אבל לא קיבל מכה ניצחת"
לדברי כהן, גם אם הצליח החמאס להכניס 57 אחוזים מהציבור הישראלי למקלטים ולירות את כמות הטילים הגדולה ביותר ליום מאז קום המדינה – הישגיהם תודעתיים יותר מאשר תוצאתיים. "קשה לי לומר שניצחנו", אומר כהן. "לחמאס יש הישג גדול בכך שהם ירו עלינו מטחים כבדים, ברצף ולאורך זמן. עם זאת, אני חושב שההישגים שלנו הרבה יותר טובים משל הצד השני: פגענו פגיעה די קשה באנשיהם שעוסקים בטילים, בדיוק שלהם ובראשי הקרב שלהם, שתפגע די קשה בכל המערך הזה. גם הפגיעה במערך התת-קרקעי די טובה – ללא ה"מטרו" הם בנחיתות גדולה מאוד".
"לא היו הפתעות שצה"ל לא ידע להתמודד איתם - לא בים, לא באוויר, לא ביבשה. אני חושב שהם נכנסו למערכה במיס-קלקולציה, כלומר, בטעות בשיפוט באשר לתגובה הישראלית, כיוון שבתפיסתם היינו במדיניות של הכלה והם כנראה העריכו שהירי שלנו יהיה חלש מדי, או לא מזיק מדי, או לא עוצמתי כפי שקרה בפועל".
כהן טוען כי על כללי המשחק להשתנות לאחר הפסקת האש: "עלינו לקבוע כלל - ירי לעבר ישראל ילווה באש ובגרימת נזק. אנחנו צריכים להכאיב לכל מי שיורה עלינו בלי למצמץ. מדינה ריבונית לא יכולה לחיות עם המונחים המכובסים כמו טפטוף לעבר העוטף. טפטוף זה גשם. לא של פצמ"רים ולא של רקטות".
ראש השב"כ לשעבר קורא לשינוי מדיניות כלפי חמאס: "יש להפסיק את המחוות שישראל עושה לצד האזרחי של חמאס – לא לתת שום דבר שקשור בכסף. אנחנו צריכים להיגמל מהעניין הזה של שקט, מההתמכרות שלנו לשקט בכל מחיר". כהן לא חוסך בביקורת כלפי המדיניות הכלכלית שהונהגה מול ארגון הטרור, ואומר – "בדיעבד, זו הייתה טעות להעביר לעזה את המיליונים כל השנים האלה".
בנוסף, כהן סבור כי ראש הזרוע הצבאית של חמאס תפס מקום מרכזי מדי בתשומת הלב הישראלית. "בוא נניח שעכשיו, היום, הוא היה מקבל התקף לב, הוא היה יורד מהמפה. אז החמאס היה מפסיק לתפקד? צריך לשים את הדברים בפרופורציות. האם הפגיעה בו תהיה פגיעה תודעתית? כן. האם זה ימוטט את החמאס? לא. אני גם חושב שגם העיסוק שלנו בו הוא מעבר לפרופורציה".
"שילוב הערבים בפוליטיקה? רק יתרון"
כהן התייחס לגל ההסלמה בזירת הפנים וביקר את התגובה הישראלית: "אני חושב שהתגובה הייתה איטית מדי, בוודאי בהכנסת כוחות ובהגנה על האנשים האלה. המצער הוא שרוב האוכלוסייה בקרב ערביי ישראל בשנים האחרונות היא אוכלוסייה שהולכת לכיוון של השתלבות עם הציבור הישראלי ולא היבדלות ממנו. אני חושב שיש הבדל משמעותי בין ההנהגה הפוליטית של ערביי ישראל לבין הציבור. לצערי הרב, ההנהגה הפוליטית ברובה הגדול הרבה יותר קיצונית, הרבה יותר מזדהה עם האויבים שלנו".
כהן תומך בהקמת קואליציה בשיתוף המפלגות הערביות: "אני לא רואה בעיה של שילובם בפוליטיקה הישראלית ובממשלת ישראל. אם הם פועלים ברוח או בהסכמה למגילת העצמאות, אני לא רואה בזה שום בעיה אלא רק יתרון.
"יש גם בצידנו יהודים שמפעילים אלימות, שרוצים להתנקם בערבים, לפגוע בהם ורואים את עצמם כמי שמגנים על הישראלים. יש טרוריסטים, ואני בעצמי טיפלתי בטרוריסטים יהודים. אלה ששרפו את משפחת דוואבשה בדומא, הם טרוריסטים, והם עומדים לדין על טרור ויישבו במאסר עולם".
על נתניהו: "אני מעדיף אנשים ישרים. הגיע הזמן לשינוי"
"אני חושב שהבעיה היא בעיה של מנהיגות ולא בעיה של משילות. צריך שלושה דברים מרכזיים בשביל להוביל את האנשים. דבר ראשון, חזון: איפה ואיך אנחנו רוצים להיות. השני – תוכנית עבודה. השלישי – הדוגמה האישית, היושרה, השיתוף, השקיפות, הרבה דברים שקשורים בעולם הערכים של המנהיג עצמו. איפה ששלושת הדברים האלה לא נפגשים, יש לנו הרבה בעיות".
על נתניהו, אומר כהן: "לראש הממשלה יש הרבה דברים טובים, יש לו הרבה זכויות, בהרבה דברים, לאורך השנים. גם בצד הביטחוני וגם בצדדים דיפלומטיים וגם בצדדים כלכליים. אני חושב שבשנים האחרונות, בחלק מהדברים ההנהגה לא במיטבה. ראינו את זה בקורונה עם החרדים, ראינו את זה בהיבטים אחרים של תפיסת עולם ומדיניות בעייתית, בצד המוסרי, הערכי, המנהיגותי שלנו".
"אנשים רוצים מנהיגים ישרי דרך, עם ערכים, אומץ, יכולת לנהל סיכונים כמו שצריך ושקיפות. אם היית שואל אותי, אני מעדיף אנשים ישרים, שאני יכול לסמוך עליהם, על שיקול הדעת שלהם, על הערכים שלהם. אני חושב שהגיע הזמן לשינוי".
כהן ביקר את היעדר הגינוי בהנהגה על המתקפה חסרת התקדים כנגד אנשי התקשורת בעת גל ההסלמה: "גם הנושא הזה הוא נושא אך ורק, אך ורק של מנהיגות. מנהיגות נכונה לא מאפשרת את הדבר הזה, ויוצאת חוצץ נגד דבר כזה, ויוצאת את זה באופן גלוי וברור. ולא מסתתרת או מגמגמת או עוצמת עין".
האם כהן בדרך לפוליטיקה בעצמו? בתשובה לשאלה הזו, ענה: "חשבתי, בינתיים החלטתי שלא. אבל אני לא יודע מה יהיה בעתיד". זאת, על אף שלדבריו קיבל הצעות מרוב המפלגות הציוניות להשתלב בשורותיהן, הן מימין והן משמאל.