פרקליטות המדינה הגישה היום (שלישי) בקשה לדיון נוסף בנוגע להריסת בית המחבל שהרג את הלוחם עמית בן יגאל ז"ל. היועץ המשפטי לממשלה אישר את הבקשה על פי דרישתם של ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה החליפי גנץ. בנימוק הבקשה נכתב כי באי הריסת הבית יש "חשש ל'פגיעה בהרתעה'". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

‎בכך מבקשת המדינה לאמץ את דעת המיעוט בפסיקה הקודמת של בג"ץ, בטענה ש"פסק דינם של שופטי הרוב סוטה במובהק מהלכה פסוקה מושרשת של בית המשפט הנכבד, שקבעה כי מודעות או מעורבות של בני המשפחה בפיגוע אינן תנאי להפעלת סמכות הריסת מבנה"‎. 

לטענת הפרקליטות, בהחלטה יש "צמצום ממשי של סמכויות מפורשות של רשויות הביטחון מכח תקנה 119 (הריסת בית), עד כדי איונה (ביטולה) בפועל במקרים רבים, בדרך שמגבילה מאוד את השימוש בתקנה, והיכולת להפעילה ביחס לבתי מחבלים, במקרים בהם לעמדת המפקד הצבאי הדבר נדרש מטעמים הרתעתיים מובהקים".

המחבל שהרג את עמית בן יגאל ז
המחבל שהרג את עמית בן יגאל ז"ל

"גישת דעת הרוב מצמצמת עד מאד את שיקול הדעת של המפקד הצבאי בהפעלת תקנה 119, ומכאן נגזרת הפגיעה בהרתעה", כתבו בפרקליטות. עוד ציינו כי לפי בדיקה של עשרות מקרים, "ברוב המקרים לא היו בידי המפקד הצבאי ראיות או אינדיקציות למודעות או מעורבות של בני המשפחה במעשה".

"ההלכה הפסוקה היא שמודעות קרובי המחבל לפעילותו או מעורבות בה אינן תנאי הכרחי להפעלת תקנה 119, הגם שהן עשויות להשפיע על היקף השימוש בתקנה", נכתב בבקשה.

"אני חושב שזו החלטה נבונה", אמר אביו של עמית בתגובה ראשונה ל-N12, "זו החלטה מתבקשת גם למען חיילי וחיילות צבא הגנה לישראל וגם למען כבודו של בית המשפט העליון, זה בית המשפט של כולנו ביחד. המעמד והכבוד שלו חשוב בעיניי - וזה דיון מתבקש כדי שמישהו לא יתרגם את הדבר הזה למשהו לא צודק".

עמית בן יגאל ז
עמית בן יגאל ז"ל ואביו ברוך|צילום: פייסבוק. צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"כבוד בית המשפט חשוב לי מאוד מאוד, והפנייה של הפרקליטות כרגע עוזרת לשקם את מערכת היחסים שבין האזרח הפשוט לבית המשפט העליון שמאוד חשוב לכולנו. זה מעודד, זה נותן לי הרגשה שהבן שלנו לא הלך סתם לחינם, זה נותן לי הרגשה טובה ונעימה שראש הממשלה גם דיבר איתי באופן אישי על ההחלטה, הוא וגם שר הביטחון - אתה מרגיש שיש לך אוזן קשבת. זה נותן תחושה שאתה לא לבד בעניין הזה". 

"בני משפחתו חפים מפשע"; "החלטה אומללה"

בפסיקה הקודמת קבעו השופטים, ברוב של 2 נגד 1, כי המפקד הצבאי יוכל רק לאטום את החדר שבו גר המחבל - אך לא להרוס את כל הדירה‎. השופטת וילנר שהייתה בדעת המיעוט, סברה כי יש לדחות את עתירת המשפחה, ולאפשר לצה"ל להרוס את בית המחבל שמואשם במותו של עמית בן יגאל. 

נאווה רביבו אימו של עמית בן יגאל ז
נאווה רביבו אימו של עמית בן יגאל ז"ל|צילום: n12

מנגד, השופט מזוז סבר כי יש לקבל את העתירה ולמנוע את ההריסה, אך לאפשר לצה"ל לאטום את החדר בו ישן המחבל באותו הלילה. "עדיין לא ניתן להתעלם מהפגיעה הקשה הכרוכה בכך בבני משפחתו החפים מפשע – להם לא מיוחסת כל מעורבות בפיגוע", כתב השופט מזוז. "בנסיבות אלה אני סבור כי בענייננו עקרון המידתיות מחייב מיתון הפגיעה, על ידי המרת ההריסה באטימה חלקית של הבית".

הפסיקה הזו עוררה סערה והתנגדות בקרב משפחתו של הלוחם בן יגאל, וכן מצד פולטיקאים רבים ובהם ראש הממשלה נתניהו והשר גנץ. אמו של עמית זעמה לאחר פסיקת בג"ץ ואמרה כי "הבן שלי נהרג היום בשנית". ראש הממשלה נתניהו כתב: "זאת החלטה אומללה של בג"צ שסירב לבקשתנו להרוס את בית המחבל שרצח את חייל צה״ל עמית בן יגאל ז"ל, שהיה בן יחיד להוריו. אני דורש לקיים דיון נוסף בהרכב מורחב". ואכן על פי בקשתו שלו ושל גנץ - ובאישור של היועמ"ש הוגשה כעת בקשה לדיון נוסף בעניין.