בזמן שבישראל ממתינים לתשובת בביירות על ההצעה האמריקנית למתווה הפסקת אש, בלבנון פרסמו הבוקר (שבת) את הסעיפים המרכזיים מהמתווה - והביעו פסימיות. הדרישה של ישראל שמסרבים לה בתוקף והטענות של מי שמייצג את חיזבאללה במשא ומתן.

הסעיפים המרכזיים במתווה לפי אתר החדשות הלבנוני אל-מודון

• הפסקת אש, קביעת מועד לתחילת המחויבות לעמידה בה.

• כניסת צבא לבנון לדרום המדינה בשלבים. בשלב הראשון ייכנסו 5,000 חיילים.

• צבא לבנון הוא הגוף הלגיטימי היחיד שמורשה לפעול צבאית והנשק יהיה בידיו באופן בלעדי.

• מתן הסיוע הדרוש לצבא לבנון כדי שישתלט על מעברי הגבול וימנע הכנסת נשק.

כוחות יוניפי
יפעלו ליישום החלטה 1701 עם צבא לבנון? כוחות יוניפי"ל|צילום: רויטרס

• תגבור כוחות יוניפי"ל, שימלאו את תפקידם.

• נסיגה ישראלית מלאה מהאזורים שצה"ל נכנס אליהם.

• צבא לבנון יבצע סריקות כדי לוודא שאין נשק מחוץ לשליטתו בדרום לבנון.

• הקמת ועדה שתפקח על מנגנוני היישום של החלטה 1701 של האו"ם. היא כוללת את גרמניה ובריטניה, אבל לבנון מתנגדת לכך וסבורה שיש להסתפק בצרפת ובארה"ב.

• ערובות לכך שישראל לא תתקוף את לבנון מהיבשה, מהים ומהאוויר.

• לאחר 60 יום מתחילת הפסקת האש, תחודש הפעילות של הוועדה המשולשת הכוללת את לבנון, ישראל וכוח יוניפי"ל - על מנת לדון בשרטוט הגבול היבשתי וטיפול ב-13 הנקודות השנויות במחלוקות.

"יהיו ערבויות לכך שהתקיפות הישראליות ייפסקו"

יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי שמייצג את חיזבאללה במשא ומתן אמר לאתר אל-מודון כי "הפעם, האופטימיות עשויה להיות גדולה יותר. האמריקנים רציניים מאוד ודונלד טראמפ נתן 'אור ירוק' להוכשטיין להפסקת אש בלבנון. לפי מה שנודע לנו מהאמריקנים, הישראלים רוצים לסיים את המלחמה".

יו
"רוצים הפסקת אש אחרת". ברי|צילום: רויטרס

הוא טען כי "אין הסכמה להקמת ועדה בין-לאומית לפיקוח על יישום החלטה 1701, ולא על כניסת כוחות רב-לאומיים ולא כוחות נאט"ו. במקום זאת, יוניפי"ל וכוחות צבא לבנון יפעלו ליישומה. ההסכם נוצר בחלקו בהשראה מהבנות אפריל (מבצע ענבי זעם באפריל 1996) - שבמסגרתן הוקמה ועדה למעקב אחר ההבנות וכוללת, בנוסף ללבנון, את ישראל, ארה"ב, צרפת והאו"ם".

ברי הדגיש כי ועדה זו "אחראית להבטיח את יישום ההחלטה. אין צורך להרחיב אותה או להכניס אליה מדינה אחרת, למרות הניסיון של האמריקנים להכניס את גרמניה ובריטניה".

לגבי דרישת ישראל לחופש פעולה צבאי בלבנון, הוא אמר כי "ברגע שתושג הפסקת אש, יהיו ערבויות שהתקיפות הישראליות בלבנון ייפסקו ביבשה, בים ובאוויר. זו הסיבה שאנחנו רוצים הפסקת אש אחרת, מה הצורך בהסכם? הימים הנוכחיים הם מכריעים".

פסימיות בלבנון

מקורות יודעי דבר אמרו הבוקר לעיתון אל-אח'באר הלבנוני המזוהה עם חיזבאללה כי הדיון לגבי הפסקת אש נמשך, אבל הציפיות בלבנון אינן אופטימיות, "בהסתמך על הניסיון עם הצד האמריקני והישראלי". לדבריהם, ישראל קבעה תנאים שהיא יודעת שלבנון לא יכולה לקבלם ומתכוונת להטיל על לבנון את האחריות לכישלון המשא ומתן, כי היא "רוצה להמשיך את המלחמה עד ינואר ללא הגבלות".

במקביל, גורמים דיפלומטיים אמרו לעיתון הלבנוני כי "האווירה גם מחוץ ללבנון פסימית - לא פחות מההערכות הפנימיות. הצרפתים אמרו בכנות שהם מאמינים שלא תהיה הפסקת אש לפני סיום השנה הנוכחית".

תקיפה בדאחיה
בלבנון חוששים שישראל תקבל חופש פעולה. תקיפת צה"ל בדאחיה בביירות

בתוך כך, גורמים דיפלומטיים בביירות אמרו אתמול לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי כי המתווה האמריקני שנמסר ללבנון כולל 13 סעיפים, כשהשנוי במחלוקת שבהם הוא סעיף שנותן לצדדים את "הזכות להגנה עצמית". בלבנון חוששים שהסעיף הזה יעניק לישראל "חופש פעולה", כפי שהיא דרשה - בעוד שביירות סירבה לכך.

עיתון א-נהאר הלבנוני דיווח כי ליבת ההצעה להפסקת אש שהעבירו האמריקנים ללבנון התבססה הפעם על ההצעה הצרפתית שהציג שר החוץ הצרפתי בביקורו בלבנון ובישראל. ההצעה כוללת מנגנון לפיקוח על המחויבות של הצד הלבנוני והישראלי להחלטה 1701 עם נציגים של ארה"ב וצרפת, בנוסף למנגנון הקישור המשולש של האו"ם (באמצעות יוניפי"ל, לבנון וישראל).

ערוץ אל-ג'דיד הלבנוני דיווח אמש כי טיוטת ההצעה האמריקנית כוללת חמישה עמודים ו-13 סעיפים. לפי הדיווח, היא מבוססת על החלטה 1701 במלואה ונבחנת כעת בידי חיזבאללה. גורם לבנוני רשמי אמר לערוץ: "אנחנו בשלב של משיכת החבל ומה שנדרש הוא לא קל - אבל זה נתון למשא ומתן. מי שמסתמך על כניעת לבנון הוזה".

"כניעה לדרישות ישראל - בלתי אפשרית"

העורך של עיתון אל-אח'באר הלבנוני איבראהים אל-אמין, שנחשב לשופר של חיזבאללה, כתב הבוקר מאמר תחת הכותרת: "דרישתה הדחויה של ישראל: כל הצבא ויוניפי"ל יפעלו למעני!". הוא כתב כי ישראל רוצה "הקמת ועדת פיקוח בין-לאומית חדשה שתבטיח את יישום החלטה 1701 - שצבא לבנון והכוחות הבין-לאומיים ישיגו את מה שהם שלא הצליחו להשיג".

נעים קאסם (צילום: reuters)
נעים קאסם|צילום: reuters

לדבריו, ישראל רוצה שצבא לבנון ויוניפי"ל "יפתחו במערכה צבאית פתוחה כדי לפרק את חיזבאללה מנשקו בכל האזור שמדרום לליטני". אל-אמין טען כי "יש בלבנון מי שעדיין לא למד את הלקח ויש מי שמוכן ללכת לעימות אזרחי מסוים", על מנת שגורמים לבנונים יפרקו אותם מנשקם - בטענה שמדובר בהפרה של החלטה 1701.

בסיום מאמרו, הדגיש אל-אמין: "המלחמה המתמשכת קשה, אכזרית מאוד והקורבנות רבים מאוד. אך לאחר כל מה שקרה, הרעיון של כניעה באופן ישיר או בעקיפין לרצונות האויב אינו עולה בקנה אחד עם אלו שהקריבו את דמם והשהידים, ולא אפשרי ליישום. יהיו החלומות של החולמים אשר יהיו".

עד שתתקבל תשובת ביירות, צה"ל ממשיך לפעול בלבנון. מאז אתמול, כוחות צה"ל איתרו והשמידו מחסני אמצעי לחימה, פירים ותשתיות טרור של חיזבאללה בדרום לבנון. הכוחות גם חיסלו כמה מחבלים בהיתקלויות ובהכוונות כלי טיס של חיל האוויר. הפעילות כללה כמה גלי תקיפות בדאחיה בביירות.