שבעה ישראלים-יהודים בעלי אזרחות אזרית, בהם שני קטינים וחייל עריק, חשודים בפרשת ריגול עבור איראן, שהוגדרה כ"חמורה בשנים האחרונות". השבעה העבירו מידע על שורת יעדים אסטרטגיים בתוך ישראל - מתקנים ו"דמות ביטחונית". לפי החשד, השבעה ביצעו זאת במשך שנתיים, גם בזמן המלחמה. חלק מהמידע שהעבירו שימש את איראן במתקפת הטילים, והפרשה נחשפה בזמן ששלושה מהחשודים "נתפסו על חם" בעת שניסו לצלם מידע על דמות ביטחונית בכירה. אלה היעדים שהיו על הכוונת שלהם.

בסיס נבטים של חיל האוויר

השבעה חשודים שצילמו והעבירו מידע לאיראנים באמצעים מוצפנים על בסיס חיל האוויר בנבטים. מדובר בבסיס שנפגע בזמן המתקפה האיראנית הראשונה באפריל. דובר צה"ל הבהיר בזמנו כי הנזק שנגרם לא פגע בפעילות הבסיס וכי אף מטוס לא נפגע.

צילומי לוויין שמראים את הפגיעה בבסיס נבטים (צילום: AP)
צילום לוויין של בסיס נבטים|צילום: AP

בסיס רמת דוד של חיל האוויר

בסיס רמת דוד שבו  ממוקמות טייסות חיל האוויר היה בעבר על כוונת חיזבאללה. במהלך השנה האחרונה חיזבאללה פרסם סרטון מכטב"ם שחג מעל הבסיס. בנוסף נעשה ניסיון מספר פעמים לשגר לעבר היעד רקטות.

צוות אוויר בבסיס החיל (צילום: ACK GUEZ/AFP/GettyImages)
מטוס בבסיס רמת דוד|צילום: ACK GUEZ/AFP/GettyImages

בסיס הקריה בתל אביב

בסיס הקריה בתל אביב משמש כמטה הכללי של צה"ל שבו מתקיימים הדיונים הרגישים ביותר בישראל, בהשתתפות ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל ובכירים נוספים. העברת מידע על בסיס שכזה רק מדגישה את חומרת המעשה שמיוחס לחשודים.

בסיס הקריה בתל אביב (צילום: בני שלביץ, ויקיפדיה, חדשות)
בסיס הקריה בתל אביב|צילום: בני שלביץ, ויקיפדיה, חדשות

אתרי סוללות כיפת ברזל

מיקום סוללות כיפת ברזל נחשב כמידע אסטרטגי וסודי בשל חשיבותן להגנה האווירית של ישראל. גם העברת מידע על מיקומים של סוללות אלו, או רצון או כוונה לבצע את המעשה, משקפת את חומרת המעשים שלפי החשד ביצעו השבעה.

כיפת ברזל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
סוללת כיפת ברזל בפעולה|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נמלים ותשתיות אנרגיה

במשטרה הודיעו שהחשודים העבירו מידע על נמלים ותשתיות אנרגיה שונות בישראל, בין היתר העבירו מידע על תחנת הכוח בחדרה.

תחנת הכוח אורות רבין (צילום: גיל יערי, פלאש 90)
תחנת הכוח בחדרה|צילום: גיל יערי, פלאש 90

אתרים אסטרטגיים נוספים

השבעה חשודים כי הם קיבלו מהמפעילים האיראנים שלהם מפות של אתרים אסטרטגיים, ובהם בא"ח גולני. לפי המשטרה, חלק מהמטרות שצולמו והועברו לאיראן שימשו במתקפת הטילים על ישראל.

_OBJ

המעקב אחר דמות ביטחונית

עוד העלתה החקירה כי חברי התשתית התבקשו לאסוף מידע אודות מספר אזרחים ישראלים לבקשת הסוכנים האיראניים, ובהמשך לכך אספו מידע כאמור גם במסגרת מעקבים שערכו על חלק מהיעדים. החשודים עקבו אחר דמות ביטחונית בכירה, והגיעו ממש עד דלת ביתה וצילמו. כמו כן גם עקבו אחר ילדיו.

במשטרה אומרים כי שלושה מהחשודים "נתפסו על חם בעת שתיעדו את היעד האסטרטגי של איראן". הם ניסו לאסוף מודיעין על אזרח ישראלי שהתגורר בסמוך למקום מעצרם, כשלהערכת גורמי הביטחון תכננו האיראנים לפגוע בו. המעצר הביא לפתיחת החקירה ולחשיפת תא הריגול.

החשודים הם אזיז ניסנוב, אלכסנדר סדיקוב, יגאל ניסן, ויצ'סלב גושצ'ין, יבגני יופה ושני קטינים שלא ניתן לפרסם את שמותיהם. ביום שישי צפויה הפרקליטות להגיש נגדם לביהמ"ש המחוזי בחיפה כתב אישום בשורה של עבירות ביטחוניות חמורות.

חקירה אחר חקירה: החשדות לריגול עבור איראן

מדובר במקרה הרביעי בתקופה האחרונה שנחשף של חשד לריגול של ישראלים עבור איראן. לפני כמה ימים ולדימיר ורחובסקי, כבן 35, תושב פתח תקווה, נעצר לחקירה בחשד שגויס בידי איראן להתנקש באישיות ישראלית תמורת 100 אלף דולר.

לפני כשבוע וחצי בני זוג מרמת גן נעצרו בחשד להפעלת תא טרור בישראל בשירות המודיעין האיראני - עבור בצע כסף. לפי החשד בני הזוג ביצעו שורת פעולות עוינות בהנחיית מפעיליהם, החל בריסוס גרפיטי ועד הצתת כלי רכב - והם היו בשלבי תכנון של התנקשות באישיות בכירה. לפני כחודש נחשף כי ישראלי בשם מרדכי ממן הוברח פעמיים לאיראן וניהל משא ומתן עם סוכנים איראניים על משימות עבור איראן.