מאת גנג מו, PhD. ראש מחלקת בינה מלאכותית – שותפויות, Roche

המונח בינה מלאכותית (AI) משמש לתיאור "מכונות", המסוגלות להראות תכונות בינה ותפקודים קוגניטיביים שבדרך כלל נקשרים עם למידה ופתרון בעיות. הבינה המלאכותית מתפתחת במהירות למכלול של טכנולוגיות שיש להן פוטנציאל עצום, לא רק לשנות את שיטות טיפולי הבריאות בעולם ולסייע בפיתוח טכנולוגיות רפואיות חדשות, אלא גם למלא תפקיד קריטי בהגעה לטיפול רפואי שוויוני, איכותי ונגיש. הפורום הכלכלי העולמי הגדיר את המהפכה התעשייתית הרביעית כ-"מיזוג של טכנולוגיות שמטשטש את הגבולות בין המרחב הפיזי, הדיגיטלי והביולוגי".[1] בינה מלאכותית ממוקמת במקום הנכון להפוך למנוע מרכזי לשינוי אדיר זה, עם יכולת להשפיע על תחום הבריאות בדרכים דרמטיות.

הפוטנציאל המהפכני כבר תועד היטב, אולם למרות ההצלחה האדירה של בינה מלאכותית ביוזמות רבות, תחום הבריאות משתרך מאחורי תעשיות אחרות מבחינת סטנדרטיזציה של נתונים ואגרגציה גלובלית, ומעכב את יכולת ההתרחבות של פתרונות מבוססי בינה מלאכותית.

השינויים שגרמה מגפת הקורונה

מגפת הקורונה הצליחה להניע שינוי דיגיטלי מסיבי בתחום הבריאות העולמי, כולל שיטות לטיפול מרחוק (טל־רפואה) ודו-הפיכת תהליכים רבים לדיגיטליים. השינוי מציב הזדמנות ייחודית לבחינה מחדש של שיטות ניהול נתונים, ולפעול לקראת מסגרת עולמית שבה בינה מלאכותית תוכל לממש את מלוא הפוטנציאל שלה להפקת יתרונות חברתיים בתחום הבריאות.

נכון לעכשיו, השימוש בבינה מלאכותית נעשה לצורכי הבנה וניתוח של ביולוגיה, אבחון מחלות, תכנון תרופות חדשות וחיזוי פוטנציאל קליני ותוצאות של טיפולים. הוא מקיף את כל מחזור החיים, משלב המחקר המוקדם, דרך פיתוח, השקת מוצר חדש, ניהול שרשרת האספקה, היציאה לשוק והתמיכה לאחר היציאה לשוק. ההגדרה שלנו לבינה מלאכותית בתחום הבריאות היא שימוש בתובנות שמופקות באמצעות ניתוחים מתקדמים, מדעי נתונים ולמידת מכונה במערכת הבריאות, כדי לבצע פעולות המשפרות את התוצאות בקרב מטופלים. אנו מאמינים שיש הרבה מה לעשות בתחום זה, שכן הבינה המלאכותית בתעשיית הבריאות נמצאת עדיין בשלבים מוקדמים מאוד.

לעוד כתבות בנושא, לחצו כאן:

בשלב זה, הצורך האמיתי הוא להעלות את המודעות לבינה מלאכותית, על יתרונותיה ומגבלותיה, ולחשוב לעומק על ההזדמנויות שמטריית הטכנולוגיות הזו יכולה להביא לכלל הגופים המרכיבים ומעורבים בתחום הבריאות. לארגוני בריאות ברחבי העולם נוצרה הזדמנות לא רק לפתח, לבדוק ולייצר במשותף פתרונות מבוססי בינה מלאכותית, אלא גם לעסוק בהעלאת המודעות ובחינוך בנושא הבינה המלאכותית. דרך זו דורשת מחויבות והשקעה של ממש, הכרת שיטות העבודה המומלצות לבינה מלאכותית והכנסת שיטתיות לגישות מבוססות בינה מלאכותית, כשהמטרה היא להגיע לאסטרטגיית יישום גמישה ומותאמת.

ההשפעות העתידיות של הבינה המלאכותית

במבט קדימה, ההשפעה של בינה מלאכותית על תחום הבריאות תהיה תלויה במחויבות הקהילה הרחבה לשיטות עבודה מומלצות בעת עיסוק עם נתונים, מתודולוגיות ויישומים. סטנדרטים לנתונים ימלאו תפקיד מרכזי. כיום יש לא מעט סטנדרטים מתחרים, ולמרות הפיתוי לארגונים להמציא סטנדרטים משלהם, אימוץ מסגרות קיימות וביסוסן יהיו מועילים יותר. באופן דומה, חיוני לאמץ סטנדרטים לפיתוח ולביצוע של אלגוריתמים שיצמחו מתוך שיתוף פעולה בין מומחי בינה מלאכותית, גופים רגולטוריים ואיגודים רלוונטיים. שיתוף פעולה בין האקדמיה לתעשייה יפעל כגורם מאיץ לקידום הבינה המלאכותית בתחום הבריאות.

לדוגמה, אנו בחברת רוש, היינו מעוניינים לקבל נתונים שיחברו בין נתוני העולם האמיתי ממדינות ואזורים שונים עם מחלות, באמצעות אלגוריתמים של בינה מלאכותית. חיבור כזה יאיץ יישומים של בינה מלאכותית בתחום הבריאות. מהצד האחר, תיאום דיגיטלי למטופל וירטואלי מבוסס בינה מלאכותית יעזור לנו גם הוא לדמות את המסע, לנבא סיכונים ולבחור את ההתערבויות המיטביות עבור המטופלים. יש לנו עניין רב ליצור עם שותפים חיצוניים במסגרת שיתופי פעולה של מדע פתוח ונתונים פתוחים.

השקעות ניכרות בחינוך ובהעלאת מודעות - בכל הרמות, ממטופלים, דרך מדענים ועד לרופאים, וממפתחים דרך טכנאים ועד מנהלים - יהיו חיוניות כדי להבטיח שהבינה המלאכותית תובן היטב ותשמש במקומות שבהם יש לה יכולת לתרום תרומה משמעותית. יש לקדם ולעודד הטמעות בינה מלאכותית מוצלחות העושות שימוש בשיטות ובהנחיות ראויות לשיפור תוצאות בריאותיות. מנגד, אל לנו לחשוש מכישלון. לא הכול יצליח, והמפתח הוא ללמוד מטעויות ולא לוותר על כל המאמץ.

 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינו להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל.

המידע נכון לנובמבר 2021.למידע נוסף, יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ