מדי שנה מאובחנות בישראל כ-5,000 חולות בסרטן שד. מרביתן מאובחנות בשלב מוקדם של המחלה, הודות לתכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד הקיימת בארץ. שיעור ההחלמה מסרטן שד תלוי בשלב שבו התגלתה המחלה ובסוג הגידול. כ-90% מהנשים שמחלתן מתגלה בשלבים המוקדמים - מחלימות מסרטן השד. כ-5% מהנשים מאובחנות מדי שנה עם סרטן שד גרורתי וכ-30% מהמאובחנות בסרטן שד מוקדם עלולות בהמשך לפתח גרורות, למרות הטיפול הניתוחי, טיפולי הכימותרפיה או ההקרנות. 

סרטן שד גרורתי מוגדר כשהגידול התפשט מן השד לאיברים מרוחקים יותר, כגון העצמות, הריאות, הכבד, המוח ועוד. סרטן שד גרורתי היא מחלה שעדיין לא ניתן לרפא, אך כיום, הודות למחקרים חדשים ולפיתוחן של תרופות חדשות, ביולוגיות ואימונולוגיות, ניתן להאריך את חיי החולות וכמובן - לשפר את איכות חייהן.

"כשמדברים על סרטן בכלל ועל סרטן שד בפרט, הנטייה כיום היא להתאים את הטיפול התרופתי באמצעות אפיון מולקולרי מדויק של הגנים השונים שנמצאים בגידול עצמו", מסבירה ד"ר נעה בן ברוך, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן לשעבר, ויו"ר קבוצת השד באיגוד הרופאים האונקולוגים. "יש גנים שמעידים על אפשרות לטיפול ספציפי או על עמידות לטיפול ספציפי. לאחרונה נוספו לסל הטיפולים בסרטן שד בכלל ובסרטן שד גרורתי בפרט גם טיפולים חדשים שמסתמכים על האפיון המולקולרי".

ד
ד"ר נעה בן ברוך: "ייתכן שתוספת של תרופות ביולוגיות משפרת את הישרדות החולות בסרטן שד מוקדם"|צילום: באדיבות המצולמת

פריצות הדרך המשמעותיות בטיפול בסרטן השד

לסרטן השד יש שלושה סוגים עיקריים. הסוג הנפוץ יותר נקרא סרטן שד חיובי לאסטרוגן ו/או לפרוגסטרון, ובו חולות כ-70% מהמאובחנות בסרטן שד. הסוג השני נקרא סרטן שד חיובי לחלבון HER2, ובו חולות כ-15% מהמאובחנות. הסוג האחרון נקרא סרטן שד שלילי לשלושת הקולטנים - אסטרוגן, פרוגסטרון ו-HER2 (TRIPLE NEGATIVE), וגם בו חולות כ-15% מהמאובחנות.

עוד על סרטן השד:

>>סרטן השד במספרים: נתונים ועובדות על המחלה

>>דברים שחשוב שתדעי על סרטן שד גרורתי

"הטיפול בסרטן הורמונלי, שכאמור מרבית הנשים לוקות בו, הוא בתרופות שמעכבות את ייצור ההורמון אסטרוגן או בתרופות שמונעות את השפעת האסטרוגן על הגידול עצמו", מפרטת ד"ר בן ברוך. "לאחרונה התברר כי תוספת של תרופות ביולוגיות חדשניות, המעכבות את פעילותם של אנזימים שונים בתא הסרטני, יכולות לשנות מהותית את התגובה לטיפול ההורמונלי ואת משך התגובה. כשמדובר בסרטן שד הורמונלי גרורתי, תרופות אלה מאריכות את משך החיים של החולות".

לדברי ד"ר בן ברוך, כיום נעשה שימוש נרחב בתרופות אלה, והן מהוות פריצת דרך חשובה בטיפול. עוד היא אומרת כי "לאחרונה התבשרנו בנתונים חדשים, על פיהם ייתכן שתוספת של התרופות הביולוגיות האלה גם משפרת את הישרדות החולות בסרטן שד מוקדם. אלה נתונים חדשים שנמצאים עדיין בבדיקה, אבל יש סיכוי שנוכל להשתמש בתרופות אלה בעתיד גם לחולות בשלבים מוקדמים של המחלה".

תרופה מותאמת אישית – על פי סוג המוטציה

דרך אחרת לסיווג גידולים בשד היא לפי מוטציות שמתרחשות בגנים שונים. יש מוטציות גנטיות, כלומר - מולדות, שעברו בתורשה מההורים, ויש מוטציות סומטיות, כלומר - נרכשות. מבין האחרונות, יש לציין את המוטציה בגן PIK3, שנמצאת בקרב 40% מהחולות בסרטן שד גרורתי. מוטציה זו מנבאת תגובה פחות טובה לטיפולים המקובלים וכן להתפתחות עמידות מוקדמת לטיפול הורמונלי, המקובל במצבים האלה. "לאחרונה נכנס טיפול תרופתי ביולוגי ספציפי נגד הפגם הזה. שילוב של טיפול הורמונלי עם התרופה הביולוגית החדשה משפר את משך התגובה של הטיפולים", מדגישה ד"ר בן ברוך, "נוסף על כך, יש תרופות חדשות רבות שנמצאות בשלבי מחקר שיהיו יעילות גם אם יש מוטציה בגן הקולטן לאסטרוגן".

כמו כן, ד"ר בן ברוך מספרת כי בחולות עם סרטן שד גרורתי וביטוי יתר של HER2, שמהוות כאמור כ-15% מכלל החולות בסרטן השד, יש כיום טיפולים מגוונים עם יעילות רבה.

"אצל רוב החולות בסוג זה אנחנו מוצאים ביטוי יתר של החלבון, אבל לחלקן יש מוטציה שגורמת לגידול ללא ביטוי של החלבון. גם למצב זה יש תרופה ביולוגית ייחודית, שאפשר לשלב עם תרופה כימית או הורמונלית".

סרטן השד (צילום: shutterstock by Mauro Rodrigues)
תוצאות המחקרים על טיפולים אימונולוגיים מעוררות תקווה בקרב חולות סרטן שד|צילום: shutterstock by Mauro Rodrigues

בשורה נוספת קשורה למוטציה בגן BRCA. מדובר במוטציה גנטית שניתן לאתר באמצעות בדיקות גנטיות הנמצאות כיום בסל הבריאות לנשים ממוצא אשכנזי מלא או חלקי. "ישנם מקרים שבהם הגידול עצמו מפתח את המוטציה, מה שאומר שהמוטציה איננה תורשתית. גם לגידולים אלה יש תרופה ביולוגית שיכולה להשפיע על הטיפול, בין שהמוטציה גנטית ובין שהתפתחה בגידול עצמו".

טיפולים אימונולוגיים גם לסרטן השד

בסרטן שד שלילי בודקים עבור שלושת הקולטנים ביטוי יתר לחלבון בשם PDL1, מספרת ד"ר בן ברוך. "אם נמצא ביטוי חיובי לחלבון הזה בתאי הגידול, ישנה תרופה אימונולוגית שעשויה לשפר את השפעת הטיפול ולפעמים להאריך את חיי החולות. טיפולים אימונולוגיים שינו משמעותית את הטיפול בסוגי סרטן שונים, ולאחרונה אנחנו משפרים באמצעותם גם את הטיפול בסרטן השד. תוצאות המחקרים מעוררות תקווה כי תוספת של טיפול אימונולוגי לכימותרפיה תשפר את סיכויי התגובה ותאריך את תוחלת החיים של החולות במחלה זו".

עוד מציינת ד"ר בן ברוך כי לאחרונה התפרסם מחקר חדש שמעורר תקווה גם הוא. "במחקר הזה נתנו תוספת של התרופה האימונולוגית לחולות סרטן שד מוקדם, ביחד עם כימותרפיה ולפני הניתוח להסרת הגידול מן השד (טיפול ניאו-אדג'ובנטי). אנחנו מקווים שבעתיד ניתן יהיה להתחיל לטפל בתרופה אימונולוגית גם בחולות אלה, בין שנמצא אצלן נוכחות לחלבון ובין אם לא".

למידע נוסף על סרטן שד גרורתי היכנסו>

מוגש כשירות לציבור בחסות נוברטיס