מיגרנה היא אחת המחלות הנוירולוגיות השכיחות ביותר. אולם, לא רבים מודעים לאופי המחלה וישנן סברות רבות לגביה, שחלקן הגדול אינו נכון. פרופ' גל איפרגן מנהל המחלקה הנוירולוגית ויו"ר החטיבה לרפואת המוח במרכז הרפואי האוניברסיטאי "סורוקה", עושה סדר בשמועות.

מיגרנה היא בסה"כ כאב ראש חזק

לא נכון. כאב ראש הוא סימפטום שיכול לנבוע מהרבה מאוד גורמים. לעומת זאת, מיגרנה היא מחלה המתבטאת בהתקפים של כאבי ראש בעלי מאפיינים ספציפיים. מי שסובל מהתופעה נוטה לסבול גם מסימפטומים נוספים כמו בחילה והקאות. למרבה הצער, התקפי המיגרנה אינם חד פעמיים ונוטים לחזור מספר פעמים במשך תקופה.

מיגרנה זו מחלה של נשים

לא נכון. מדובר במחלה התוקפת נשים וגברים בגילים שונים. אצל אנשים בוגרים היא שכיחה יותר אצל נשים ביחס של 3:1, כלומר – יש לא מעט גברים שסובלים מהמחלה. אצל ילדים לעומת זאת, שכיחות המחלה זהה אצל בנות ובנים. איזון זה מופר לרוב כאשר הבנות מגיעות לגיל הווסת.

שום תרופה לא באמת עוזרת למיגרנה

לא נכון. כיום ישנן תרופות רבות ויעילות שמקלות על הסובלים מהמחלה. הן נחלקות לשני סוגים: תרופות אשר מיועדות להקלה על ההתקף עצמו; ותרופות מניעתיות המסייעות להפחתה משמעותית בתדירות ההתקפים, התורמות גם לריכוך עוצמתם. אמנם עדיין לא הומצאה התרופה שמביאה לריפוי מהמחלה, אך בהחלט ישנן תרופות מצוינות שמאפשרות לחולים להתמודד עם המיגרנה ולשפר את איכות חייהם במידה ניכרת.

כשההתקף מתחיל, אי אפשר למנוע אותו

לא נכון. כאשר הטיפול התרופתי נלקח בזמן, כלומר כשההתקף רק החל, בהחלט ניתן למתן את הופעת הסימפטומים. לכן ההמלצה היא ליטול את הטיפול כאשר ברור שההתקף התחיל, ולא להתמהמה.

לקחת כדור (צילום: Africa Studio, shutterstock)
צילום: Africa Studio, shutterstock

 מיגרנה חולפת אחרי זמן קצר

לא בהכרח. ללא טיפול בד"כ ההתקף ממוצע נמשך בין 4 – 72 שעות. יש אנשים שסובלים מהתקפים ממושכים יותר.

מאכלים מסוימים, כמו שוקולד או קפה, מגבירים את התקף המיגרנה

נכון: אנשים שסובלים ממיגרנה לעיתים רבות מסוגלים לזהות גורמים שונים (טריגרים) שמעודדים את התקפי המיגרנה. רשימת הטריגרים ארוכה יחסית והיא כוללת למשל: עודף שינה/חוסר שינה, לחץ נפשי, מאכלים מסוימים, צריכת אלכוהול ועוד. הטריגרים משתנים בין חולה לחולה, ולכן חשוב שכל מי שסובל ממיגרנה יכיר את הגורמים הרלוונטיים עבורו.

הרבה יותר מכאב ראש חזק: מה גורם למיגרנה?>

"הכאבים לא אפשרו לי להיות אני">

המחיר האמיתי של השוקולד (צילום: Martin Novak, shutterstock)
צילום: Martin Novak, shutterstock

ספורט אינו משפיע על מיגרנה

לא נכון. כידוע, פעילות גופנית תמיד מומלצת לשיפור מדדי הבריאות, וכך גם בהקשר המיגרנה - ברוב המקרים היא עשויה להואיל ולהקל על תדירות ההתקפים. למעשה, רק אצל חלק קטן מהחולים, פעילות גופנית בעצימות מסוימת תעודד את הופעת ההתקפים. חשוב לשלב פעילות גופנית בשגרת החיים, אך חשוב לדעת כי היא אינה מומלצת בזמן הופעת ההתקף, שכן אז היא עשויה להחמיר אותו.

עודף משקל אינו משפיע על הסיכוי לסבול ממיגרנה

נכון. מאחר שמדובר במחלה שכאמור מושפעת ממרכיב גנטי, עודף משקל אינו גורם למיגרנה.
עם זאת, ירידה במשקל עשויה לסייע להפחתת תדירות ההתקפים ועוצמתם.

 

למידע נוסף על מיגרנה היכנסו למתחם>

מוגש כשירות לציבור בחסות נוברטיס