החיידק שנמצא אצל שלושת החוסים מהמוסד "בית דפנה" בחולון שמאושפזים בבית החולים וולפסון הוא Clostridium perfringens, כך פרסמנו לפני חמישה ימים ב"מהדורה המרכזית" - וכך אושר היום (ראשון) בדוח משרד הבריאות. 3 חוסים מהמעון, מרשת בית אקשטיין, מתו בבית החולים, והחשד הוא שמדובר בהרעלת מזון. 

מקור החיידק שנמצא אצלם בדרך כלל במוצרי עוף ובשר שמוגשים ממטבח מוסדי כגון קייטרינג או מסעדה. הוא גורם לרוב לשלשול, כאבי בטן קשים ובחילה, אך המחלה קלה יחסית. התמותה מהחיידק נדירה, אלא במקרים של מבוגרים מדוכאי חיסון.

מיטת מטופל במעון
מיטת מטופל במעון "בית דפנה"|צילום: n12

במשרד הבריאות ציינו כי "ממצאי הבקרה מצביעים על כך שהתחלואה נבעה מטיפול לקוי בבשר שגרם לזיהומו ולתחלואה הנרחבת במוסד. בתרביות מזון שנלקחו צמח חיידק מסוג קלוסטרידיום פרפרינגס אותו חיידק צמח גם בתרביות צואה מ-7 מטופלים, דבר המעיד על מקור הזיהום". עוד נמצא בבדיקה כי רמת ניקיון הכלים במעון לקתה בחסר, לא הייתה הקפדה על הפרדת מזונות בתהליכי הבישול השונים ולא היו נהלי עבודה תקינים לטיפול באוכל.

צרכים על הרצפה במעון
צרכים על הרצפה במעון "בית דפנה"|צילום: n12
האוכל במעון
האוכל במעון "בית דפנה"|צילום: n12

במסגרת ההתפרצות חלו 33 דיירים, מתוכם 9 פונו לטיפול בבית החולים ו-6 אושפזו. 3 מטופלים נפטרו - אחד מהם במוסד ושניים לאחר שפונו לבית החולים. ממשרד הבריאות נמסר כי הדוח הועבר למשרד הרווחה ולמשטרה.

ממשרד הרווחה והביטחון החברתי נמסר: "המטבח בבית דפנה עבר ביקורת של משרד הבריאות לצורך רישוי כנדרש בחודש אוקטובר האחרון. תזונאיות מטעם המשרד עורכות ביקורות קבועות במקום, אך יודגש כי הסמכות לביצוע ביקורת תברואתית הינה בידי משרד הבריאות בלבד. כמו כן, מהליקויים שעליהם הצביע הדוח עולה כי אין בהכרח קשר סיבתי בינם לבין הרעלת המזון בבשר".

"במקביל, הורה שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן על הקמת ועדת בדיקה חיצונית בראשות השופטת בדימוס שולמית דותן לבדיקת האירועים בבני ציון ובבית דפנה. הוועדה קיבלה מהשר מנדט נרחב לבדיקת כלל ההיבטים הקשורים בדיור החוץ ביתי לאנשים עם מוגבלות והיא תגיש את מסקנותיה בתוך ארבעה חודשים".