לאחר שבמפעל השוקולד של עלית התגלו היום (שני) כמה דגימות סלמונלה ויש חשש להימצאות החיידק בעשרות פריטים של החברה - מתעוררים סימני שאלה בקרב הציבור. מהם התסמינים, מה הסיכוי שתידבקו ומה הטיפול במקרה הצורך? N12 עושה סדר בכל מה שאתם צריכים לדעת.
מהו חיידק הסלמונלה?
חיידק הסלמונלה הוא הגורם למחלת הסלמונלוזיס בבני אדם ובעלי חיים, כאשר הסימן הקליני העיקרי הוא דלקת בדרכי העיכול. קיימים יותר מ-2300 סרוטיפים של החיידק, רק כ-ֵ10% עלולים לגרום להתפתחות המחלה בבני אדם. החיידק רגיש לטמפרטורות גבוהות וטיפול מזון בחום משמיד לרוב את החיידקים.
מה מקור המחלה?
החיידק עובר בעיקר דרך מזון שזוהם על ידי צואה, מים או מסביבה מזוהמת.
מהם התסמינים למחלה?
שלשולים, כאבי בטן מלווים בהתכווצויות, חום גבוה, כאבי ראש, בחילות והקאות. מדובר בתסמינים שמאפיינים גם מחלות מעיים הנגרמות באמצעות חיידקים אחרים.
איך מונעים את הדבקת המזון בחיידק?
כדי למנוע זיהום בסלמונלה צריכים למנוע את המגע בין חומר גלם מזוהם לבין מזון שעבר טיפול בחום המשמיד את החיידקים. שמירה על טמפרטורה נמוכה מ-5 מעלות צלסיוס מונעת התפתחות חיידקים.
כיצד מאבחנים את המחלה?
באמצעות בדיקת צואה שמאבחנת את הימצאות החיידק.
מה משך הזמן עד להתפרצות המחלה מרגע הדגירה?
התפתחות המחלה איטית יותר ונמשכת בין 6 ל-72 שעות ובממוצע בין 12 ל-36 שעות.
מהו הטיפול במקרה של הידבקות?
בדרך כלל ניתן טיפול תומך בלבד, אלא אם מדובר בילדים או במקרים שבהם יש חשש שהמחלה התפשטה מעבר למעי, ואז הטיפול כולל לעיתים אשפוז ומתן אנטיביוטיקה למניעת סיבוכים.
האם הקפאה משמידה את החיידק?
הקפאה או צינון אינם משמידים את החיידק ואפשר למצוא גם בטמפרטורה של 10 מעלות התפתחות איטית של החיידק.